10 Август, 2018 11:00 1 447 6

Защо старата десница се сви до шепа зелени активисти, развяли знамето на дъгата

  • политика-
  • управление-
  • бойко борисов-
  • десница-
  • народ

Не харесвам либералите. Вярвам, че те съсипват всичко ценно в нашия свят

Защо старата десница се сви до шепа зелени активисти, развяли знамето на дъгата - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Петър Николов, Facebook

Пиша това по повод една статия, която излезе тези дни - "Homo homini Bulgarus" от Ивайло Цветков.

Всъщност реагирам не на неговия текст, а на стотици, може би и хиляди подобни текстове, които интелектуалци от "автентичната десница" произвеждат от години... Причината да го направя сега е, че тъкмо тази статия (вероятно заради високите качества на своя автор) по изключителен начин показва, защо автентичната "десница" я докара дотук. В нея има всичко - ерудиция, интелект, артистичен талант, хумор, самоирония... Липсва едно единствено и то е елементарно познаване на това, какво е консерватизъм и какво е дясно!

Да, има консервативна вълна. Да, особено в патриархална среда като българската, либералната политическа линия още дълго ще бъде политическа екстравагантност. Да, старата десница катастрофира, защото не успя да стане част от тази вълна и предпочете да се свие до шепа зелени активисти, развяли знамето на дъгата. Дотук сме съгласни. Но...

Ще го кажа така. За да яхнеш консервативната вълна, за което авторът видимо милее, трябва да кажеш нещо по-различно от това: "Народът е прост! Значи ние елитът трябва да почнем да му говорим просташки и той ще ни повярва. Бойко Борисов затова ни бие на избори, защото е тъп и тъпият народ му се радва. Трябва да измислим някакъв велик тъпизъм и тогава ще повярва и на нас! Или да си намерим велик тъпак, който да ни води..."

Сериозно ли с цялата ви ерудиция и претенция стигнахте дотук?

Ще обясня... Народът не е тъп. Даже по-скоро е умен. Народният ум личи особено добре например в безпогрешния начин, по който успява да разпознае лицемерите, които се опитват да го яхнат, имитирайки любов към него. Прочее, и Бойко не е тъп. Всъщност е много по-умен от всички ви! Не защото ви бие като маче у дирек на всички избори, а защото разбира това простичко нещо - хората нито са глупави, нито искат към тях да се отнасят като с глупаци. И определено не искат някой да каже нещо грандиозно тъпо, за да тръгнат подир него. Иначе, след като Радан Кънев нарече публично българския премиер "Бай Х...й", щеше да спечели изборите. А не да изпадне от парламента!

А, да и елитизмът! Нека Ви обясня, какво е елит. Общественият елит е тази част от обществото, която има нещо повече от другите (знания, образование, умения, пари, връзки, популярност) и която знае, че трябва да използва тези преимущества отговорно и в полза не само на себе си, а и на цялата общност. Българските елити са слаби, не защото са с по-малко знания или по-малко икономическа мощ от другите, а защото са по-безотговорни. И предпочитат да карат бентлита и да слагат силиконови гърди на любовниците си, наместо да увеличат заплатите на служителите си с по хиляда лева и да не ги принуждават да работят в чужбина!

Може би най-добре ще разберете какво е елит, ако го сравните с родителството. Родител, който изпива парите за образованието на детето, си е скапан родител. Елит, който прави същото - също.

И сега да Ви питам, що за елит/родител сте Вие? Ще кажете: "Ами прекрасен. Аз не бих изпивал парите за образование на народа, стига да ги имах, де!". Знаете ли, вие, господа сте много, много по-скапан елит от онези с бентлитата и циците! Защото Вие не сте от родителите, които оставят детето си без учебници, а от онези неудачници, които му натрисат собствените си комплекси и неудачи.

Вие сте абсурден родител, който се мисли за много умен, а детето си смята за обидно тъпо. Вие сте родител, който не е постигнал нищо и обвинява за това децата си, поватаряйки им го всеки ден. Вие сте слабоумен баща, който гука и говори на бебешки на своя 10-годишен син и се чуди, защо онзи не го отразява. Всъщност Вие сте дотолкова абсурдни родители, че такива родители просто не съществуват. Вие сте деца, които си играят на майки и бащи, и точно затова театралничите така и хиперболизирате всичко по този инфантилен начин. Вие не сте елит, защото ако бяхте - нямаше да повтаряте от сутрин до вечер, че сте елит.

Знаете ли защо ще проспите консервативната вълна? Отговорът е много прост. Вие не обичате народа си. Мислите го за тъп, за грозен, за болен... Срам Ви е от него. Срамувате се от историята и културата му, от традициите и обичаите, от начина му на живот и на забавление. Толкова Ви е срам, че това си личи от хиляди километри.

А консервативната вълна, независимо дали се случва в България, или пък в САЩ, Полша, Унгария или Италия, в същината си се свежда до едно-единствено нещо. Да погледнеш с любов и доверие детето си и да осъзнаеш, че вече не си играе с кукли и плюшени мечета. И след като си го закъсал дотолкова, че вече не знаеш правилните отговори, да поискаш акъл от него. Това не го можете!

Харесвам консерваторите. Харесвам ги дори тогава, когато стават смешни в стремежа си да виждат величие и святост във всяка щуротия, която им се струва достатъчно българска и родна. Или когато откриват в зарязването на лозите на Трифон Зарезан, мистичната връзка на българина с православието!

Не харесвам либералите. Вярвам, че те съсипват всичко ценно в нашия свят и разрушават всичко красиво. Но се отнасям с уважение към тях, защото поне имат достойнството да застават с лицата си и да защитават каузите, в които вярват.

Тези, които обаче наистина не мога да понасям са либералите, които се мислят за консерватори. Спрете се, моля ви!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вили

    11 6 Отговор
    Тълпата от избиратели търси месия, и я интересуват само първични неща. Борисов се задържа във власта защото е тип Тодор Живков, тип Бай Ганьо.
  • 2 goni

    10 1 Отговор
    Мдааа! Отлично! Не че нещо ще се промени! Ама е хубаво да знаеш че някой все пак разбира нещата!
  • 3 Цецо Чалмътъ

    11 0 Отговор
    Много точно казано. И аз смятам, че либералите съсипват всичко в този свят.
  • 4 Тишо Зидаря

    11 0 Отговор
    Либералите унищожават не градят. Това е истината. Консерваторите и националистите са тези които градят:ценности, възпитание, добро, самоуважение, уважение към другите, чест, достойнство, морал, справедливост и тъй нататък. Либералите само развращават защото те не искат свобода, а СВОБОДИЯ. Аз също смятам, че трябва да има защита на гражданските права, а не тотално отричане на задълженията на всеки защото хората имат само права. Не има и задължения.
    България трябва окончателно да поеме по консервативния, националистически и християндемократически път който и подхожда.
  • 5 плевен

    4 0 Отговор
    Нужни са ни нови, истински консерватори. Но народа ще загърби и тях, ако усети, че те са командвани от вън, и защитават предимно чужди интереси.
  • 6 чичо Пешо

    1 1 Отговор
    адаш, със всичко съм съгласен освен с едно - причината Бойко да печели се корени във факта, че българите, още от времената на Левски си искат цар..и гласуват за цар. Едните за Бойко, другите за царя, третите за Костов. Никой не гласува за платформи. Друг е въпроса, че от повечето струи толкова демагогия, че чак да ти се доповръща, а и защо някой да си прави труда, след като се гласува за цар.