Last news in Fakti

9 Август, 2018 13:35 3 022 3

Учени измислиха как да спират птиците по летищата

  • птици-
  • самолети-
  • летища-
  • дронове
Учени измислиха как да спират птиците по летищата - 1

Екип от корейски, американски и британски учени, разработи иновационна невронна мрежа, координираща работата на дронове, които пък от своя страна имат за цел да разпръскват ятата от птици, много често пречещи на излитащите и кацащи самолети.

Принципно летенето на дронове в районите на летищата е строго забранено, но учените уверяват, че мрежата им е с отличен контрол и няма да попречи на самолетите, а само ще улесни работата им.

В основата на новата технология е алгоритъм, който познава отлично поведението на птиците. Така те лесно могат да разпръснат ято птици, както и да го "подгонят" в желаната от тях посока. Дроновете ще имат и "командири", които ще следят отвисоко обстановката и ще координират работата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    1 0 Отговор
    Вече има такива системи и са с българско участие.Даже и монтирани .
  • 2 Ха-ха-ха

    5 2 Отговор
    На човека всичко му пречи,ще променим миграцията на птиците,защото на нас ни е по лесно и със самолет до тоалетната да отидем.Неизбежно е, наистина сме към края. Като се нарушава екосистемата- идва глад,болести и.т.н.
  • 3 лабораторията

    2 0 Отговор
    дайте по една пушка на ловна дружинка от северозапада, два бидона ракия и количество муниции и ни една птица в радиус от 10 км няма да остане