Екзотична държава привлича инвеститори

13 Август, 2018 11:53
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2381
Автор: Милена Богданова

Цените на имотите в Панама са средно с 10% по-ниски от пика през 2008 г. Независимо от ръста на продажбите стойността на квадратен метър жилищна площ се понижи най-вече поради спадът на наемните нива, обясняват специалисти.

„Най-лошите време за местния пазар на недвижими имоти са зад гърба ни. Броят на продажбите стабилно расте, като значително повишаване имаше през втората половина на 2017 г. В същото време цените не бързат да се повишават, поради нестабилния пазар в сегмента на наемите”, казва Люси Хейнс, собственик на агенция Panama Realtor.

Повечето чуждестранни купувачи търсят имоти в известни локации като Punta Pacifica, Cinta Costera и Costa Del Este, както и в двата нови комплекса – Ocean Reef и Santa Maria. Цената на квадратен метър жилищна площ варира между 1610 и 2150 USD в зависимост от района, вида жилище и дали е ново или старо строителство. Луксозните имоти се търгуват в широкия диапазон от 300 000 USD до 2 млн. USD. В района на тихоокеанското крайбрежие къщи с две или три спални се продават срещу 200 000-400 000 USD.

Сред чуждестранните инвеститори най-многобройни са гражданите на САЩ и Канада. Следват тези от Венецуела, Колумбия, Бразилия, Русия, Франция, Германия, Испания и Италия. Болшинството от купувачите са пенсионери. В последно време се наблюдава приток и на китайски купувачи, след като между двете държави бяха установени дипломатически отношения през 2017 г.