2 Август, 2018 20:27 4 886 31

Ето защо Америка се завръща на Балканите

  • свободна европа-
  • балкани-
  • балкански полуостров
Ето защо Америка се завръща на Балканите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато медиите се използват за прокарването на съмнителни интереси, както показа и манипулираният дебат за Истанбулската конвенция, е важно да има коректив. ФАЦ за завръщането на РСЕ в България и Румъния:

„Америка се завръща на Балканите" – под това заглавие балканският специалист на вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ) Михаел Мартенс публикува голяма кореспонденция за възстановяването на радиопрограмите на „Свободна Европа" (РСЕ) на български и румънски, но и за споровете около Истанбулската конвенция в България. В началото на статията той припомня за оттеглянето на РСЕ от двете страни, след като те бяха приети в НАТО и в ЕС и пише:

„Изглеждаше, че са поели по правилния път към правовата държава и демокрацията, като недвусмислено са се обвързали със Запада. Завръщането на РСЕ на Източните Балкани показва, че във Вашингтон вече гледат другояче на нещата."

Американски ренесанс

Авторът цитира аргументацията на РСЕ, според която целта е да се насърчават демократичните ценности и институции и заедно с независимите местни медии и гражданското общество да се разобличават фалшивите новини. По-нататък в статията между другото четем:

„Американският радио-ренесанс, който навярно ще осъществи своята обществено валидна изява чрез присъствие в интернет, е добра новина за българите и румънците не само, защото конкуренцията – включително и в медийния бранш – винаги е от полза за потребителите. Този ангажимент ще осигури още чуваемост и на гласове, които са критично настроени към правителството и иначе не могат да пробият. Защото положението в цяла Югоизточна Европа в крайна сметка е сходно: обществено-правните медии често пъти предлагат високо качество, особено с културните си програми, но в политическо отношение обикновено са официози на съответните правителства. Те почти никога не посмяват да отправят критика срещу властниците. Частните медии пък често пъти са в ръцете на предприемачи, които ги използват като рупори за прокарване на своите икономически и политически интереси. А има и цензура.

В една такава среда е важно да има местни журналисти, чиито работодатели са медии като РСЕ или Дойче веле. Да, те също имат свои интереси, но позволяват на журналистите, които подсигуряват финансово, да си вършат работата. (…) Така случаите на корупция, на проточен съдебен процес срещу министър или пък на задкулисни сделки вече не могат просто тъй да бъдат игнорирани от медиите, които са подчинени на правителствата или на магнатите, защото вече са достигнали до обществеността в съответните страни по заобиколния път – чрез медии като РСЕ.

Местните правителства и олигарси манипулират общественото мнение, но и държави като Русия, Китай или Турция прокарват своите интереси на Балканите чрез собствени медии. Така например Анадолската осведомителна агенция, която се контролира от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, има свое бюро в Сараево. Това бюро предлага изобилни журналистически материали на босненски език за мюсюлманите в Босна и Херцеговина. Сръбската служба на московското радио „Спутник“ се е насочила към босненските сърби и към публиката в самата Сърбия. Китайската осведомителна агенция „Синхуа“ е очебийно активна чрез своя офис в Атина. (…)

Двете натовски държави на западния черноморски бряг също предлагат теми на журналистите. Румънската икономика върви добре (впечатляващи 6,9% ръст през 2017 – заедно с Ирландия най-висок за целия ЕС), но в политическо отношение тази страна създава грижи. Срещу вече осъждания председател на парламента и задкулисен премиер Ливиу Драгня се отправя обвинението, че подкопава независимото правосъдие, за да избегне наказанието. Лаура Кордута Кьовеши, решителната шефка на Националната дирекция за борба срещу корупцията, беше освободена и сега постът ѝ е вакантен.

Важен коректив

В България не са известни подобни рецидиви при борбата срещу корупцията, което вероятно се дължи на факта, че в миналото нямаше и подобен прогрес, както в Румъния. Случаите на корупция с високопоставени участници в България редовно потъват, ако изобщо стигнат до разследване. Затова пък българската съдебна система реагира по-бързо в други случаи. Преди няколко дни Конституционният съд в София отхвърли „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“, която България вече беше подписала. Според съда (седем съдии, пет съдийки) тази конвенция била противоконституционна. Външната министърка Екатерина Захариева преди това защити Конвенцията, която е ратифицирана от всички останали балкански държави: „Истанбулската конвенция има за цел да покаже, че християнска Европа не приема стереотипите и приемането за нормално в други части на света жените да бъдат принуждавани да се омъжват, да бъдат осакатявани, изнасилвани" (цитатът е даден според оригинала – бел. ред.). Сега обаче Конституционният съд стигна до критичния извод, че в Конвенцията се говорело за някакъв „социален пол" и вече не се правела биологична разлика между мъже и жени. А който не правел такава разлика, вече не можел да защитава правата на жените.

„Всъщност в Конвенцията никъде не се поставя под въпрос съществуването на биологичния пол", казва Торстен Гайслер, ръководител на софийския офис на фондацията „Конрад Аденауер". Той обръща внимание на факта, че тъкмо опозиционната БСП е повела и раздухала кампания срещу Конвенцията, а в хода на тази кампания систематично са били разпространявани лъжи за съдържанието на документа. (…) И срещу подобни кампании от декември нататък РСЕ ще може да противопостави други възгледи", заключава в края на статията си Михаел Мартенс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 читател

    62 3 Отговор
    Реклама от една платена медия - на друга платена медия. Данке. Няма ефект.
  • 2 българче

    67 5 Отговор
    Преди 30 години малко българи знаеха английски.
    Сега са много.
    И няма нужда някой платен квичалник да им обяснява какво пише в истанбулския пасквил. На лъжата краката са къси.

    Коментиран от #18

  • 3 бе то

    53 3 Отговор
    проблема не е , че конвенцията оспорва съществуването на биологичният пол а , че иска да се ВЪВЕДЕ И ТРЕТИ ПОЛ .и после другите разпространявали лъжи ...а бе дойчовци я си обгрижвайте инженерите и лекарите на меркел а нашата къща оставете НИЕ ДА СИ Я РЕДИМ !!
  • 4 Делфинче

    41 3 Отговор
    Ние знаем, че гнойче дойче са американски подлоги, те просто обичат да лижат публично и на всеослушание.
  • 5 Иванов

    59 3 Отговор
    Аз им го казах на хамерите и пак ще им го повторя- заврете си ИК там дето слънце не ви огрява! НЕ ВИ ВЯРВАМЕ ВЕЧЕ! Първата ви работа в България бе да разоръжите армията ни и да ни харижете на Турция. Даже започнахте потурчване на българите мюсюлмани. Спряхте всички печеливши за страната ни проекти, като ни набутвате със скъп ток от централите, които закупихте бадева от държавата. Купувате наше оръжие и го давате на ИД. Обучавате нейни бойци в базите си на наша територия. Смразихте ни с Русия чрез мекерето си Плевнелиев и се опитвате да воювате с нея от наша територия. Вземате ни златото без пари и слава на Бога, че нямаме петрол и газ, защото и тях ще ограбите по същия начин. Подкрепяте вашето куче Шаро, което ни е. м. и изгони или измори българите. ЗАТОВА НЕ ВИ ВЯРВАМЕ- ЯНКИ ГОУ ХОУМ, ПЕНДЕЛИ ЛЪЖОВНИ И ИЗМАМНИ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
  • 6 среднощен

    36 1 Отговор
    Ще изпратят още "журналисти" в България!? Да ни "разясняват" за ИК! Няма да ни оставят лесно...! Един от "инструментите" за "доктринална" борба срещу православието е прокарване на "модерни хуманни учения", водещи до развращаване и отдалечаване от християнските ценности! Не си демократичен ако не "споделяш" наложените отвън ценности, ето инструмент за влияние над статуквото! Когато сме зависими и финансово /Конрад Аденауер - фондация "майка/, нещата стават по-лесно! Много от интелектуалците в научните кръгове /дори и в Богословските среди/ са на "хранилка" там! В крайна сметка ще стигнем до дилемата, да се "продадем" или не!
  • 7 Само питам

    4 53 Отговор
    Защо проруската безродна измет е против Свободна Европа, която не е на издръжка на българския данъкоплатец? Или предпочитат руската пропаганда водена от малоумника Волгин платена от българския народ?

    Коментиран от #11

  • 8 Чукундур

    39 2 Отговор
    Не може ли Америка да си седи и да си гледа америката

    Коментиран от #9

  • 9 Рубладжийче

    6 40 Отговор

    До коментар #8 от "Чукундур":

    Докато руските алкохолици се правят на освободители и Америка няма да си стои в къщи.

    Коментиран от #12, #25

  • 10 Иванов

    39 1 Отговор
    Нека повърхностните хора не си мислят, че тези, които не харесваме янките, обизателно сме от ГРУ, ФСБ и КГБ. Ние истинските, горди, високи и рунтави българи не харесваме и другите душмани на Родината си и връщаме на всеки, което му се полага. На комуто почит, почитта. На комуто по зъбите, по зъбите!
  • 11 име

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    ти коментара на ивайло дичев чете ли ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В българия

    14 0 Отговор
    Мъжете имат нужда от защита, защото жените им ги бият, а когато ги бият, крещят, поскат, вият. Това е факт. Не изключвам обратното, но мъжете не се оплакват, от семейните си взаимоотношения от частноправен характер и болшинството жени също.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Паток

    21 1 Отговор
    Тия глупаци, не разбират , че с архаичната си пропаганда ежедневно произвеждат русофили! Кой нормален човек ще седне да им слуша глупостите, че и да им вярва?
    Бай Сорос хвърля огромни кинти и пак няма ефект, въпреки, че захранва, 90% от медиите.

    Коментиран от #17

  • 17 Мършата

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Паток":

    Желаят да удавят хората в помия лъжи и тъпотия! Аз не им вярвам нито на тях, нито на другите!
  • 18 СссереМ

    0 19 Отговор

    До коментар #2 от "българче":

    Ти значи трябва да си без крака,ръце и уши,само с една уста да поемаш.
  • 19 Свободна Европа

    17 0 Отговор
    След като Дойче Веле не се справя, пращат други :) "манипулираният дебат за Истанбулската конвенция" И как и кой го манипулира?
  • 20 Западните Балкани

    13 0 Отговор
    „Всъщност в Конвенцията никъде не се поставя под въпрос съществуването на биологичния пол" На хората не им харесва конвенцията не защото се поставя под въпрос биологични пол и не защото са за насилието в каквато и да е форма и над когото и да било. На тях не им харесва, т.к. тя отваря широко вратата за насилие на децата от недобросъвестни личности и фондации, които за пари ще им промиват мозъците. Там е разковничето и избягването на подобни въпроси е манипулация.
  • 21 onq s konq

    2 19 Отговор
    Темата "Истамбулска конвенция" е само една от темите,касаещи пряко правния живот в България.Главният акцент обаче пада върху ФАКТА,ЧЕ РСЕ ЩЕ ВЪЗОБНОВИ ПРЕДАВАНИЯТА СИ ЗА СТРАНАТА!Което само по себеси означава ,че АМЕРИКА СЛЕДИ ВНИМАТЕЛНО ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ И НЕ ГИ Е ЗАГЪРБИЛА!А отминалата Социалистическа история недвусмислено напомня,че КОГАТО НЯМА "СВОБОДНА ЕВРОПА",има "ГОВОРИТ МОСКВА".
  • 22 Азазело

    14 1 Отговор
    За кои ценности става дума:Джендърски,еврогейски,наркомански,аааа не,България избира Изтока,вън от НАТО и ЕС.Гейци долни!!!
  • 23 Румяна Костова

    16 0 Отговор
    Е , ,,Свободна Европа" беше актуална по времето на дядо ми,който уж тайно от нас ,децата,прилепваше ухо да апарата.Сега има интернет.Онова,което ме интересува ще си го намеря и изгледам .И на английски и на руски.С тази ИК вече стават досадни.Да си помисли човек,други наболели проблеми няма американската пропаганда,че се е загрижила за нас,българските жени,които диваците ни мъже,ни бият! Хора,видяхте ли,че ако се обединим,можем да изритаме не само ИК.
  • 24 реклама

    12 0 Отговор
    ли правите?Вашето европ/г/ейско куче станиШЕВ първо дресирайте :) гладният на сития не вярва -да реверсирам стара БГ поговорка..добре,че не излезе газ и нефт в Черно море-щяхте да го крадете ала канадци злато!!!
  • 25 прав си

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рубладжийче":

    че руснаците пият,но тровят с алкохол себе си,а не мен!Америка иска да трови мен с ГМО ,което е проблем - губят ме за своя лагер !!
  • 26 Румяна Костова

    9 1 Отговор
    Едно време американската пропаганда беше на ниво,ще ти подшушне правилната мисъл тихичко,да не се сетиш ,че не е твоя.Тя и за това победи тромавата руска пропаганда.Сега не ти шепти.Приближава се в засада и крещи в ухото ти.Или ще постигне обратния ефект,или хората ще я приемат само като фон,без да се заслушват в нея,както са правели едно време с руската пропаганда.
  • 27 и не беше

    7 0 Отговор
    ли една американка казала фак дъ ею?Преведено името и означава победа новоземска ,а го записаха този високо интелигентен разговор по повод Украйна!Та висшата им дипломация е с този изказ ,а какво да очакваме от ниско платени Джурналисти?
  • 28 Morgoth

    7 2 Отговор
    Да си го кажем направо - боли ги американците за нашата демокрация и за това колко власт имат ГЕРБ. Тяхната пропаганда се завръща, за да отговори на засилената руска пропаганда.
  • 29 harri

    3 0 Отговор
    Ква руска пропаганда?
    ХВАЩ са най-големият и световен терорист.
    Няма въобще да ми липсват като изчезнат.
  • 30 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    статията казва нагледното.у нас няма правосъдие.съдфа и политиците ни са напълно неадекватни.решението на конституционния съд за истанбулската конвенция рефлектира на фона на тоталната абдикация на същия съд по проблеми като корупцията или насилието над жени и деца!!!!всичко това рефлектира тотално върху нашия авторитет сред нормалните страни в света и се отразява пряко на всеки българин,както икономически така и политически ,а и морално!

    Коментиран от #31

  • 31 зулус

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Статията казва -май губим балканите ...дайте да вземем мерки!!! ама някой слуша ли радио вече???