Last news in Fakti

1 Август, 2018 13:16 4 517 5

Електромотори в колелата - иновация, но от преди век

  • електромотори-
  • електромобили-
  • фердинанд порше
Електромотори в колелата - иновация, но от преди век - 1

Много от съвременните електромобили залагат на електромотори, които са интегрирани директно в колелата. По този начин се постига по-добра динамика и подобни похвати се използват за електрически суперкари, които стават все по-модерни.

Знаете ли обаче, че подобна иновация всъщност не е никаква иновация, защото за първи път е показана преди повече от век?

Това се случва през 1900 година, а превозното средство е Porsche Mixte Hybrid. 18-годишният тогава Фердинанд Порше смесва всички свои принципи и виждания в един автомобил, който е снабден с електромотори в спиците на колелата.

Електромотори в колелата - иновация, но от преди век

Съвместно с австрийския инженер Якоб Лонер, Порше прави няколко такива автомобила с моно и перманентно задвижване на колелата. Автомобилите са бензин-електрически хибриди.

Те не се налагат в серия, но стават основа за съвременните хибридни автомобили, като технологията се използва дори и от NASA. Американците ползват подобни принципи на действие при разработката на луноходи още преди 60 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готин ама не съвсем

    8 2 Отговор
    А Мъск се бие в гърдите, че открил топлата вода!
    Па то какво било?
  • 2 Преминаващ

    2 4 Отговор
    А ти, каква е ползата от теб?
  • 3 Зорлем

    3 0 Отговор
    Каквато и от теб - да купува продуктите на този или онзи "визионер" и велик ум! Малко ли е?

    Коментиран от #4

  • 4 Антиелектрика

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зорлем":

    Пак нищо не разбираш. Не знаеш ли, че това е технология от бъдещето - хахахахахаха
  • 5 аха

    4 2 Отговор
    Американците ползват подобни принципи на действие при разработката на луноходи още преди 60 години.
    --
    А през 1960-70 г в градовете комунистите в СССР строят дизел електрически локомотиви с мощност 3000 кс., а през 1970 ги дават за жълти стотинки и на нашето БДЖ. Още са в движение.