1 Август, 2018 14:07 2 023 4

Правителството промени статута на редица имоти

  • правителство-
  • решение-
  • имот-
  • статут
Правителството промени статута на редица имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Правителството прие решение да се промени статутът на управляван от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ имот от публична държавна на частна държавна собственост. Теренът се намира в гр. Велико Търново, Промишлена зона „Дълбока лъка“ и е с площ 35 779 кв. м. Той няма функционално и технологично значение за сигурността и осъществяването на железопътните превози, тъй като няма обекти на железопътната инфраструктура. С промяна на собствеността се дава възможност на компанията да се разпорежда с имота и така да реализира приходи, необходими за подобряване на финансовото й състояние.

На частна държавна собственост се променя статутът и на поземлени имоти в гр. Стара Загора, които са с предоставени права за управление на Министерство на отбраната.

Имот, управляван от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, от публична държавна става частна държавна собственост. Имотът се намира в гр. Бургас, Пристанище, Терминал Изток, и представлява обект с площ 1065,15 кв. м, разположен на 2 етаж от сграда Магазия 1. Предвижда се той да бъде предоставен на Националната художествена академия във връзка с акредитационна процедура за откриване на филиал в Бургас, в който да се провежда образователна и културна дейност.

Други имоти - частна държавна собственост, намиращи се в Русе, са обявени за публична държавна собственост. Те са предоставени за управление на Русенския университет „Ангел Кънчев“ за осъществяваната от него научно-изследователска работа в изпълнение на договор за партньорство с БАН и за административни цели по трансграничен проект. Промяната в статута на имотите ще допринесе за изпълнение функциите на университета за развитие на научната дейност.

„Български пощи'“ ЕАД ще продадат гаражни помещения в Благоевград. Общата площ на недвижимите имоти е 367 кв. м. Продажбата ще се извърши чрез търг с тайно наддаване при начална цена, не по-ниска от определената от независим оценител. Предложените на търг недвижими имоти са изгубили първоначалното си предназначение и функция и не са необходими за изпълнение на основната дейност на дружеството.

По предложение на Междуведомствения съвет за управление на отнетото имущество, Министерският съвет възложи на Националната агенция за приходите да осъществи съответните правни и фактически действия и да продаде по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс имущество, отнето в полза на държавата с влезли в сила съдебни решения по 10 случая.

Правителството прие също решение за учредяване безсрочно право на строеж върху поземлен имот в горска територия - публична държавна собственост, в землището на с. Зверино, община Мездра, област Враца. Имотът, с площ 400 кв. м се намира в района на дейност на Териториално поделение „Държавно горско стопанство Мездра“ към ДП „Северозападно държавно предприятие“ - Враца. Той ще бъде използван за изграждане на стълб за телекомуникационно оборудване и съоръжения на техническата инфраструктура към него на обект: „Базова станция GSM/UMTS № 5538“. „Теленор България“ ЕАД ще заплати по сметката на ДП „Северозападно държавно предприятие“ - Враца цена за учредяване безсрочно право на строеж в размер на 4 488,00 лв. По сметка на Изпълнителна агенция по горите ще бъдат заплатени режийни разноски на стойност 89,76 лева. По сметката на община Мездра ще бъде заплатен данък за придобиване на ограничено вещно право в размер, определен от общинския съвет.

Безвъзмездно право на строеж се учредява върху имот - публична държавна собственост, част от дъното на българския участък на река Дунав, в полза на община Русе за изграждане на нови стационарни хидротехнически съоръжения. С тях ще се оформи защитена зона (лиман) за малки плавателни съдове в участъка между корабни места № 6 и № 7 от пристанище „Пристис“. Освен това ще бъде направена реконструкция и модернизация на съществуващите кейови стени на пристанището. Правото на строеж е учредено в съответствие с одобрения генерален план на пристанището. Строежът е финансиран по Програма „INTERREG V-A Румъния - България 2014 - 2020 г.“ като част от изпълнението на проект „Изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Русе“.

Държавата Либия ще придобие имота, в който се намира посолството й. Това реши Министерският съвет, като одобри договор между двете правителства. Имотът, който се намира в столичния квартал ж-к „Младост“ на бул. „Андрей Сахаров“ № 48, се ползва от 1996 г. от либийската страна за своята дипломатическа мисия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    9 0 Отговор
    На печалившите, честито! Предполагам, че тук са описани 2-4% от апетитните имоти.

    Коментиран от #2

  • 2 малкия

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    Това е открито престъпление, понеже няма частна държавна собствднност. Дори заради този престъпен алт, Бойко Методиев Борисов и подминистрите му и гласувалите това престъпление, подлежат на наказателна отговорност, като злоупотреба със служебно чоложение и трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност, арестувани и в затвора за минимум 3-8 години! Собственността бива само 2 вида - пубмична (или държавна още) и частна собственност. Няна държавна частна собственност, тя е публична. Мллим държавните Правораздавателни органи, като Прокуратура, Следствие Съд да обвинят и осъдат тези толкова арогантни и непризнаващи законите престъпноци! Ако не го сторите, значи съучавствувате в престъпленията им... Тогава как съдиге другите хора, щом тези не осъждате с такива общи големи и видни престъпления? Това е неправомерно отнемане на публична собственност или кражба и е престъпление. Защо Темида не иска да спазва законите за такива престъпници от 30 години и до сега? Но това е мълчаливо съгласие или съучастие.... Тогава нямате право да съдите и дребните стопани, щом не съдите и такива престъпници!

    Коментиран от #3

  • 3 Малък гений

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "малкия":

    Страшни юристи се навъдиха тука...
  • 4 радев

    1 0 Отговор
    Е ТОВА Е ДАЛАВЕРА