Last news in Fakti

8 Август, 2018 17:15 5 315 14

Меркел има революционен план за Косово

  • ангела меркел-
  • косово-
  • сърбия

Канцлерът все пак допуска в края на процеса да се стигне до разделяне на младата държава

Меркел има революционен план за Косово - 1
Снимка: БТА/АР

Сръбският новинарски портал Telegraf.rs разкрива, че германският канцлер е изготвила план за Косово, който вече е представила на колегите си от балканските страни.

Въпреки официалния диалог между Белград и Прищина, воден под егидата на Брюксел, е ясно, че без съгласието на Германия, водещата държава в общността, споразумение не може да бъде достигнато. Преговорите вече са в заключителния етап, но в публичното пространство все още няма представено конкретно предложение, което да доведе до нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово.

Берлин даде да се разбере, че се противопоставя на промяната на границите или на каквато и да била подялба на Косово, постигната в преговорите между Белград и Прищина. Въпреки това, според източниците на медията, Меркел все пак допуска в края на процеса да се стигне до разделяне на Косово.

Меркел има революционен план за Косово
Снимка: БТА/АР

Какво обаче предвижда планът "Меркел"? В първата фаза на изпълнението му следва да бъде формирана Общността на сръбските общини, за което германският канцлер настоя и на последната си среща с косовския президент Хашим Тачи.

Съзнавайки, че за сърбите е неприемливо Общността да функционира на ниво неправителствени организации, което е и целта на Прищина, Меркел планира по-широки правомощия за нея. Тази част от плана се нарича „Общност на сръбските общини Плюс“. За пълноценното й функциониране следва да бъдат създадени и други, спомагателни органи, които биха могли да си сътрудничат сърбите.

От друга страна, планът на германския канцлер ще подразбира проверка на ситуацията на място, т.е. признаване без признание. Според Telegraf.rs това означава Белград „да признае реалността, но не и независимостта“. Прищина ще трябва да се примири , че няма да стане член на международните институции и организации.

Меркел има революционен план за Косово
Снимка: Shutterstock

Според източниците от ЕНП, посочените по-горе елементи на плана са част от първата фаза на плана, която трябва да бъде реализирана в краткосрочен план.

За „големия финал“ ще се чака 20 години. След изтичането на този период Общността на сръбските общини ще се проведе референдум за отцепване, което ще се създаде реална възможност на населената предимно със сърби северна част на Косово да се върне под ефективната власт на Белград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 грантаджийче

    32 0 Отговор
    След 20 години баба ви ще е торба кокали.
  • 2 помни историята

    47 1 Отговор
    Ако и тоя план е като онзи с бежанците "инженери" НЕ БЛАГОДАРЯ !
    Германците винаги са носили само беди и нещастия на Европа с техните "планове" !

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    39 1 Отговор

    До коментар #2 от "помни историята":

    Те си мислят, че като хванеш циганин от улицата и го прекараш през немската система ще стане като германците...... Е да ама не....
  • 4 ГНЕВЕН

    34 2 Отговор
    Предизвикаха кланета,смърт ,разруха...пък сега правели планове-искали видиш ли мир...--точно това западно лицемерие отврати в последно време много от европейците -а и не само тях.Как може да има такова дебелоочие и арогантност в "цивилизованият свят"...как може да си играят със живота на милиони хора-само заради болните им политически амбиции и алчност,???
  • 5 1122

    29 0 Отговор
    По добре измисли план за Германия че хаптен се циганизирахте с мюсета.
  • 6 Румяна Костова

    20 0 Отговор
    Революционен план,който ще влезе в действие след 20 години.Кой ще помни след 20 години плана на баба Меркел.И колко неизтребени сърби ще са останали тогава,за да гласуват?
  • 7 ****

    18 1 Отговор
    Аман вече от такива плановици,то се вижда вече до къде я докарахме от такива планове,до подкривата круша.
  • 8 CUKOVSKI

    7 3 Отговор
    A GR.NISH KOGA SHTE BADE VARNAT NA BALGARIA?
  • 9 Boxer

    14 0 Отговор
    Ако Белград излезе с план за поделянето на Бавария? Някакси трябва да им върне жеста..

    Коментиран от #10

  • 10 Hhhhhhh

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Boxer":

    Тая не може да управи Германия каюо ли Европа. Бабичок. Под чехал. Каквото и кажат като Марийка от вица. Падение.
  • 11 ХанкоБрат

    9 0 Отговор
    Щом любителката на черни-бабуни има план, няма начин да не е нещо Убаво!
  • 12 Тръмп

    1 3 Отговор
    Меркел е просто Комунистка,а последиците винаги са трагични!:):):)

    Коментиран от #13

  • 13 да да

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тръмп":

    Тръмпчо, не е комунистка туй нящо вече се изтърка за комунистите. Нагла изкукала за власт баба. Дали си сменя поне редовно пикливите панталони с който ходи редовно?.
  • 14 minchominchew

    0 0 Отговор
    tosi-bokluk-merkel-sasipa-ewropa-sega-iska-da-pekara-i-sarbija-saradi-gadnite-albanzi-gadna-komunistka
Новини по държави: