7 Август, 2018 19:15 8 378 57

САЩ не трябва да плащат за разрушените от Русия градове

  • сирия-
  • русия-
  • градове-
  • разрушени-
  • сащ-
  • асад

В Сирия се води война от 2011 година

САЩ не трябва да плащат за разрушените от Русия градове - 1
Снимка: БТА/ AP

Да се застави Русия самостоятелно да понесе отговорност за следвоенното възстановяване на разрушената по нейна вина Сирия е най-разумното за САЩ решение, твърди научният сътрудник от изследователския център Defense Priorities Даниел ДеПетрис в своя статия за USA Today. Според него, подкрепата на Сирия не само че не е отговорност за САЩ, но и не отговаря на интересите на страната.

Гражданската война в Сирия все още продължава, макар и преди няколко месеца да се разбра, че победата във войната остава за правителството на президента Башар Асад, пише научният сътрудник от изследователския център. Авторът отбелязва, че след три години военна „намеса“ в Сирия, Москва укрепи своите позиции в страната, но сега пред нея стои целя редица проблеми. Така Русия ще трябва да търси начин да реши проблемите на преселените сирийски бежанци, а също да финансира следвоенното възстановяване на Русия, което изисква влагането на значителни средства.

При това в Русия се надяват на помощ от страна на Вашингтон и вече обсъждат въпроса с европейските и американските колеги. ДеПетрис съветва администрацията на Тръмп вежливо да откаже на Путин, за да не сваля толкова значително бреме на плещите на Владимир Путин и да не насочва пари на данъкоплатците в страна, която не представлява интерес за националната сигурност на САЩ.

Според най-скромните оценки на ООН за възстановяването на Сирия ще са нужни не по-малко от 250 милиарда долара. На свой ред според оценките на световния детски благотворителен фонд World Vision, към 2020 г. войната е струвала на Сирия 1,3 трилиона. Възможно е Асад да е спечелил играта, но под негово ръководство се оказват градове в руини, разрушена икономика и медицина, национална армия, която напълно зависи от чуждестранните съюзници, а също така скърбящо и изтощено население, предаде Поглед Инфо. При това „Москва не може да вини никого за тази ужасна ситуация, освен самата себе си и своя съюзник Асад: три години безразборни бомбардировки на Москва доведоха и без това страшната хуманитарна криза в най-страшното бедствие на ХХI век“, твърди ДеПетрис.

По този начин на автора му се струват напълно обясними посещенията на руските чиновници в европейските столици, разговорите с американските колеги и действията в Съвета за сигурност на ООН. „Путин гледа на ситуацията, която е създал сам, но за която не може или няма да плаща“. Доналд Тръмп, вярно твърдящ, че възстановяването на по-конструктивния диалог с Москва отговаря на интересите на националната сигурност на САЩ, може да бъде склонен да използва за тази цел Сирия. Но, ако Москва е „стратегически конкурент на САЩ“, както се казва в стратегията за национална сигурност на страната, подобно решение може да стане погрешно.

ДеПетрис настоява, че най-разумно би било Русия да се застави самостоятелно да осигури следвоенното възстановяване на Сирия, защото на мястото на Вашингтон тя би сторила същото.

Освен това САЩ нямат никаква нужда да влагат във възстановяването на Сирия. Политиката на Вашингтон в Близкия изток трябва да има една-единствена цел – защита на американците и интересите на страната в региона. Такива интереси, според автора не са много: борбата срещу международния тероризъм, съдействието на дипломатическото решение на системните проблеми и привличане на регионалните правителства към отговорност за собствените им страни, а също така осигуряването на партньорства със страните-производителки на петрол. Наличният опит показва, че опитите да се направи нещо повече водят до неуспехи.

„Асад е безжалостен тиранин, който избива собствения си народ и разруши собствената си страна, за да остане на власт, но САЩ не носят отговорност за това. А сломената, ожесточена, недееспособна и относително бедна на енергийни ресурси Сирия не е особено важна или влиятелна страна в Близкия изток“, пише ДеПетрис. Той също така подчертава, че отделянето на средства за възстановяване на Сирия ще превърне руско-иранския проблем в американски. „Сирия е лош обект за инвестиции, както във финансов, така и в геополитически план“, твърди Де Петрис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    114 21 Отговор
    Те пък щото възстановиха Мосул! Да не говорим за Ракка! Иначе има достатъчно сравнителен снимков материал, примерно за Алепо преди и след отвоюването му от "революционерите". Търсиш в Туитър, виждаш и сравняваш! Другото е краварска бълвоч!

    Коментиран от #2, #8, #25, #34, #35

  • 2 Знаещ

    55 6 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    То гаврата е, че това е снимка точно на нищо жената от САЩ Ракка. Тия нямат срам. Ето линк: https://www.google.com/search?q=raqqa+iraq&client=safari&hl=en-bg&prmd=timvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjX54yPrNvcAhXjJ5oKHQwNBjQQ_AUIEigC&biw=1366&bih=922#imgrc=ybDiI3PSaoEzwM:

    Коментиран от #5

  • 3 асът на асовете

    94 27 Отговор
    Егати наглия кравар, точно ФАЩ са виновните за положението в Сирия, и те би трябвало да поемат ЦЯЛАТА финансова тежест за възстановяването й. Който чупи, купи! И говедата тва ще го разберат по най-неприятния начин, той Путя и китайците ще ги "образоват".

    Коментиран от #29, #33

  • 4 КГБ Териер

    74 13 Отговор
    Да въстановят САЩ и Ирак,Либия също а Сирия да отиде лично чено бежовия бивш президент да зида тухла по тухла и франсетата също да отидат да не се скатават!
  • 5 Знаещ

    15 6 Отговор

    До коментар #2 от "Знаещ":

    На унищожената от Сащ. https://www.google.com/search?q=raqqa+iraq&client=safari&hl=en-bg&prmd=timvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjX54yPrNvcAhXjJ5oKHQwNBjQQ_AUIEigC&biw=1366&bih=922#imgrc=ybDiI3PSaoEzwM:
  • 6 Хахото

    57 9 Отговор
    Е поне си го казва в прав текст - защита на американците и интересите на страната в региона. Колкото до разрушаването на Сирия бих поспорил доста с този, чия е вината. Руснаците разрушават от 3 години според този,а американците от 2011.
  • 7 БОКЛУЦИ КОЛОНИАЛНИ

    67 9 Отговор
    Значи могат да плащат на Арсенал и ВМЗ за оръжия, ама за възстановяване - не могат да плащат?????
  • 8 Глупчо

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    И бият негрите!
  • 9 Гост

    68 7 Отговор
    Ми тогава защо запалихте "арабска пролет" в Сирия? Малко налудничаво ми се вижда някой да прави пожари, а след като пожарникарите ги потушат, да вика: Вижте какво направихте с вашата вода! Сега си плащайте за щетите!
    Евреите имат специален термин за подобни неща - хуцпа ,Т.е. наглост!
    Един анекдот за изясняване: Съдят младо еврейче за убийство на родителите си. А, то подава жалба да му се смекчи присъдата, щото е сирак!
  • 10 onq s konq

    11 59 Отговор
    Няма проблем САЩ да вкарат "колкото трябва" пари в Сирия за възстановяването й,но при условие че въпросните "санирани" територии ОСТАНАТ ПОД АМЕРИКАНСКА ЮРИСДИКЦИЯ.

    Коментиран от #12, #22, #26

  • 11 ГНЕВЕН

    19 2 Отговор
    Наистина ги бият!!!!
  • 12 сссссссс

    34 8 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Гринговците нямат нищо в Сирияр и няма и да имат.
  • 13 На шурея шуролинката

    59 5 Отговор
    Много нагли! - Ще кажеш, че войната не я започна САЩ...
    Всички плащаме на краварите щенията
  • 14 fakantanka

    48 7 Отговор
    В мира няма пари. Американците не биха си помръднали пръста за собствената си майка, та камо ли за Сирия.
  • 15 Kcaniba

    11 55 Отговор
    Русия е токсична страна!

    Коментиран от #48

  • 16 Kcaniba

    27 9 Отговор
    Някой знае ли за нещо съградено от Империята на злото, освен смърт и разруха

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Kcaniba

    44 6 Отговор
    Ааааа ,как така Америка да плаща?!?!тя само взима и разрушава!!пари само прибира и после невръща!!
  • 18 СссереМ

    21 11 Отговор

    До коментар #16 от "Kcaniba":

    Имащ впредид Сащ!
  • 19 жзфсцгхфй

    43 3 Отговор
    Няма по нагло животно от кравар.

    Коментиран от #24

  • 20 СссереМ

    3 21 Отговор

    До коментар #16 от "Kcaniba":

    Ама нещо те няма през деня да драскаш данеби да си си намерила нормална работа?!?!
  • 21 ГОСТ

    45 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: А сломената, ожесточена, недееспособна и относително бедна на енергийни ресурси Сирия не е особено важна или влиятелна страна в Близкия изток“, пише ДеПетрис. Сирия е лош обект за инвестиции, както във финансов, така и в геополитически план“, твърди Де Петрис. Какво на майка си п...та търсят там краварите а не си седят в кравария.
  • 22 Знаещ

    39 5 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Само ти ли не разбра, че снимката в статията е на разрушената от САЩ Ракка. Явно като американците никой друг не оставя пустиня след себе си. Факт. Моля те отвори линка и ще чакам коментара ти. https://www.google.com/search?q=raqqa+iraq&client=safari&hl=en-bg&prmd=timvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjX54yPrNvcAhXjJ5oKHQwNBjQQ_AUIEigC&biw=1366&bih=922#imgrc=ybDiI3PSaoEzwM:
  • 23 Руските свине

    13 32 Отговор
    Съвсем са изнаглели и си мислят, че ще накарат някой друг да възстанови разрушеното от путинските соколи а те да играят единствено ролята на "освободители". Няма да стане! ДГД, те и техните подлоги.
  • 24 Рубладжийче

    10 38 Отговор

    До коментар #19 от "жзфсцгхфй":

    Има, има евразийските руски примати, са по долни, нагли и мръсни животни. Те и техните производни.
  • 25 Кънчо МЪНЧЕФ

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Еми , вижте бомбите бе.! Който е рушил да я възтанови пак . Аз не казвам коя е страната и лично отгиворния диктатор, ама всичките пишешти знаем кои бомбардираха денонощно дирийски села и градове че едните са били седесари, другите бесепари . Ама пълна какафония и гражданска война си беше , подкокоросани и подкрепяни от външни сили . Кой спечели ? Народът губииииии ?

    Коментиран от #27

  • 26 любопитен

    29 4 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    И на каква правна основа ще е американската юрисдикция в сирийски територии?
  • 27 Трол

    26 2 Отговор

    До коментар #25 от "Кънчо МЪНЧЕФ":

    Не ми викай Бе! Имаш Гугъл, гледай! Има снимки, сравнявай, преди и сега. Дадох ти пример Алепо! После тъпчо виж снимки на иракския Мосул и сирийския Ракка! Просто направи сравнение, главоумник!
  • 28 Kcaniba

    10 26 Отговор
    Някога, някъде Русия да е произвела ,или направила нещо съзидателно?

    Коментиран от #32

  • 29 Кирил

    7 17 Отговор

    До коментар #3 от "асът на асовете":

    Колега коментатор, помислете малко? С тези си думи те явно показват че са абдикирали от каузата да спасят Сирия от Асад. Целта на Русия никога не е била да унищожи ИД , а да възстанови Асад на власт . Американците много добре знаят че Путин никога не би вложил и копейка ако Асад не е начело на правителството и с това изявление показват че се отказват от Сирия . Тоест оставят я в ръцете на Русия. Намирисва на тайна договорка на много високо ниво.
  • 30 Kcaniba

    14 4 Отговор
    Сто години терор и анархия... Над света!
  • 31 Диди

    5 31 Отговор
    Преди седмици Асад беше заявил,че нямал да приеме помощи от Европа и САЩ,за изграждането на Сирия. Русия няма пари за да финансира изграждането на страната.Сега руснаците ще въртят опашка като ,,куче за кокал, ,.Руснаците не могат да се справят с Крим,а камо ли да имат финансови възможности за Сирия.

    Коментиран от #44, #46

  • 32 НАТО ВЕЦ

    30 5 Отговор

    До коментар #28 от "Kcaniba":

    Направиха България от страна на овчари, космическа страна. Любимците ти ни върнаха в говедарника, но на говедата това явно им харесва.
  • 33 Борис

    5 26 Отговор

    До коментар #3 от "асът на асовете":

    Мдаааа, щото на вас ватниците така ви се иска и САЩ да плащат винаги. Няма да стане мишок. Отиди и си удари една чик*я и си лягай за нощни проруски полюции.

    Коментиран от #37

  • 34 зъркела

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Това не е краварска бълвоч, а направо АМНЕЗИЯ.... Явно тсм не помнят нищо, което стана предния ден? Тогава да припомним събитията? Изпратените от глобал мафията 20-ина организатори на ИД или ДАЕШ отидоха в Ирак и ревнаха: Алахакбааар? И ядосани от разрушената от САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ФРАНЦИЯ, ДЖЕРМЪНИ и коалиция оцелели иракски солдиерс след убийството на вожда им Саддам, който запада твърдеше че правел буркани с БОВ, а не бяха открити такива, ядосанк на лицемерието и агрессията на Антантата, като видяха тия 15-20 Бели каски в черни парцали, ревнаха Алаааакбааа! И се почна.... Инструкторите от ЦРУ и Моссад с радост гледаха, как техните творения трепят, взивяват, рушат.... И се разрастна в Ирак, Либия, Сирия. Далеч преди Русия да се намеси, самолети на Антантата бомбеха уж позиции на ИДИЛ, а май все по войските на Асад и цивилни плпадаха? Досущ като бомбардировките над София през ВСВ.... И така усърдно воюваха "срещу" ИДИЛ, че почти овладя и Сирия и до Турция. Но не спираха двулично да лаят колко лоша била Русия и Асад? Накрая Русия се намеси, Иран, Хизбулла, войски от Египет и други и ИДИЛ бе дериозно сритан. Ако не беше Русия, това нямаше да го сторят нито САЩ ни другите големи, те искаха световният халифат на ИД, защото си е заветна мечта на кукловодитд на събитията. Ето защо и ИД не тръгна срещу Израел и други, а към Босфора, към Иран и Русия, а и Китай... Повторението на трасето Наполеон, Хитлер... Запада разр
  • 35 Дзоро

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Това не е краварска бълвоч, а направо АМНЕЗИЯ.... Явно тсм не помнят нищо, което стана предния ден? Тогава да припомним събитията? Изпратените от глобал мафията 20-ина организатори на ИД или ДАЕШ отидоха в Ирак и ревнаха: Алахакбааар? И ядосани от разрушената от САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ФРАНЦИЯ, ДЖЕРМЪНИ и коалиция оцелели иракски солдиерс след убийството на вожда им Саддам, който запада твърдеше че правел буркани с БОВ, а не бяха открити такива, ядосанк на лицемерието и агрессията на Антантата, като видяха тия 15-20 Бели каски в черни парцали, ревнаха Алаааакбааа! И се почна.... Инструкторите от ЦРУ и Моссад с радост гледаха, как техните творения трепят, взивяват, рушат.... И се разрастна в Ирак, Либия, Сирия. Далеч преди Русия да се намеси, самолети на Антантата бомбеха уж позиции на ИДИЛ, а май все по войските на Асад и цивилни плпадаха? Досущ като бомбардировките над София през ВСВ.... И така усърдно воюваха "срещу" ИДИЛ, че почти овладя и Сирия и до Турция. Но не спираха двулично да лаят колко лоша била Русия и Асад? Накрая Русия се намеси, Иран, Хизбулла, войски от Египет и други и ИДИЛ бе дериозно сритан. Ако не беше Русия, това нямаше да го сторят нито САЩ ни другите големи, те искаха световният халифат на ИД, защото си е заветна мечта на кукловодитд на събитията. Ето защо и ИД не тръгна срещу Израел и други, а към Босфора, към Иран и Русия, а и Китай... Повторението на трасето Наполеон, Хитлер... Запада разр
  • 36 Bubbles

    27 4 Отговор
    Е тия счупиха нагломера честно!
    Изпотрошиха целия близък изток заради скапания петрол, пък сега Русия им била виновна.

    Абе чифути...
  • 37 зъркела

    13 0 Отговор

    До коментар #33 от "Борис":

    Ти явно обищаш чик.. те и си майстор в този занаят? Ето ти една рецепта, за подобряване ефекта на ръкоделието ти: Вземаш едно Канго и почваш да разбиваш камънак на някой строеж. Поработи 2 дни по 8 часа и вечерта на втория ден ще си виртуоз МастърБой. Ръцете ти ще свирят на струната... Съдя по факта, че след 4 часа работа вече втора бира не успявам да налея в чашата, а около нея...П.П. За почивка, с Кангото, можеш да ломиш бетона с 5-10 кг чук....
  • 38 Иванов

    6 22 Отговор
    Русия ще направи най- голямата джамия в Близкия изток в Сирия. Тя, друго не може.
  • 39 Kcaniba

    5 6 Отговор
    Аз съм третополов гей смърдящ с г ъ з разпран поне 1000 пъти съм в г ъ з а е б а н, майка ми е к у р в а
  • 40 Иванов

    6 6 Отговор
    Обичам да изсмуквам с п е р м а от г ъ з а на майка ми след като са я е б а л и бежанци Майка ми е дърта к у р в а с разпран от е б а н е г ъ з, затова яко п ъ р д и и често се изпуска директно в устата ми а това ме кефи допълнително
  • 41 Санчо

    9 2 Отговор
    Оппала. Застраховките бе. Някой не ще да плаща. Договор -счупено ,застраховател-лихвар плаща,пьк после нагьзват виновника. Смях,лихварите не плащат. Ма тоз пьт са наиграха.
  • 42 Мхм

    18 2 Отговор
    Реално САЩ и ИД никога не са канени във тази държава.Следователно ....
  • 43 Ivan

    11 2 Отговор
    Tapati i nagli Amerikanci kato niamat interes kakav 4ep tarsiat v Siria. Da si go nabiat v osraniat zadnik i da si hodiat. Napravo mi se povrashta samo kato 4uia za Amerikanci.
  • 44 По доставката

    21 5 Отговор

    До коментар #31 от "Диди":

    Понеже не могат да се справят с Крим затова построиха най големия мост в Европа. Трол ли си, първо виж им улиците там...чисти и хората работят.Ти не си излизал от панелката ама иначе голем галош.Не коментирай нещо което не си виждал....тъпо е и говори за липса на собствен живот
  • 45 стоян георгиев

    4 19 Отговор
    та тва е положението другари.пари няма,а и няма да има!!!!на всички е ясно че русия може да разруши сирия ,както и на всички е ясно че русия нито може нито има желание да въстанови сирия.и сега путиновите тролчета почнаха да реват,как е възможно сега сащ да не въстановят държавата на асад?ами възможно е другари и не само е възможно ,но и ще стане.нека иран турция и русия въстановят зоната на асад,нали искат да са голямата работа!!!

    Коментиран от #50

  • 46 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "Диди":

    Ама ти тъпа ли си или си проста слива
  • 47 Да бе

    4 18 Отговор
    Кво ше изградят тия мужици бе? Освен да рушат друго могат ли ? Голтаци с Голтаци ама въоръжени до зъби. Затова света трябва да им бие шута по отрано
  • 48 То То

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Kcaniba":

    Ти най вероятно си толкова токсичен че не съществуваш в нормален вариант Педерасттт
  • 49 фак..ти

    2 16 Отговор
    КЪДЕТО МИНЕ РУСКИ БОТУШ,ОПРАВЯНЕ НЯМА!!!!!!!
    СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА,РУСКИ БОТУШИ ПОМЛЯХА ПОЛОВИН СВЯТ.ГОРКАТА СИРИЯ,ЩЕ СИ ОСТАНЕ РАЗРУШЕНА И БЕЗ НАРОД.
  • 50 козяшки баламурник

    13 0 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    И на теб ли лично да ти се обяснява? Ето част от надписа под снимката в Гугъл-12.02.2018 г. - An aerial view of Raqqa...

    Коментиран от #52

  • 51 Владееш плащаш

    8 2 Отговор
    Играта е: КУПУВАШ И ПЛАЩАШ!
    АКО РУСНАЦИТЕ СА ПРИТЕЖАТЕЛИ НА КРЪЧМАТА- ТЕ ПЛАЩАТ СЧУПЕНОТО. АКО АМЕРИКАНЦИТЕ ВЛАДЕЯТ ЧАСТ ОТ СИРИЯ- ПОПОРЦИОНАЛНО ВЛАГАТ ПАРИ ТАМ!!! ТУРЦИЯ ВБАДЕЕ ЧАСТ ОТ СИРИЯ- ПРОПОРЦИОНАЛНО ПЛАЩА!!!
    СПОРЕД МЕН СИРИЯ сама може да се въстанови.
  • 52 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #50 от "козяшки баламурник":

    сащ където са стъпили убавц винаги са плащали за гяволъка си.дали в афганистан дали в сирия дали в западна европа или южна корея,сащ вадят пара и дават ,за инфраструктура,за бази за развитие.затова и когато искат да си тръгнат местните нещат да ги пускат.при русия е точно обратното където иде води след себе си мизерията!
  • 53 2334

    10 0 Отговор
    Добрият американец е мъртвият американец.

    Време е да се помотне на индианците да пратят настанилите се терористи във вечните ловни полета завинаги.
  • 54 588

    9 0 Отговор
    Ей..... наглостта вярно не само гараница нямаl но и почивен ден също ,че кой предизвика поредната война руснаците ли или наглите американци . А журналистите се стараят да пишат каквото им наредяти угодят, правителството ни се съгласява с всичко което нареди посланика от САЩ. ДАНС се ровичкат тук и на всякъде по сайтовете кой какво мисли и отчитат дейност и т.н. кога най накрая дъжавицата ни ще отрази и публикува истината или продължи да лакейства и д лице зад-те зад океана
  • 55 Димитър

    7 0 Отговор
    Този Де Петрис, говори пълни глупости. Това си мирише на платена статия. Човекът най-вероятно е на силни успокояващи, които му замъгляват съзнанието.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.