8 Август, 2018 11:30 4 303 28

Мъск иска да свали Tesla от борсата

  • tesla-
  • мъск

Шефът на Tesla Илон Мъск обмисля да свали компанията от борсата. Това съобщи той на своята Twitter страница във вторник. За да направи компанията „непублична“, изкупувайки дяловете на другите акционери, Мъск предлага цена от 420 долара на акция, което е с близо 23% повече от курса в понеделник. В допълнение той уверява, че финансирането на подобен проект е осигурено. Самата компания първоначално не отговори на искането за коментар. Припомняме, че в момента Мъск притежава 20% от Tesla.

С подобен ход компанията ще бъде освободена от натиска на Уолстрийт. В същото време обаче способността ѝ да набира капитал ще бъде ограничена. Освен това сделката би представлявала едно от най-големите изтегляния от борсата. При обявената от Мъск цена, а именно 420 долара на акция, компанията би струвала 72 млрд. долара.

Благодарение на туита акциите на Tesla поскъпнаха с повече от седем процента до $ 371.15 във вторник. Доклад на "Файненшъл таймс" пък гласи, че държавният фонд на Саудитска Арабия е влязъл с два милиарда долара в технологичната компания. Мъск изрази надежда, че инвеститорите на Tesla ще останат, дори ако компанията бъде свалена от борсата. За целта трябва да се създаде специален фонд. Като пример за това той посочи инвестицията на Fidelity в неговата космическа компания SpaceX.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 doe

    17 9 Отговор
    Върти и сучи само и само да цоца още кинти.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 AUDI A5

    13 13 Отговор
    е нищо, щом започнаха да доставят значи всичко е супер скоро ще гледаме все повече такива готини машинки и в БГ
  • 3 омъскаряване

    19 7 Отговор
    Поредната шмента капела на лаладжията Мъск, а сектантите си чакат "колите" !
  • 4 Ха ха

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "doe":

    Ти май не правиш разлика между дава и взима?
    Илон Мъск иска да даде по 420 долара на акция на всеки от притежателите й. Когато компанията не е публична, няма за какво да се съобразява с тримесечни отчети, а ще се фокусира върху дългосрочните цели на компанията, без да му пука какво се случва за настоящото тримесечие и съответно без да се съобразява с борсата.

    Коментиран от #8

  • 5 Никой

    13 1 Отговор
    За компания като тази това би било мъдро решение. Всичко от което се интересува Уолстрийт е колко печели компанията. Когато тя е на много хора няма как да се съсредоточи в дългосрочни цели, защото всички инвестирали в нея искат бърза възръщаемост.
  • 6 гост

    17 2 Отговор
    Мъск има проблеми само с Тесла, понеже тя е листната на борсата и по сведения срещу нейн провал има заложени огромни суми, т. н. шортселъри. Определени хора залагат, че акциите ще паднат и от това могат да спечелят милиарди. Мъск нееднократно е говорил за това, че медиите отразяват целенасочено новините за Тесла, неуспехи, катастрофи, а не се отразяват инцидентите с други марки. Това е с цел да се свалят акциите. На 11. Септември го има същия случай, хора с вътрешна информация са заложили предходния ден срещу срив на акциите на авиокомпанията, чиито самолети ще се използват и хоп, стотици милиони печалба. Собственникът на кулите пък направил месеци по-рано застраховка срещу терористичен удар, каквато няма нито една сграда в този регион, после прибра милиард и нещо, а жертвите бяха само споменати на плоча. Върви после обяснявай, че няма скрити игри, манипулации и защита на интересите на малцина.
  • 7 Driving pleasure

    5 7 Отговор
    Поредната борсова игричка на Свети Илон... но и това няма да му помогне!
  • 8 Зорлем

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха":

    Засега нищо не дава, а само казва, че евентуално би дал. Малка разлика, но съществена. И, както е видно има ефект от казването - акциите са се покачили. Абстрахирайки се от любовта или омразата към Тесла и Мъск, не е лошо човек да си зададе въпроса, доколко е вероятно някой да иска да даде повече пари от "етикетната цена" на нещо, за да си купи въпросното нещо? Опростено казано, все едно в магазина като ти поискат 1лв за хляб, ти да кажеш, "Аз ви давам 1,23лв!". Не, че не е възможно или е забранено, но, както казах - дали е реалистично и логично при положение, че не се споменава да се задава някакъв вид "хищническо изкупуване" или нещо подобно отстрана на някой друг?
  • 9 Driving pleasure

    5 4 Отговор
    Той не може и да даде :)
    От де да ги вземе? Той няма толкова, пак прави помен с чужда пита :) Поредното трикче, да скочат малко акциите, но това няма да му помогне защото кеша нужен за производство се стопи!

    има 2.2 млрд кеш и за далеч, далеч над 3 млрд плащанки и харчелъци...
  • 10 ала бала

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "doe":

    Отново виждаме мега интелигентно същество, което вече се е специализирали И в сферата на стоковата борса. Не мога да разбера от къде идва всичката тая злоба? От 5 години насам всички ей такива като теб само говорят как тея коли не ставали, как все компанията е на прага на фалит, как все било голяма измама, а въпросната компания се развива с темпове, с които са се развивали единици. Всички обещания на компанията до момента са били изпълнени. Ама нали вие сте от НАЙ -УМНИТЕ ХОРА НА СВЕТА и ги виждате тея неща преди ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ и сте много напред в нещата. Видиш ли, затова бачкаш за 700-1000 лева на месец и изплащат два кредита.
  • 11 doe

    5 4 Отговор
    Към ха ха и ала бала - не се заяждам,просто следващия път ще измисли нещо друго за да изкара пари.При него всичко сякаш е изкуствено,като колите му и физиономията му.А и както други смятат,не е открил топлата вода с ел. автомобилите,много се избърза с тях,давай юруш да ги правим на кило.
  • 12 Икономист

    6 3 Отговор
    Мъск е неподвластен на вселенските закони.
    Обявява загуба от 700М и акциите растат и то в отпускарският Август.
    Обявява забележете в Туитър че искал нещо си което няма как да го направи и акциите растат.
    Да живеят Goldman Sachs , JP Morgan, Morgan Stanley и другите големи риби.
    Растеж за сметка на заем, това е новата мода на модерният свят, САЩ, Гърция, Италия всички следват новата мантра ако не растеш си боклук, не са важни загубите важни са приходите!!!!!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Отегчен

    3 3 Отговор
    Най-добре да се изстреля в космоса с еднопосочна ракета .
  • 14 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Икономист":

    Уж си се писал икономист, а казваш, че няма как да се направи. Има си финансов директор, който потвърждава, че могат да го направят. Това, че я сваля от борсата не означава, че той ще я притежава напълно и трябва да извади всичките 72млрд. драги икономисте. Частично финансирани с лични средства и частично финансиране от инвеститори каквито са арабите и питката е опечена. Мъск ще държи контролният пакет от 51 процента и няма да се подчинява на пазара, няма директорския съвет да иска да го маха или да не му разрешава дадена инвестиция. Та не учи интелигентен физик-мултимилиардер и мечтател как да се справя с една от футуристичните си компании.

    Коментиран от #16

  • 15 еее

    8 0 Отговор
    Е ги и тия от Саудитска Арабия! И те фенове на Мъска. Не взеха преди да набият 2-3 милиарда да влязат да прочетат мнението на българския форумен анализатор. От всичко разбира - тва инвестиции, акции, автомобилостроене, ПОЛИТИКА...
  • 16 Икономист

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Колко лични средства има Мъск а???
    Щял да купи още 30% стига глупости.
    Арабите дали 2B хубаво еми другите трябва Апъл или някой друга голяма компания да ги даде.
    Това са си неговите циркове които ги знаем до болка.
  • 17 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 2 Отговор
    Парите ще доидат прясно не напечатани ами написани от клавиятурата на федералния резерв на саш за незнаещите .....всички тези милиардери капиталисти са пионки от една огромна игра и те са агенти ..няма как и кои да те остави да си играеш на капитализъм освен ако не си вербуван от системата и службите да изпълняваш квото ти поръчат
  • 18 Кибик

    2 3 Отговор
    Докога ще ни занимавате с този клоун и неговата пирамида. Лъже че има финансиране, а ще направи точно обратното, т.е. ще продаде неговите 20% ако намери глупаци да платят 400 долара на акция, а Саудитска Арабия ДГД
  • 19 гост

    0 2 Отговор
    Така , да се надяваме , че всички умници-дръвници са споделили съкровените си "помисли" , а сега малко по сериозно !! Никой няма да "вади" десетки милиарди , най-малко пък Мъск !! На настоящите акционери са предложени ДВА ВАРИАНТА !! Да останат като акционери във вече частна компания със всички "екстри" за в бъдеще или да им бъдат изкупени акциите на цена 420 долара , тоест с достатъчна премия в момента !! Засега огромната част приемат да останат , а отказалите са не повече от 6-7 % , акциите на които най-вероятно ще платят саудитците , и без това 5% дял не ги устройва !! Всичко това се прави с цел да се попречи най-вече на залагащите против Тесла и никой не казва , че е за постоянно ! Тесла най-вероятно ще се върне на борсата след 2-3 години когато ще е стабилизирала достатъчно производството си и както винаги ще си е кошмара на "стогодишните" , щото борсова или не , продажбите си вървят и то именно от техните клиенти !!

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Зорлем

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Така като те чета си мисля, че ако не си самият Мъск, то си поне СОО-то на Тесла, който в момента обаче се налага да замества и CFO-то, че последният е в лятна отпуска. 5% за това, 6%-7% за онова, планове за сваляне и качване на борсата в борба с "късите"... Изобщо добре, че си ти да ни осветлиш какви стратегии и тактически указания струят от теб към Мъск и Ко. по време сутрешните ви оперативки. Но, иначе останалите сме "умници-дръвници" и само си чешем езиците на пейката пред блока, а?

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 21 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Зорлем":

    Elon Musk

    @elonmusk
    My hope is *all* current investors remain with Tesla even if we’re private. Would create special purpose fund enabling anyone to stay with Tesla. Already do this with Fidelity’s SpaceX investment.

    9:00 PM - Aug 7, 2018

    Коментиран от #25

  • 22 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Зорлем":

    B пиcмo дo cлyжитeлитe нa ĸoмпaниятa глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop и aĸциoнep c oĸoлo 20% в ĸoмпaниятa oпиcвa пpичинaтa зa пoдoбeн xoд. "Kaтo пyбличнa ĸoмпaния, цeнитe нa aĸциитe ни ce пpoмeнят чecтo и знaчитeлнo, ĸoeтo мoжe дa paзceйвa cлyжитeлитe - вcичĸи тe ca aĸциoнepи. Tъй ĸaтo cмe пyбличнa ĸoмпaния, cмe длъжни дa взeмaмe peшeниe, ĸoитo мoжe дa ca пpaвилни зa дaдeнoтo тpимeceчиe, нo нe зaдължитeлнo пpaвитeлни в дългocpoчeн плaн", ĸaзвa Mъcĸ. Toй пpипoмня oщe, чe aĸциитe нa ĸoмпaниятa ca нaй-шopтвaнитe в иcтopиятa нa ĸaпитaлoвитe пaзapи, ĸoeтo oзнaчaвa, чe "имa мнoгo гoлям бpoй xopa, ĸoитo имaт пoлзaтa дa aтaĸyвaт ĸoмпaниятa". Mъcĸ пocoчвa oщe, чe ЅрасеХ, ĸoятo тoй cъщo pъĸoвoди, e чacтнa и "e мнoгo пo-eфeĸтивнa oпepaтивнo, ĸoeтo ce дължи дo гoлямa cтeпeн нa тoвa, чe e чacтнa". И дoпълвa, чe Теѕlа мoжe дa ce въpнe нa пaзapитe, "ĸoгaтo ĸoмпaниятa влeзe във фaзa нa пo-бaвeн, пo-пpeдcĸaзyeм pacтeж".

    Bcичĸи aĸциoнepи щe имaт избop, ĸaзвa oщe тoй: или дa ocтaнaт aĸциoнepи в чacтнaтa ĸoмпaния, или дялoвeтe им дa бъдaт изĸyпeни нa $420 нa aĸция. "Haдeждaтa ми e, чe aĸциoнepитe щe ocтaнaт". Πo-paнo cтaнa яcнo, чe тoвa щe cтaнe чpeз cпeциaлeн фoнд.
    Tpeтaтa ocнoвнa тoчĸa в пиcмoтo мy e, чe нямa нaмepeниe ЅрасеХ и Теѕlа дa бъдaт cляти.
  • 23 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Зорлем":

    Maтepиaл oт Fіnаnсіаl Тіmеѕ, cпopeд ĸoйтo дъpжaвният cayдитcĸи Рublіс Іnvеѕtmеnt Fund e нaтpyпaл дял в Теѕlа мeждy 3 и 5%, пpaвeйĸи гo cpeд нaй-гoлeмитe инвecтитopи, пpaти aĸциитe нaгope. Πoзициятa им e oĸoлo $2 милиapдa.
    Πo дaнни нa Ѕ3 Раrtnеrѕ, aĸo ĸoмпaниятa бъдe нaпpaвeнa чacтнa пpи цeнa oт $420, инвecтитopитe, ĸoитo зaлaгaт зa cpивa нa ĸoмпaниятa, биxa зaгyбили $4,4 милиpдa caмo oт oтвopeнитe пpeз 2018 гoдинa пoзиции. Caмo вчepaшнoтo paли им нaтpyпa зaгyбa нa xapтия oт $823 милиoнa.

    Коментиран от #27

  • 24 Икономист

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    ХаХа те саудитците верно че са камилари ама чак пък толкова, няма да си купуват акции а ще влизат в някакви фондове???
    А иначе защо една компания преминала според Мъск най-трудният момент и вече устремила се към печалба ще излиза от борсата освен липса на интерес???
    Скоро време ще видим дали Тесла е УСА или Гърция!!!!
    Даааа УСА има 4% ръстеж обачеееее каква е цената??
    Над 21 трилиона дълг и все пак доларът е ДОЛАР с главно Д.
    Е да ама УСА имат бомби имат изтребители имат крилати ракети а тесла имат... ПОПУЛИЗЪМ.
  • 25 Зорлем

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    И как от всичките тези информации ти направи извода, че само 6-7% ще приемат оферта за 420 долара? Или пък че саудитците искат да плащат такава цена? Или, че изобщо искат да си разширяват експозицията си? С две думи, хората приказват и пишат някакви общи приказки, но ти четеш и чуваш, каквото ти се иска. Лошо няма. Явно не ти липсва фантазия да си съчиняваш истории по картинка, но да обявяваш останалите, че са "умници-дръвници", а на теб всичко ти е ясно е доста... да речем "смехотворно".
  • 26 kjl

    1 1 Отговор
    Тоя ще влезе в историята като най-мазния измамник на века, или е рано още да говорим за века. Бах тоя уолстрийт, бах тая борса дето може да се манипулира само с едно изречение в Туйтър. Ма то и цялата им държава се управлява през Туйтър!
  • 27 Икономист

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Както и предполагах Комисията по ценни книжа започва разследване срещу тесла за изявлението му!!!!!
    Между другото хората с право се съмняват с намеренията му защото Мъск има 1.7B облигации които трябва да изплати ако акциите не се над определено ниво!!!!!!
    Първият падеж е за 920М на 1 Март 2019 и акциите трябва да са над 360 иначе ще трябва да плаща кеш !!!!
    А забравих да спомена че всяко чудо е за 3 дни и вече акциите наближават 350 тоест 8 месеца преди падежа ходи по ръбът.

    Коментиран от #28

  • 28 Зорлем

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Икономист":

    Мани, мани, не го закачай "гост"-а сега за цени на акции, че той миналата седмица какви гюбеци хвърляше, каква радост беше, какво цитиране на проценти и долари за ръст на цената. Изобщо чудо! А те за 5-6 дни се върнаха на нивата отпреди изнасянето на резултатите, та човекът може и да е изподнал в амок...