Last news in Fakti

31 Юли, 2018 10:02 2 135 9

Момчето, оставено пред вратата на Борисов, разкри какво са си говорили

  • петър-
  • бойко борисов

18-годишният Петър, който беше оставен от родителите си пред Министерски съвет на грижите на премиера, разказа какво и как си е говорил с Бойко Борисов.

Той и баща му Емил коментираха пред Нова телевизия наболялата тема с протеста на родителите на деца с увреждания.

„Исках да проведем един нормален и смислен разговор по един доста голям и наболял проблем. Поздравихме се, седнахме и той ми каза, че мога да говоря свободно, да изкажа проблемите си. Аз започнах да говоря и се случи така, че проведохме един нормален човешки разговор”, разказа прикованият в инвалидна количка младеж.

Баща му Емил добави, че след като Борисов разговарял известно време с момчето, той изпратил да повикат родителите и диалогът продължил.

„Нещата излизат извън контрол. Хората няма как да се справят. Дори елементарни нужди няма кой да поеме на тези хора”, разкри той част от разговора си с премиера. Емил категорично отрече слуховете, че бил получавал пари за нестандартния си протест пред Министерски съвет.

По думите му, у нас няма достатъчно специалисти за рехабилитация, които да знаят какво правят. Петър например има нужда от езда, „но въпросът е не просто да го качим на кон и да се вмирише, а да има смисъл”.

„Ние сме принудени да просим пари. А нещата са измислени, няма нужда да откриваме топлата вода. Дори копи-пейст на системата в друга държава пак става”.

Петър разказа още, че е приет да учи социална педагогика. Мотивиран е от факта, че разбира много добре проблемите на хора със специални нужди.

На въпрос дали не иска да отиде в чужбина, където ще получи по-добра грижа, младежът отговори отрицателно. „Бях 45 дни във Виена, видях реално тяхната система на работа. Видях тяхната болнична среда, изобщо тях като общество. Но смятам, че всяко общество трябва да си изгради своя собствена система и да се чувства добре. На мен не ми беше добре, защото аз не съм участвал в изграждането на тази система и на мен ми е непонятно”, каза той.

Баща му Емил, обаче, обмислял сериозно възможността за напускане на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    13 1 Отговор
    всичко се свежда до пари...а пари няма нито за тези които ги изкарват ,нито за пенсионерите...

    Коментиран от #3

  • 2 Уважаеми,

    4 9 Отговор
    Хората с увреждания са белязани от господ, съдбата, наречете го както искате, но това е обективен, независещ от никой от нас факт. Човешко е, който с каквото може, да им помага НО. Тук има едно голямо НО - това не е задължение на нормалните и здравите. В момента ощетените удрят по масата и заявяват: “Я, веднага всички вие здравите, почвайте да ни помагате!”! Извинявайте ощетени, но всеки трябва да носи смирено собствената си съдба! Ако ние решим, може да ви помогнем - това е въпрос на морал. Но запомнете - никой не ви е длъжен и нямате никакво право безприкословно да изисквате от другите. Това е наглост!

    Коментиран от #4

  • 3 Дедо Грую

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    Прав си! Пари има само за крадливите, "народни" измамници.
  • 4 Венцислав

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Уважаеми,":

    Вие сте белязан от съдбата с мисленето си, но не може да го видите. Отношението Ви е цинизъм. "Това не мен и моите близки не може да се случи", прозира от всяка сричка от написаното.
    Работата не е в това "който с каквото може да им помага" Това е подаяние на "добра воля" от суета и настроение за "доброта". "Аз съм здрав и имам възможност да помогна.... ако реша." Ах, че удобно и благо за нищожната Ви душевност.

    Идеята е не Вие лично ( ...макар, че е по-сладко да се правите на великодушни по празниците), а Вие като като част от нещо общо, наречено ДЪРЖАВА да спомогнете за изграждането на работеща система на здравеопазване, което да дава сигурност на Вас, като незастрахован от съдбата човек.

    Коментиран от #6

  • 5 Венцислав

    7 1 Отговор
    Това е протест за всички хора в страната ни, разберете го.
  • 6 Благодаря ти,

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Венцислав":

    Че разкри “нищожната ми душевност”. Честно казано, се мислех за душевно богат. Но, за друго говорехме - ти какво очакваш от държава, която дава 200 лева пенсия на милиони. И това са си техните собствени пари, само малко поокрадени. Всички знаем, че е по-добре да си богат и здрав, отколкото беден и болен - въпросът е дали можеш да си го позволиш! То не става само с геройски и благородни изказвания.
  • 7 Венцислав

    6 1 Отговор
    От изказването Ви мога да заключа, че със сигурност можете да си позволите да сте нагъл, живеещ с усещането за абсолютна застрахованост.

    Пенсиите, "само малко поокрадени" както вметнахте небрежно са следствие на именно такова гражданско мислене и позиция като Вашето по отношение на здравеопазването за хората в неравностойно положение.

    От поста прозира един модел на мислене, че средствата за тези хора не са "техните собствени". Не им се полага държавна подкрепа по болест за да живеят достоен живот,а "здрави" като Вас да се гаврят с подаяние... ако са "любящо" настроени към света.
  • 8 Човече,

    2 4 Отговор
    Слез на земята! На никого нищо не му се полага по право. Всичко на този свят се отвоюва, отработва, отстоява - с една дума - ЗАСЛУЖАВА! А ти си един мелодраматичен лигльо.
  • 9 Венцислав

    2 0 Отговор
    Благодаря, успешна застраховка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове