Last news in Fakti

6 Август, 2018 13:00 3 193 25

Властта е претъпкана с глупаци

  • власт-
  • глупаци-
  • николай слатински
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Все съм си мислил, че систематични глупости може да говори и прави онзи, който е не просто глупав, а глупак. А когато човек е глупак, да перифразирам един съветски филм, то това е задълго, почти за цял живот.

Но в последно време, когато Властта (за да обхвана всички власти) постоянно ни сервира абсурди, граничещи с глупостта (или глупости, граничещи с абсурда), аз се замислям малко по-надълбоко. Вярно е, че поради безумно снижения критерий за кадровия подбор (един от най-тежките грехове на Властта през последните десетина години), на високи позиции бяха изстреляни и персони, на чието лице е изписано, че не блестят с ум, да не говорим за интелект.

Но това не може да бъде обяснение за непрекъснатите глупости, които Властта ни навира в лицето, за постоянните абсурди, с която тя буквално ни издира очите! Казах "очите" - ами днес с Очите е свързана поредната глупост, разнасяща смрад на наглост. Очите, ако се съди по претърпените операции е половин човек. Вероятно като Янко той се е криел, без никой да го търси.

Иначе няма нищо по-лесно да бъде открит. Не, не може глупостите на Властта, ръсени и правени ежедневно, да се дължат на това, че тя, Властта, е претъпкана с глупаци задълго, ако не и за цял живот.

Вече си давам друго обяснение. У нас през последните десетина години Властта "дръпна" толкова нагоре в материално отношение и "падна" толкова надолу в морално отношение, че тя живее в свой самодоволен и самодостатъчен свят. Тя презира обикновените граждани, смята ги за идиоти, маргинали, некадърници и лузъри, за тор, върху която тя покълва и избуява, цъфти и връзва. И затова пет пари не дава за тях, не й пука какво говори, не се притеснява какво върши.

Много важно какво мислят за нея обикновените хора - те не могат да променят нищо, не могат да й накривят шапката, те не значат нещо, те са огромно число нули без единичка, а и милиони нули без една единичка не значат нищо, равни са на две нули, на двете нули - така си мисли властта и затова така действа.

Иначе, ако тя уважаваше обикновените хора, ако се досещаше, че джобните й пари идват от техните данъци, ако си даваше сметка, че трябва да се правим на демокрация, а при демокрацията обикновените хора са и гласоподаватели, сиреч суверен, тя щеше да им се мазни, да държи формално на тяхното мнение, да внимава какво говори и да мисли какво прави. Нищо такова, обаче, няма.

Днес Властта знае, че каквото и да каже, както и да го каже, дори с арогантен или диалектен, простеещ или понякога дори нагъл език, ще й се размине. Асансьорите, които водят от Долния свят на обикновените хора до Горния свят на Властта са счупени. Между Долния и Горния свят няма канали за комуникация, няма диалог.

Затова Властта от Горния свят гледа отгоре на хората от Долния свят и ги смята да долни хора, за хора, които ще са долу сега и завинаги. Или поне докато тя окончателно си опече работата. Да, има Птица, която може да изведе обикновените хора от Долния свят в Горния. Това е Птицата на демокрацията, на истинската, а не на фейк-демокрацията. Но тази Птица е много особена, много специална.

Тя не се храни с каквото и да е. Тя се храни с живо месо от петите ни. Няма как без да ни заболи истински, да се случи чудо. Не сме ли готови да режем плът от плътта си, за да нахраним тази Птица, ще си останем долу, в Долния свят. Нищо не става даром, нищо не се получава без да пожертваш нещо, нищо не се случва, ако не правиш нищо. Когато не правиш нищо, за да живееш по-добре, ти си едно голямо нищо.

А и голямото нищо не е нищо друго, освен едно обикновено нищо. Ето това трябва да разберат обикновените хора, даже и да не искат да го разберат. А те наистина не искат да го разберат. Толкова много не искат, че искат дори още повече да могат да не искат да го разберат. Макар че къде повече от това? Имало е нежелание за промяна, но такова нежелание за промяна не е имало...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00359

    58 3 Отговор
    Един "+ " от мен към автора :-))
  • 2 Валя

    42 1 Отговор
    За съжаление е точно така!
  • 3 ГДК

    30 1 Отговор
    Да, точно така е в действителноста българска и " демократична".
  • 4 ПЕНСИОНЕРА

    36 0 Отговор
    Ние го знаем това, но хората също оглупяха и се превърнаха в олигофрени и хамелеони.
    Заминаха първите 30 години от живота ни в измами и лутане .
    Генезисът на управлението е пост комунистическо , още нищо еднакво с европейското не виждаме .
    НИЩО С ЕВРОПЕЙСКИ ПРАВИЛА И НОРМИ, НИКАКВИ РЕФОРМИ И РЕЗУЛТАТЪТ Е МИЗЕРИЯ МИЗЕРИЯ. Кадруване като по комунистическо време и бонуси само на свои подържници . Нищо ново под слънцето в България.
  • 5 Борис

    6 26 Отговор
    Абстрактна философия на един изгубил се в мечтите и претенциите за нещо велико. Горе чета само общи приказки, критики и възмущения , но без да посочи един факт . Така се прелива от пусто в празно, но на този човек това май му е вече навик.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Джуган

    28 0 Отговор

    До коментар #5 от "Борис":

    Ето ти по-конкретно: 80% дебили, 100% рая (стадо, овце, добитък, разни видове преживни животни, водоплаващи птици с двуцифрено IQ и т.н.), които пак чакат някой да дойде и да ги освободи.
  • 7 Санчо

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Борис":

    На ти факт. БЬЛГАРАНИ ни управляват и презират. Дума масова и забранена за употреба.
  • 8 До слатински

    5 19 Отговор
    "Другарю"слатински, тези дрънканици ги разправяй на баба си. Крадеца вика, дръжте крадеца! Както виждаш дрънкало все по-малко от младите хора ви подкрепят, все-повече от тях четат и мислят! Виждат, че вие и вашите отрочета заемате навсякъде управленски позиции и съботирате всичко до което се докопате, с надежда, че провалите които предизвиквате ще доведат до идването ви на власт и ще разграбвате България както я съсипахте от 1944 година. Какво оставихте от Велика България? Една помиина яма каквато оставихте и след последния ви събор на Бузлуджа, всички видяхме по телевизиите как гордо се фукате, затънли до колена в боклуци за предизвиканите от вас провали! Така направихте преди с България и сега пак сте мераклии, дс крадете до дъно. Каквото и да приказваш "другарче" тая няма да я бъде. Кой дрънкаше едно време ТИ и сега пак ТИ, с какво си се променил "другарю" слтински, че се осмеляваш да критикуваш? Много лесно е вече младите хора да проследят родословните ви "дървета" и да разберат къде е истината! Още си мислите като едно време, че контролирани от вас радио, телевизия и весници внушават желнията и мечтите ви, но сега е 2018 година и глупоста ви е очевадна и уникална! Добре, че ви има за да напомняте на новите хора колко сте алчни, нагли и безогледни на какъв грабеж сте способни! (Бузлуджа, вашата твърдина!)

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Пример

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "До слатински":

    Стотици хиляди коли на гастербайтери преминават през България, няма НИТО ЕДНА ВИНЕТКА ???? Дали така е в Гърция или Румъния или Сърбия ? За да станеш полицай в България трябва да бъдеш свързан БКП-БСП по някакъв начин, дали имаш нужните заложби за тази тежка, отговорна и опасна професия няма значение, само връзките с ....! Ето какво става когато истинските полицаи си гледат работата, примерно - Черноморската акция в момента ?!
  • 10 Inog

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "До слатински":

    И кое не е вярно бе ,жмел?
    Не повтаряй само - БСП-БКП,и там разните глупости.
    Тридесет години вече няма социализъм, и какво се промени към по-добро?
    Един пример искам само!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 От снимката

    3 4 Отговор
    Ме гледа, видно от формата на челото един глупак, както и от формата на ухото. Усмивката е на олигофрен. Номенклатурчик- за нищо не става, но дава оценки
  • 13 Как ще помогнеш

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "До lnog":

    Написал си, че си се уредил. Кои хора, в България, си уредиха живота?

    Коментиран от #14

  • 14 Точно

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Как ще помогнеш":

    Абсолютно точно. Прав си! Не в България, разбира се, но искам да се върна и децата ми да се върнат! Те получиха една пълна и една половин стипендии, учиха и завършиха, сега се занимават с научни изследвания с публикации в най- пристижните издания по специалноста! А аз имам още няколко непубликувани изобретения и искам да се възползуват от тях нормалните хора в моята страна ! Откраднаха ми три разработки в тази страна и ги продадоха
    по света ! Затова се наложи и аз да работя някъде там! Защо ?! "Мой" кораб обикаля света със свободна енергия (модел). А в България обсъждат има или няма социализъм и то хора които изобщо не знаят нещо по темата или им се плаща дебело или са наследници на тези дето били "свършили" отдавна !!!!!!!!!!!!?

    Коментиран от #15, #16

  • 15 БСП ДПС Евророма

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Точно":

    Голямата грешка беше, че не забраниха БКП/БСП още 1990-та. Сега тия бетонираха не само властта - а и всички останали сфери в БГ със скудоумници научени да вегетират, задушавайки другите. И те го правят отлично, тъй като знаят, че с нищо друго не могат да се изявят...
  • 16 Георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Точно":

    Окралите. Имах плаха надежда, че стилът и действията на Академик Ангел Балевски са история. Но надеждата ми била говежда.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Точно

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Георгиев":

    И аз мислех така но когато отказах да "дам" 90 000 Evro, които нямах и нямаше от къде да взема а те ме посъветваха да си ипотекирам жилището и каквото взема да им го дам, отказах и бях нападнат с бокс, избиха ми зъбите и .....после получих бомба в колата - "доти", отцпи района гръмнаха бомбта и си тръгнаха, никой не се поинтересува кой, защо, не платих, изпратиха ми пълна проверка от около 35 инспектори, от всякакви служби и най-стрнното е :НАП И ГИП не намериха проблем и си тръгнаха, всички бруги служби писаха същото но от АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ми направиха акт с наказателно постановление, че ИЗДАВАМ ФАКТУРИ И КАСОВИ БЕЛЕЖКИ, заведох много съдебни дела които спечелих на всички инстанции осъдих "медицински одит" а главен държавен инспектор от същия одит, пишеше и лъжеше пред съда, а на излизане от съда ме заплаши, че нищо не съм видял и ако не платя щял да ми разкаже играта ! Директор от ХЕИ-РЗИ който на база представени, преди 15 години документи е подписал разрешение в два еднакви документа с един входящ номер дава мнение, че нямам а в другия, че имам право?! Директор назначен за три-3 дни в АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА, въпреки спечелени две дела- безапелационно, ми изпрати заповед да изплатя в сем дневен срок 10 000_те хиляди лева! Неговата съпруга се оказа собственик на фирми със същия предмет на дейност във Варна! ХА ХА! От присъстващите полицаи, само 3-трима НЕ ми се извиниха, другите бяха адски притеснени защото нахлуването в жилищто ми б
  • 18 Точно

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Георгиев":

    Отряза ми другия текст, но всичко се доказва с документи с копия на шест -6 места по света, РЕКОРДИТЕ НА ГИНЕС, няколко чуждестранни медии, служби и структори коио имат изострен интерес Със имена адреси и всички необходими аксесоари, дори и за най- малко заподозрените! Каквото и да се случи ще има ..............!

    Коментиран от #20

  • 19 мишок

    9 1 Отговор
    Браво за статията много точно написано но трябва не само плът но и кръв но лошото е че в тази държава няма смели хора това е истината всички сме мишки .
  • 20 Георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Точно":

    А баща ми го отровиха, защото разработката бе с огромен икономически ефект и му се полагаше Димитровска награда, на времето.

    Коментиран от #21

  • 21 Точно

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Георгиев":

    Прекия ми началник, патентния ми инжинер - здрави прави мъже от инсулти на улицата, директора рак за няколко месеца, аз се съпротивлявам доста време ! Опитха с отрова в кафето, преспаха ме обраха оборудване, влезли хора, избягали. Опитаха с бомба, с кола, прекъснаха ми телефони, интернет, парно, ток, асансйор, писаха доноси от мое име до и срещу полицейски структури, дори шефката на лоши вземания на топлофикация се оплакала, че съм я гонил с пистолет и хрпун цяла пресечка но не знаеше, че тогава ховех с патерици и не излизах от къщи, районния инспектор се чудерше как да не се разсмее а разледващия офицер се чешеше където не го сърби и не знаеше какво да каже! , получих призовка за превишена скорост на сто километа от София и трябваше да се явя в Неделя 10ч а аз бях с счупен крак и трябваше да влизам
    за операция когато отидох в кат се оказа, че имам златен талон 14 гоини нямам нарушения, откраднаха диплома та ми от личен състав и картона от СМГ но аз притежавам доста документи и сега станах съдебен експерт по няколко дисциплини. И други такива, Съжелявам за баща Ви.
  • 22 269

    1 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОМНИ ЕДНО ,ЧЕ ГЕРБ Е ЕДНОЛИЧНА ЛИДЕР СКА ПАРТИЯ И ПРИ ЗАМИНАВАНЕ НА БОЙКО ПРИ ШЕФА , ЩЕ ВИДИТЕ ГЕРБ КЪДЕ ЩЕ Е СЛЕД ИЗБОРИ .

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Един

    3 1 Отговор
    твърдението трябва да е:
    "Властта е претъпкана с тъпи, мързеливи и нахални егоисти"
  • 24 962

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "269":

    ОХОО ЗАПЛАХА ЗА УБИИСТВА!? "ДО ИЗБОРИТЕ"........НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ КРИЕНЕТО НА IP И КРИПТИРАНЕТО НЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, ИМА И ДОСТА ДРУГИ, НО ТОЛКОВА СА ТИ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ! ПОРОВИ В МРЕЖАТА, В ДАР-КА !? НИКОГА НЕ ЗАПЛАШВАЙ, НЕ ЗНАЕШ С КАКВО ЩЕ СИ ИМАШ РАБОТА! ОТ 1964 ГОДИНА - КОНСТРУКТОР, СЕКРЕТЕН ИНСТРУКТОР И ИЗОБРЕТАТЕЛ В СЛУЖБИТЕ - ТЕХНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ! МНОГО СИ СМЕЛ КОГАТО СИ АНОНИМЕН, А ЗАД ЕКРАНА, НЕ СИ В БЕЗОПАСНОСТ, ИЗОБЩО ! РАЗНИ ТЕХНОЛОГИИ СЕ РАЗВИВАТ А СЕГА Е 2018Г. ОБИЧАШ ДА ПЛАШИШ АНОНИМНО КАТО УБИЕЦ А КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ДА СЕ ВИДИМ НЯКЪДЕ ? С КАКВОТО ИЗБЕРЕШ, РЪКОПАШЕН БОЙ, НОЖ, ПИСТОЛЕТ, КОЛИ? СТИСКА ЛИ ТИ !? ТАКИВА ПОДЛИ, АЛЧНИ, СТРАХЛИВИ БОКЛУЦИ, УНИЩОЖАВАТ ИДЕЯТА И БЪЛГАРИЯ ! ВИДЯЛА ЖАБАТА, ЧЕ ПОДКОВАВАТ КОНЯ И ТЯ ВДИГНАЛА КРАК! Е ЖАБО ИМАШ ТРИ ИЗБОРА: 1/ОТИВАШ В СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ. 2/АЗ ИЛИ АДМИНИСТРАТОРА ГИ УВЕДОМЯВА. 3/АЗ НАМИНАВМ ДА СЕ ЗАПОЗНАЯ С МИЗЕРНИК КАТО ТЕБ! ИЗБИРАЙ ! РАЗБИРА СЕ ДЪЛЖИШ ИЗВИНЕНИЕ НА ФОРУМА ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ЛИЧНО МНЕНИЕ НО ЗАПЛАХИ ЗА ЖИВОТА НА ПРЕМИЕР И ДРУГИ ХОРА СА НЕДОПУСТИМИ, ПИСАНИ АНОНИМНО С ГЛАВНИ БУКВИ СЕ ВЪЗПРИЕМАТ РЕАЛНО ТОВА Е ЦЕНЗУРА ЧРЕЗ СТРАХ ОСОБЕННО В КОНТЕКСТА НА ПРЕДИШНИТЕ МНЕНИЯ, ТОВА Е РЕАЛНА ЗАКАНА ЗА РЕПРЕСИИ НАД ОБЩЕСТВОТО С РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ И ПРЕДИЗВИКВА СТРАХ И ПАНИКА. СЕГА ТИ СИ ПОДЛОЖЕН НА СЪЩИЯ МЕТОД! ИЗБИРАЙ !
  • 25 666

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "269":

    Разхожда,, оглежда ! Напоследък !