Last news in Fakti

1 Август, 2018 19:00 2 769 31

Нова опасност! Истанбулската конвенция ще стане част от правото на ЕС и ще се прилага с предимство

  • истанбулска конвенция-
  • атанас семов-
  • равенство

Българският съд трябва да е подготвен за момента, в който дойде дело за прилагане на документа

Нова опасност! Истанбулската конвенция ще стане част от правото на ЕС и ще се прилага с предимство - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският съд трябва да е подготвен за момента, в който дойде дело за прилагане на ИК като съюзен договор. Тогава трябва да се позовем на своята национална конституционна идентичност, чрез запитване до съда в Люксембург. Това е единственият начин спорните за нас норми на ИК да не се прилагат.

Тази теза разви пред Епицентър.бг юристът Атанас Семов.

- След решението на Конституционния съд слагаме ли кръст на Истанбулската конвенция, доц. Семов, както казаха пред Епицентър.бг Георги Марков и проф. Пламен Киров?

- Като християнски народ можем да се прекръстим с облекчение след решението на Конституционния съд (КС), което определи, че Истанбулската конвенция (ИК) е несъвместима с българската Конституция. Но в никакъв случай да не си мислим, че на темата е сложен кръст. Напротив, сложена е огромна удивителна.

- Защо?

- Искам много ясно да кажа, защото виждам, че това не се разбира - независимо, че България не е ратифицирала ИК и не може да я ратифицира след решението на КС, Съветът на Европейския съюз, навярно още в рамките на Австрийското председателство, а това означава до края на годината, ще приключи присъединяването на Съюза към Конвенцията. След което Истанбулската конвенция ще бъде част от правото на ЕС и като такава ще стане действащо право и в Р България - при това с предимство пред всички закони. И не само, че ИК ще се прилага в България, но ще се прилага с предимство и пред Конституцията, както се прилагат всички други съюзни правни норми. Така е във всички държави членки, това е смисълът на ЕС.

- Но, договорът за ЕС гарантира конституционната идентичност на всяка страна членка. А ИК е в противоречие именно с българската конституционна идентичност. Тогава?

- Да, договорът за ЕС не само допуска, а гарантира в чл. 4 възможността всяка държава да се позове на своята национална конституционна идентичност, за да не прилага една или друга съюзна правна норма - в случая разпоредби от Конвенцията, които противоречат на Конституцията. Но само на тези разпоредби на Конституцията, които изразяват националната конституционна идентичност. Тоест – решението на КС е правилно, но то е само едно начало.

- Кои са следващите стъпки срещу налагането на спорните за нас норми на Истанбулската конвенция?

- Оттук нататък първият български съд, независимо кой е той – районен или окръжен, пред който възникне дело във връзка с прилагането и нарушаването на ИК, трябва задължително да се позове на националната конституционна идентичност, въплътена в конкретни разпоредби на нашата Конституция - например, разпоредбата за семейството и брака, и да направи запитване до съда в Люксембург, който да потвърди това. Това е единственият начин отделни разпоредби на ИК да не се прилагат в България.

Във всички случаи ние трябва много бързо да се подготвим, да вземем мерки за момента, в който тази Конвенция ще почне да действа, за недопускане на всички нейни истински опасни, странични ефекти, свързани с промени в учебните програми в училище, с намеса на извъндържавни структури, на правителствени организации и др. в учебния процес и с налагането на идеология и апарат, които са несъвместими нито с българската традиция, нито с нашата устойчива представа за нормалност.

- Прави впечатление, че парламентът обеща, но като че ли забави законотворческия процес по изменение на някои норми, свързани с борбата срещу домашното насилие.

- Затова настоявам всички, които държаха Конвенцията да бъде ратифицирана, веднага да вземат мерки и да подготвят законопроекти, с които в нашето законодателство да се гарантира реална защита срещу всички форми на домашно насилие, което е ценност, по която спор няма. Но да можем да оставим настрани, да се предпазим от другите негативни страни на Конвенцията, които не искаме да приемем.

- Казахте, че първият съдия, при който пристигне дело за прилагане на ИК, трябва веднага да направи запитване до Люксембург, с което да даде повод на съда да потвърди, че определени норми от българската конституция изразяват национална конституционна идентичност, поради което не може да се прилагат противоречащите им съюзни норми, каквито има в ИК. А ако този съдия не направи това, какво следва?

- Ще го направи друг съдия. А ако не го направи никой, ще си прилагаме Конвенцията, макар и противоречаща на Конституцията. Разбира се, ще се намери кой да го направи. Но повтарям, само съдия, само съд може да направи запитване до Люксембург.

- Значи действията на политиците бяха дотук. Оттук нататък не може да има други политически актове, така ли?

- Хубавото на правото на ЕС е, че то решава много въпроси без намесата на политиците.

- Красимир Каракачанов призовава българската държава да оттегли подписа на Екатерина Захариева, положен под Конвенцията през 2013 година в качеството ѝ на министър на правосъдието. Необходимо ли е това?

- Подобно действие няма правни последици. Щом България, по силата на решението на КС, не може да ратифицира Конвенцията – това означава, че няма да бъде страна по Конвенцията. Но разберете – България няма да бъде страна по ИК, но ЕС, рано или късно ще бъде страна! Конвенцията ще стане част от правота на ЕС и като такава ще бъде действащо право и в България. И ние трябва отсега да се готвим, за да знаем как да отстояваме своята национална конституционна идентичност.

- Може ли да очакваме, че с новия състав на Европаралмента през 2019 година тази тенденция за налагане на неолиберализма, на джендър идеологията, ще се промени в Европейския съюз?

- Че ще има промяна в говоренето и поведението на европейския политически елит след изборите за европейски парламент през 2019 година, ми се струва сигурно. В редица европейски държави, далеч не само западни, протичат сериозни процеси на опит за връщане към изконните ценности. Налице е изумителен факт – прекалената толерантност към определени предизвиква засилена нетолерантност.

Прекалено либералното, граничещо с мухльовщина отношение към хомосексуалистите и техните форми на общуване, засилва хомофобията в Европа. Боя се, че прекалената либералност на европейския досегашен модел предизвиква силни антилиберални настроения. И това ще бъде огромен проблем за следващия състав на европейския парламент. Въпросът е сега да не се стигне до другата крайност. Защото присъствах на извънреден международен форум, на който стана дума, че може би новият Хитлер е вече ученик в някое училище.

- Заради очакваната смяна на европейския елит през следващата година ли е това бързане за приемането на Конвенцията още тази година?

- Елитите ще се сменят след една година, но въпросът с Конвенцията ще се придвижи по-рано, защото в момента има мнозинство в Съвета. Натискът върху България беше присъединяването към Конвенцията да приключи с решение на Съвета в рамките на Българското председателство. Нямаше как България да не ратифицира Конвенцията, а пък нейното председателство да я придвижи. След реакцията на българското общество и решението на КС този въпрос отпадна от дневния ред. Австрия обаче е подкрепила Конвенцията и навярно още в рамките на австрийското председателство тя ще стане факт като Съюзен договор, като част от правото на ЕС.

- Върху българското правителство ще бъде ли оказван натиск по някакъв друг начин?

- Не мисля, защото няма за какво. Правителството не може да направи нищо против Конституционния си съд. А КС ясно казва, че Конвенцията не може да бъде ратифицирана освен, ако не бъде изменена Конституцията, което разбира се, няма да се направи. Остава обаче вторият въпрос – да се мисли отговорно за момента, в който съдът трябва да е подготвен, а това може и да е и самият КС, ако въпросът бъде отнесен направо до него за позоваване на конституционна национална идентичност по чл. 4 на договора за ЕС от Маастрихт. Нещо, което България не е правила досега и се надявах, че ще го правим във връзка с разпоредбата за българския език, а не във връзка с разпоредбата за семейството.

- Значи предстоят ни още по-сериозни битки, за които отново българското общество трябва да е консолидирано.

- Да. Самата Конвенция е един ялов, типичен европейски документ, който не решава никакъв проблем и нищо съществено не казва. Конвенцията нито ще промени, нито ще намали насилието. Тя изисква допълнителни норми в законодателството, създаване на по-работещи структури за защита от насилие, горещи телефони и т.н. Но без да решава едни проблеми, тя добавя други.

Битката ще е страшна в едно свое измерение – с изменението на учебните програми и училищата. Там именно вече е създадена връзката на джендър идеологията с учебните програми. Трябва да има спешна промяна на тези програми и това вече е сериозно занимание. Защото джендър организациите отдавна пипат, бърникат и унищожиха учебниците. Усилията на обществото трябва да се насочат натам – към спасяване на българското училище от джендърите, които са се настанили там.

Визитка: Атанас Семов е доктор по европейско право с дисертация на тема „Директен ефект и примат в правото на Европейския съюз“ (2007) и доктор на юридическите науки с дисертация на тема „Съдът на ЕС“ (2012). Доцент по европейско право в Софийския университет (2010). Ръководител е на Международната магистърска програма по право на ЕС в Софийския университет. През 2012 г. става носител на Катедра „Жан Моне“ на ЕС (Jean Monnet Chair) – първият досега в Софийския университет и общо втори сред българските юристи след проф. Евгени Танчев.

Автор на 7 книги по право на ЕС и повече от 50 статии, съставител на 12 научни сборника.

Директор е на Фондация „Институт по европейско право“.

Гост лектор в Университета Бордо-ІV „Монтескьо“, Франция; Европейския университетски център в Нанси, Франция; Юридическия факултет на Загребския университет, Хърватско. Автор на редица публикации в български и международни издания, сборници и книги.

През март 2017 г. Семов е назначен за член на Правния съвет към президентската институция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така де

    26 10 Отговор
    Наивниците не знаят, но Евро Съюза е в ръцете на децата и внуците на фашистите. Дори повечето от партия ГРОБ са деца и внуци на фашистите, които после са станали комунисти, а сега пък се пишат за демократи. Тези фашисти водят Европа към Робство и Мизерия. От Евро Съюза на далавера са само чиновниците и мафиотите

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 2 Шоп

    22 1 Отговор
    Е па нема мърдане братчеее! Ама язе хитър, писах се по ИК лесбийка! Па, че онождам женско!

    Коментиран от #14

  • 3 Готин ама не съвсем

    38 2 Отговор
    Понеже ние сме второ качество хора, според запада, защото ни се пробутват всякакви второкачествени храни, козметика, битова химия, дрехи електроника, то ние сме в пълното си право да смятаме разпоредбите на Европа за второкачествени и да искаме да не се прилагат на територията на България!! Нашето законодателство трябва да е на първо място!
    Достатъчно простотии направихме и сътворихме, в името на ЕвроГейският съюз! Унищожихме си икономиката, армията, населението, селското стопанство. Променихме етническия състав на държавата, дадохме си младата и добре образована част от обществото, да им работи и слугува!
    Ако трябва, ще излезем от ЕвроГейският съюз!!! Не е провеждан референдум и ниКОЙ не ние питал, дали искаме да сме там!
  • 4 Хахото

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Така де":

    Написал си едни големи глупости. А относно статията, едно голямо БРАВО за г-н Семов
  • 5 бактисъл

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Така де":

    "Комунисти" "фашисти" "демократи", "леви" "десни", това са залъгалки за малоумниците по целия свят. За съжаление, последните са 80 процента от населението и затова сме на този хал. Дясна и лява ръка са те на едни и същи глобални престъпници, които ни готвят такава демоНОкрация, че сталиновият "комунизъм" ще ни се види като пионерски лагер. Тези 80 процента, дето им се връзват са престъпно прости. И комунисти, и фашисти.
  • 6 бактисъл

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Така де":

    "Комунисти" "фашисти" "демократи", "леви" "десни", това са залъгалки за малоумниците по целия свят. За съжаление, последните са 80 процента от населението и затова сме на този хал. Дясна и лява ръка са те на едни и същи глобални престъпници, които ни готвят такава демоНОкрация, че сталиновият "комунизъм" ще ни се види като пионерски лагер. Тези 80 процента, дето им се връзват са престъпно прости. И комунисти, и фашисти.
  • 7 1234

    22 2 Отговор
    Питам се защо стоим още в ЕС,след като на всака крачка гледат да ни ударят я с разни педераски конвенкции,я с различни от техните стоки пък с едно име,лъжат ни ,че ще ни приемат в Шенгенското ....там общество ли пространство ли..,бе ибал съм ви и тарикатите,я слагайте визи на всички и да се изнасят всички от България.Всеки иска да ни прецаква .Не ми трябва никакъв съюз с никога и сами можем да се оправим като махнем и тия 240 хрантутника заедо с прилежащите им партии.Всички да се хващат за работа и безделниците на полето.

    Коментиран от #10

  • 8 1234

    11 4 Отговор
    към №1.Абсолютно си прав!На времето когато съветската армия е била пред Берлин,Хитлер събира всички индустриалци и банкери и им нарежда да вземат всички пари и богатства от Германия,и да бягат.Като свърши войната да се върнат и да започват да възстановяват държавата ,като целта му е да построят ЧЕТВЪРТИЯ РАЙХ. Ето това е четвъртия райх под името ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ. Водеща сила отново е Германия,около нея са Франция,Англия,която не можа да се примири някой да я командва/нея колониалната държава/чиито колонии са Австралия,Канада,Индия и още много държави по света.Така,че си много прав в момента са гради усилено ЧЕТВЪРТИЯ РАЙХ и това не е много угодно на САЩ,но ще видим какво има да се случва за напред.

    Коментиран от #29

  • 9 Ford Prefect

    3 23 Отговор
    Така е,който иска да е част от семейството на ЕС трябва да приеме конвенцията иначе в раша!
  • 10 реализатор

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    "Седим" заради базите на сащ. Нали не мислиш, че ей тъй ще ни пуснат. Ти в Сирия видя ли кво стана? Украйна. Югославия. Ирак. Либия...
  • 11 .....

    6 0 Отговор
    И как точно ще стане това без ратификация и обнародване? С директива ли? Има чл. 5 от Конституцията на България и решение ма КС. Държавата ни е суверенна и не може да се заличава идентичността й. Семов преподава Право на ЕС в СУ, но трябва и да е наясно, че когато едно такова дело стигне до съд трябва да се приложи норма от вътрешния правен ред. В момента съдът не смее да се позове и на ратифицирани международни документи, защото има празнота в българското законодателство и въпросът не е уреден. Дори и да го прави в някои изключения има на какво да се позове, а какво остава за тази Конвенция, която и КС обяви за противоконституционна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Браво на автора

    8 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    Самата Конвенция е един ялов, типичен европейски документ, който не решава никакъв проблем и нищо съществено не казва. Конвенцията нито ще промени, нито ще намали насилието. Тя изисква допълнителни норми в законодателството, създаване на по-работещи структури за защита от насилие, горещи телефони и т.н. Но без да решава едни проблеми, тя добавя други.

    Битката ще е страшна в едно свое измерение – с изменението на учебните програми и училищата. Там именно вече е създадена връзката на джендър идеологията с учебните програми. Трябва да има спешна промяна на тези програми и това вече е сериозно занимание. Защото джендър организациите отдавна пипат, бърникат и унищожиха учебниците. Усилията на обществото трябва да се насочат натам – към спасяване на българското училище от джендърите, които са се настанили там.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Грантаджийче

    14 0 Отговор
    И учените в БАН ще налагат джендър-идеология сред учениците. На 30 юни – три дни след като Конституционният съд обяви, че Истанбулската конвенция противоречи на конституцията, учени от БАН изпратиха докладна до шефа си в Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ). Те информират проф. Румяна Стоилова, че са получили от ЮНЕСКО грант от 24 000 долара за джендър обучение. Целта е налагане на джендър-идеология чрез учителите. Педагозите ще бъдат обучавани как да се справят въпроса за неравенството между половете в духа на спорната Истанбулска конвенция. Проектът засяга градове с население от различна етническа и религиозна принадлежност, пишат учените.
  • 16 Bahti

    5 0 Отговор
    А когато Чалма е дегизиран като Толераст. Той каква хавлия трябва да има на... Питам, щот да не би да са чумави. Та да трябва да крадем за оградка пак.
  • 17 ЕВРОПЕЕЦ

    2 13 Отговор
    Аз преди няколко дена ви писах , свиквайте .
    Не всичко е приемливо в европа за нас но това е бял кахър.
    По добре в европа нема, технологий, заплати стандарти просто няма алтернатива.
    НЯМАМЕ ДРУГА АЛТЕРНАТИВА .

    Коментиран от #18

  • 18 българче

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "ЕВРОПЕЕЦ":

    ВИНАГИ ИМА АЛТЕРНАТИВА и тя е - самостоятелно развитие. Има доста държави по света, които го правят!!!

    Коментиран от #19

  • 19 от нищо нещо

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "българче":

    Няма да ни пуснат самостоятелно - НЯМА. Един безнаказано да тръгне, ще искат и други.Помниш ли 1996г. , нашият плах опит за независимост, а Югославия помниш ли? Не гледай , че някои държави го правят , корените на това се крият десетки ,и стотици години на назад , реки проливана кръв, смелост , прозорливост в бъдещето , и сега потомците им печелят. Ако "вуйчо" Фердинанд ни беше оставил една голяма силна и обединена България , на две, три морета ,сега можеше да е много по- различно. Другият вариант е висока образована раждаемост , но и там сме събрали знамената.
  • 20 сори сорос

    3 1 Отговор
    Малко правна информация за явно некомпетентния доктор по европейско право - за присъединяване на ЕС към ИК е нужно единодушно решение на Съвета на ЕС.
    Без нас и другите, които не са я ратифицирали ИК, няма НИКОГА да стане част от европейските договори.Точка.
  • 21 123

    1 10 Отговор
    Явно ни взимат за балами и ни внушават, че Истамбулската конвенция искала да въведе понятието трети пол, да прокара узаконяването на гей браковете и т.н. Хора! Четете и мислете, няма такова нещо. Не се оставяйте да ви манипулират за пореден път. Тази измислена кампания срещу истамбулската конвенция е част от плана за компрометирането на ЕС и ценностите, които той защитава.

    Коментиран от #22, #28

  • 22 Селски

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    От джендъри акъл не ща!

    Коментиран от #23

  • 23 123

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Селски":

    Ама, верно си Селски!
  • 24 бат рамбо трета кръв

    1 4 Отговор
    Малейййй сега ще направят децата ни гейове, ужас!
    Да напускаме ЕС и НАТО и да се молим на Путин да ни приеме в Евразийския съюз, където са истинските мъже, а да биеш жената е в рамките на нормалното.

    Коментиран от #27

  • 25 бат рамбо трета кръв

    0 1 Отговор
    Кой не бий жената е ГЕЙ!
  • 26 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    СИВ--РЯПА ДА ЯДЕ!!!!!...НЕ е ли време ЕС да се обяви за ДЖЕНДЪРСКИ СЪЮЗ ...ОФИЦИАЛНО!!????
  • 27 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "бат рамбо трета кръв":

    КВА КРЪВ у тебе ,бе???РАМБО ИМА САМО ПЪРВА КРЪВ...ДРУГОТО Е ---ПРЕЛИВАНЕ..../
  • 28 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    Я ИЗБРОЙ евроЦЕННОСТИТЕ!!!И посочи къде ИК си пасва с тях....
  • 29 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    ЕЕЕЕ гати...ма прав си...да допълня нещичко...ЧЕТВЪРТИЯТ райх бе изграден МИРНО---С ЕС!!!!НОООО настъпии НОВО ВРЕМЕ/след НСР/1990Г,/ и Англия първа!!!! а после и САЩ усетиха,,ЗАПЛАХА,,,...И ДРЪПНАХА НАЗАД!!!!!Съвсем опростено --въстанови се битката РОКФЕЛЕР/РОТШИЛД плюс РУСИЯ /КИТАЙ....И борбата е КОЙ ще НАДДЕЛЕЕ!!!...Това са 4 ГЛОБАЛНИ ЦЕНТЪРА...!!!!!????
  • 30 Иванов

    4 0 Отговор
    Не се безпокойте излишно. Аз добре познавам българския народ с всичките му кусури и предразсъдъци, но и с качества, за които другите народи могат само да бленуват. Ако ЕС ни насили с ИК, то ние ще напуснем ЕС. Запомнете това нещо и не се безпокойте. Заради греховете на един стар чифутин- Сорош, ние българите няма да направим нещо отвратително в очите на Твореца и по този начин да си навлечем Неговия гняв и унищожение. Лично ще поведа народа си към правителствените сгради!
  • 31 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    хахахаха и кво другари?пак се наака.те?ревахте как истанбъулската конвенция била неадекватна за ценностите ви ,нарушавала дори конституцията ни ,а кво се оказа?а другари?оказа се че истината е точно в обратната посока!!!оказа се че конституционния ни съд заедно с цялата банда лъжци са си просто банда лъжци и сега за да сме адекватни в европа трябва да приемем конвенцията,което всъщност бе ясно от самото начало!!!или да извадим българия от ес щото сме заплашени от джендаризиране?смях!!!!тоя и компанията жалки лъжци сега ще се чудят как да обяснят че са се били объркали ама било друго та не го разбрали... като всеки път!и тия ще ни правят адекватни на останалия свят????егати смешниците!