Last news in Fakti

13 Август, 2018 06:30 1 755 1

Две важни дати за Близкия изток

  • иран-
  • дати-
  • сащ-
  • санкции
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Задават се две особено важни дати, които трябва да бъдат проследени и у нас, тъй като ефектът от събитията ще се отрази и тук.

На 6 август влизат в действие новите американски санкции върху Иран, които ще засегнат търговията със злато и метали, а също и производство на коли и друга техника. Над 50 големи чужди компании заявиха, че спират работа с Техеран, тъй като предпочитат да останат на американския пазар.

Това коментира Руслан Трад в профила си във „Фейсбук“.

Интересно ми е как ще се отрази новата обстановка на български компании, които имат бизнес в Иран.

Втората дата е през ноември, когато започва блокадата върху иранския нефт, което ще се отрази далеч извън Близкия изток. Протокът Ормуз може да бъде затворен или пък да стане свидетел на ескалация, тъй като нефтът е особено важен за иранската икономика.

Икономистите трябва да следят и ставащото в Йемен. Заради атака на подкрепените от Иран бунтовнически сили върху саудитски кораби, Рияд спря временно превоза на петрол през Баб ал Мандаб, откъдето минават доставки на петрол за Европа (и не само). Всички тези събития ни касаят достатъчно, за да ги проследят нашите политици и анализатори (за първите имам доста съмнения, че ги интригува). Аз със сигурност ще пиша за това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comandante

    1 0 Отговор
    И преди и сега фащ е кочина!!!!