Last news in Fakti

11 Август, 2018 01:28 1 396 1

S&P повиши рейтингa на НЕК

  • нек-
  • рейтинг-
  • s&p

Законовите промени в енергийния сектор вече имат ефект

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings (S&P) повиши кредитния рейтинг на „Национална Електрическа Компания“ ЕАД (НЕК) до 'B+' от B и определи стабилна перспектива.

Една от причините за повишаването на рейтинга е благоприятният ефект, който имат приетите законови промени в сектор eнергетика върху представянето на НЕК. Подобрението в кредитния профил и ликвидността на едноличния собственик на капитала – „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ), също са взети предвид от агенцията.

S&P уточнява че, въпреки че не оценява БЕХ, неговият кредитен профил е отчетен в рейтинга на НЕК. Според кредитната агенция НЕК е стратегически важно дъщерно дружество на БЕХ и компанията-майка ще има възможност да го подкрепя, което позволява вдигането на рейтинга.

Аргументи

Повишението на рейтинга на НЕК S&P аргументира с подобрената кредитоспособност на БЕХ, стабилизираното финансово представяне и разумното управление на ликвидността, демонстрирани чрез успешно пласираната емисия еврооблигации на БЕХ през периода юни-юли т.г. на общата стойност от 550 млн. евро. Тя има за цел да рефинансира падежиращата през месец ноември 2018 г. емисия облигации на стойност 500 млн. евро. В оценката си S&P отчита постигнатото подобрение в ликвидния профил на групата, както и стабилизирането на оперативното представяне на БЕХ, благоприятствано от регулаторните и законови промени, започнали през 2015 г. Очакванията са, че то ще продължи да се подобрява през 2018 и 2019 г.

Перспективи

Добрата перспектива за развитието на НЕК, която S&P вижда, се дължи на продължаващите регулаторни реформи, които ще допринесат за устойчив кредитен профил на групата за няколко години. Оценката на рейтинговата агенция за кредитоспособността на БЕХ и самостоятелният кредитен профил на НЕК обаче е ограничена, тъй като от S&P смятат регулаторната сред в България за слаба, все още развиваща се и с възможно политическо влияние.

S&P считат, че плащанията от Фонд Сигурност на Електроенергийната Система (ФСЕС) ще продължат да подкрепят устойчива рентабилност на НЕК и индиректно на БЕХ, без значителни промени в структурата и количеството на дълга и без сътресения в ликвидността на БЕХ. Според анализаторите обаче това е временна мярка и може да отнеме повече време да се материализират приетите енергийни реформи. S&P очакват, че коефициентът на задлъжнялост на НЕК ще остане много висок до покриване на тарифния дефицит в дружеството, но считат, че БЕХ ще има възможност да продължава при необходимост да подкрепя НЕК по отношение на ликвидността.

Какво да се промени

Промените, които биха могли да доведат до положително рейтингово действие включват подобряване на оперативното представяне на БЕХ и способността му да оказва подкрепа на НЕК, както и продължаващо подобрение на кредитния профил на БЕХ. Рейнтингът не енергийното дружество може да се повиши, ако продължат реформите в сектор енергетика, които да доведат до по-висока рентабилност, солиден кредитен профил и поддържане на адекватна ликвидност на БЕХ. До ново повишаване на рейтинга на БЕХ може да се стигне и, ако пазарът се либерализира успешно и се вземе стратегическо решение за покриване на натрупания в дружеството тарифен дефицит. За да е положително развитието на НЕК тя трябва да се освободи и от активите, свързани с АЕЦ „Белене“ и да погаси заема, отпуснат от правителство.

До понижаване на рейтинга на НЕК може да се стигне в случай на значително влошаване на кредитния профил на БЕХ, на оперативното представяне на групата, на ликвидността и на коефициента на задлъжнялост. Отрицателното кредитно действие от страна на S&P може да бъде предизвикано и от намаляване на подкрепата от БЕХ, както и от съществено увеличаване на ликвидните сътресения в НЕК, макар и такива да не се очакват. Като цяло, S&P счита, че вероятно няма да има причина за понижаване на рейтинга на НЕК в близко бъдеще, отчитайки подобрението в представянето на НЕК и БЕХ в последно време, подкрепено от регулаторните промени.

Повишението на кредитния рейтинг на НЕК от S&P идва, след като през февруари Fitch Ratings (Fitch) повишиха рейтинга на БЕХ до 'BB' със стабилна перспектива. От Fitch също аргументираха повишението на рейтинга на с подобрение в самостоятелния кредитен профил на дружеството вследствие на финансово възстановяване и по-висока степен на предвидимост на резултатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитров

    0 0 Отговор
    Какъв рейьтинг и какви 5 лв.Направиха ВЪНШНИЯТ ни ДЪЛГ над 50 МИЛИАРДА.С тези пари БГ щеше да е по добре и от Швайцария