В този блок всички жилища са 3-етажни

13 Август, 2018 14:21
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 15874
Автор: Милена Богданова

На пръв поглед сградата изглежда като всяко друго ЕПК. Обитателите й обаче често се затрудняват да отговорят на въпроса: „На кой етаж живеете?”. Влизайки в асансьора например и натискайки шести етаж може да се озовете на 13-тия. Причината за странната конструкция на постройката се крие в желанието на новобогаташите през 90-те години на миналия век да разполагат с жилища на няколко етажа.

Въпросната сграда се намира на ул. „Денисовская” в Минск. Архитектите от Санкт Петербург са направили така, че всеки апартамент в сградата-чудо да е на три етажа. На първия е разположено антрето. На втория са кухнята и холът, а на трето ниво има две спални.

Въпреки странното разпределение на помещенията, собствениците намират редица предимства от подобно разположение. Този тип имоти се чистят по-лесно, дават на обитателите им възможност за повече уединение. Основният недостатък е, че винаги трябва да се ползват стълбища, а това е голямо предизвикателство най-вече за по-възрастните обитатели.

При строителството на сградата са направени и някои икономии. Така например, тя не разполага с подземен паркинг. Жилищата също са с по-малка от стандартната квадратура.

На етаж се падат по 20 жилища – във всяко крило по 10. По общото стълбище има доста пространство. Собствениците го ползват, за да складират по-обемисти предмети.

В началото на 90-те години на миналия век сградата се е обитава от елита на Минск – актьори, спортисти, пилоти и други. С течение на времето обаче те са се преместили в истински триетажни къщи и днес в сградата-чудо живеят хора предимно от средната класа.