Last news in Fakti

1 Август, 2018 08:06 1 968 10

Очаквано! Харчим най-много за храна второ качество

  • храна-
  • храни-
  • ес

Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за домакинствата в ЕС.

По този показател страната ни е в компанията на Румъния, Латвия и Естония, където храната е най-важният показател в разходите за потребление на домакинствата.

Общият потребителски разход на българина по различни пера е бил 82 процента от общо 100, от които близо една трета, или 30 процента, са отивали за храна и неалкохолни напитки. Това е обезпокоително, ако се вземе под внимание фактът, че храната в България е второ качество, както призна преди седмица Европейската комисия.

Второто по големина перо в разходите на българина са били финансите, отделени за поддръжка на жилището: за вода, ток, газ, отопление с парно или твърди горива - около 15 на сто.

За транспорт и социални осигуровки българинът е отделял около 7 на сто от доходите си. За облекло и обувки, както и за обзавеждане и поддържане на дома си, а също и за алкохол и цигари - 4,2 на сто.

За здравеопазване българинът е отделял 5,4 процента, за свободно време, културен отдих, както и за различни видове комуникации - по 4,4 на сто и др.

В структурата на общия доход на българина през м.г. най-висок относителен дял заема работната заплата - 54,5 на сто. Доходите от всички други социални трансфери /пенсии, обезщетения за безработни, добавки за деца и други социални помощи и обезщетения/ формират около 30 на сто от общия доход на домакинствата у нас през 2017 г.

От предметите за дълготрайна употреба най-масово българските домакинства са използвали телевизора - близо 99 от домакинствата у нас са имали по един телевизор, а 30 на сто - по два или повече телевизора.

Половината от българските домакинства /над 52 процента/ са имали по един автомобил, а 5 на сто - по два или повече автомобила.

Мобилни телефони притежават вече 94 процента от българите, а стационарни телефони - 32 процента и т.н.

Характеристиките на потребление на домакинствата в ЕС варират и в голяма степен зависят от равнището на доходите, културните навици и географското положение на страните, отчита анализът на Евростат, цитиран от БТА. Все пак най-голямата част - почти една четвърт от разходите за потребление на повечето домакинства в ЕС, са отивали за поддръжката на жилището: вода, електричество, газ или друг вид отопление /тук се изключва покупката на жилището/.

Следващото най-голямо перо от разходите на европейците е било за транспорт - 13 на сто. Около 12 процента европейците са харчили за храна, отбелязва Dnes.bg.

Следващи по важност разходи за европейците са били за "ресторанти и хотели" и "отдих и култура" с дялове от около 9 процента, отчита анализът.

Най-голям е бил делът на разходите за дома във Финландия - близо 30 процента, Дания - 29 процента, Великобритания - 27 процента, Швеция и Франция - по 26 процента и др.

Най-разточителни в харченето за ресторанти и хотели са били жителите на Малта - 19 процента, Кипър - 17 процента и Испания - 16 процента.

Ситуацията при съседите ни е следната - в Гърция най-висок дял от 20 процента се харчат за поддръжката на дома, около 17 процента - за храна и 16 процента - за хотели и ресторанти.

В Румъния най-значителни /подобно на България/ са разходите за храна - 28 на сто, за дома се харчат около 22 процента от доходите на домакинствата, а трето най-голямо перо са разходите за транспорт - 12 процента.

През 2017 г. Дания е била най-скъпата държава-членка в перото за "ресторанти и хотели" - 51 процента над средното за ЕС., за "храна" - също 50 процента над средното за ЕС, за "отдих и култура" - 48 на сто над средното за ЕС.

Ирландия пък е била най-скъпата държава-членка за алкохолни напитки и тютюневи изделия - 74 на сто над средното за ЕС.

Люксембург е бил най-скъпата страна в ЕС за жилища, вода, електричество и газ - 63 процента над средното за ЕС.

Гърция е била лидер по скъпотия за комуникациите - 54 на сто над средното за ЕС , а Швеция е била най-скъпа за "дрехи и обувки" - 34 процента над средното за ЕС, отчита още анализът на Евростат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сладурче

    15 1 Отговор
    Разбира се ,то се знае!Трябва ,човек пазарува,да гледа , да избира,и накрая пак прибира ,некачествени продукти,дори и скъпи!
  • 2 Ььььььь

    15 1 Отговор
    Казано с две думи-борим се за съществуването си...Но затова пък-ни чака светлото европейско бъдеще...DDD
  • 3 политикономист

    13 0 Отговор
    Робите и крепостните са така - работят за едното оцеляване.
  • 4 ежко бежко

    6 0 Отговор
    Всеки се бори за едното оцеляване, защото няма вечност на този свят!И няма вече роби и крепостни! Има добри и лоши хора!

    Коментиран от #6

  • 5 onq s konq

    2 6 Отговор
    Изследването е направено от Евростат.То СЕ РАЗМИНАВА С РЕАЛНОСТТА КОНКРЕТНО В БЪЛГАРИЯ,защото е правено МЕХАНИЧНО "ПО ДОКУМЕНТИ" от съответните чиновници и целта му е не ДЕЙСТВИТЕЛЕН И ЗАДЪЛБОЧЕН АНАЛИЗ,А ОТЧИТАНЕ НА ДЕЙНОСТ И ПОЛУЧАВАНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ.Уточнявам че данните са най-неверни точно за България/Румъния поставям на второ място/,защото се води "най-бедна страна в ЕС",но също така и "СТРАНА С НАЙ-ВИСОК ДЯЛ СИВА ИКОНОМИКА",достигаща 30 и нагоре ПРОЦЕНТА!Което всъщност значи само едно:ПОГОЛОВНО УКРИВАНЕ НА ПРИХОДИ С ЦЕЛ ИЗБЯГВАНЕ НА ДАНЪЦИ,АКТИВНА КОНТРАБАНДА/независимо от борбата срещу нея/,масово ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИ "ПОД МАСАТА" към заплатите.Естествено всичко това го знаят в Евростат,но не са си направили труда да го анализират и ПРОВЕРЯТ НА МЯСТО първо -защото са мързеливи и второ...защото не им пука.
  • 6 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ежко бежко":

    Само дето някои оцеляват на луксозни яхти и т.н.
  • 7 Трифонов

    5 2 Отговор
    Ами статията не представя нещата точно такива, каквито са... Защото не виждам например, какъв процент от доходите на домакинствата представлява месечната вноска по 30 годишния ипотечен кредит, с който е било закупено некачественото и неоправдано скъпо жилище, в което въпросното домакинство се тъпче с идеята, че нещо грандиозно се е случило в живота му. Единият взима заплата 1500 лв. Другият 1000 лв. И имат две деца. Но си купили жилище, чиято месечна вноска е 1300 лв. Ами, по какъв друг начин да се разпределят описаните в статията разходи на фона на оставащите 1200 лв.? Ако вместо безумната покупка (90 кв.м. в Манастирски ливади, на 5 етаж, с изглед към Южния парк - :-)))))))))))))... 145 000 евро), живееха под наем за 600 лв. месечно, щеше да има повече пари и за културен живот, и за дрехи и забавления и за по-качествена храна. Ама българинът държи къщата да си е негова. Затова плащаме жилищата на ненормални цени, заробваме се към банките за цели десетилетия с идеята, че ПОСЛЕ... щяло да си бъде наше. Алоооо... другари, да ми обясните смисъла, ако може, на това "ПОСЛЕ"... Както и да е, всичко и точно! Нали и ЧСИ-тата трябва да карат S класи и 7-ми серии...
  • 8 хахо

    2 9 Отговор
    На който не му харесва тук може да отиде при братушките - там най-големия разход е за алкохол, защото в такава мизерия трезвен не се живее!

    Коментиран от #10

  • 9 Така де

    5 1 Отговор
    Да си храниш нормално почти без лишения в България с 2ро качество храна струва поне 6000 лева за годината на човек. Точно за 6000 лева може да се направи ремонт на жилище и да се смени дограма и плочки, или да се обзаведе с нови пералня, хладилник, телевизор, бойлери, лапми, мятраци, гардероби. Точно за 6000 лева можеш да се купиш над 100 блузки и 50 чифта луксозни обувки. Странно е как техниката, строителните материали, дрехите и мното други стоки излизат по-евтино от храната. Разбирам храната да е био и качествена, но ня е бъкана с отрови и заместители. Това е държане в робство на раята. Хем ти продават боклук, хем цялата ти заплата отива за храна. Същото важи и за електричеството. В комунизма баба ми готвише и се отопляваше на ток, а сега ползва дърва и я е страх да си сготви на ток. Т*пия овчи народ търпи тази подиграва, вместо да се организира и да почне да премахва всеки политик със семейството му до 9то коляно
  • 10 Коментар

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "хахо":

    Ама Братушките нещо се Пенсионират на 63 М и на 60 Ж.
    Вдигнаха им гадините и те наскочиха.
    САМО ТУКА В БГ МОЖЕ И ДА ГИ НАПРАВЯТ ДО РАБОТИШ ДО ЖИВОТ И ПАК ЩЕ СИ МЪЛЧИМ.ЗАЩОТА СМЕ ОВЦИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове