Last news in Fakti

11 Август, 2018 18:00 3 055 9

Всичко е наред. Дръжте Очите затворени

  • очите-
  • митьо очите-
  • хемус-
  • софия тех парк

Неща, които няма да научите от профила на Борисов или от новините по телевизиите

Всичко е наред. Дръжте Очите затворени - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Магистрала "Хемус" ще се появи до 2024 г. От Видин до Малко Търново градовете получиха пари да оправят пътища и градинки. Ремонтират се училища и детски градини за 600 млн. лв. Хората с увреждания ще имат със 150 млн. лв. повече. Контрабандата с цигари падна до рекордни нива. Турция залови и върна Митьо Очите.

Цветущата картина очертаха тази седмица Бойко Борисов и неговите министри. Така изглежда лятна България, погледната през фейсбук профила на премиера. С цел пълнота на картината, без да се заяждаме, ето и една малко по-различна страна - отвъд новините в 19 часа и първите страници на "Телеграф" и "Труд".

Беше дадена поръчката за най-големия тунел в страната. Тя беше забавена година и половина, защото пътната агенция направи и невъзможното (включително загуби оферти) да нагласи интересите там. След като изгони масово чужди компании и местни нелюбимци, ще я строят обичайните заподозрени - "Главболгарстрой", "ПСТ груп" и Джи Пи, които ще получат над 230 млн. лв.

Проведоха се никому неизвестните търгове за студен резерв. Обяснено просто, това са пари, които всички ние плащаме, за да има енергийни мощности, които не работят. Досега плащахме на Христо Ковачки, отсега нататък ще ги плащаме и на Данаил Папазов. Близкият до ДПС бивш министър успя благодарение на цяла поредица от услужливи решения на държавни институции да си гарантира 27 млн. лв. за следващата година. По-нататък вероятно ще има и още.

Министерство на здравеопазването пък внезапно реши, че от затегнатите нови правила за забрана на пушенето ще изключи казината и игралните зали. Васил Божков и другите играчи в сектора ще имат повод да запалят по пура в чест на услугата от държавата.

Делян Пеевски декларирано укрепи позицията си на най-богатия политик с още 37 млн. лв. доход и 5.8 млн. лв. влогове за 2017 г. (при близо 80 млн. за 2016). Големите медии дори не забелязаха този факт.

И говорим само за тази седмица. Ако погледнем към предишния месец, трябва да припомним, че големите в сектори като горива и транспорт прокараха през управляващите лобистки законопроекти, които ще направят много труден живота на малките фирми - под претекста за борба със сивия сектор и грижа за потребителя. Комисията, която трябва да се грижи за пазарната среда - тази за защита на конкуренцията, забрани две частни сделки със съмнителни мотиви и в очевидна услуга към управляващите. За малко щеше да мине и поправката за Кирил Домусчиев, която да му опрости около 50 млн. лв., но този подарък отпадна. Засега.

И тъй като вярваме, че нищо от тези неща няма да научите от профила на Бойко Борисов, нито от новините по телевизиите, ето малък пътеводител какво още ще бъде раздадено и на кого:

- Идва най-големият строителен търг за над 1 млрд. лв. - жп линията Елин Пелин - Костенец. За пълна изненада в трите му лота са подали оферти "Джи Пи груп", "Главболгарстрой" и ПСТ.

- Идват търгове за 500 млн. лв. за ремонт на язовири - те ще се разпределят от същите хора, които бяха назначени в ръководството на "София тех парк", когато той блокира тотално.

- Идват над 1.6 млрд. лв. търгове по водната част на програма "Околна среда" (Ахмед Доган и Румен Гайтански-Вълка между другото регистрираха наскоро общо водно дружество).

- Депутатите гласуваха тихомълком поправка, с която отпадна ограничението за държавните дружества от забранителния списък за приватизация да апортират имоти и вещи в други (недържавни) дружества.

- Идва новият "Южен поток": ако "Турски поток" стигне до българската граница, предстои строителство на 470 км тръбопровод на стойност 2.8 млрд. лв.

Направихте ли грубата сметка? И ние. Всичко е наред иначе. Дръжте Очите затворени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 99 стинки

    18 0 Отговор
    Мдааааа.......то всъщност даже няма смисъл да коментираме ситуацията в БГ, така или иначе колкото и да си говорим и пишем по форумите......все тая! Други мерки трябват другииии

    Коментиран от #2

  • 2 Недоволен

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "99 стинки":

    Няма смисъл вече, всичката корупция е толкова явна че вече на никой не му прави впечатление, и да се събере народът като румънците да свали правителството други ще доидат на власт още по алчни и корумпирани, аз вече тотално се отказвам от тази държава в момента просто се чудя накъде да хвана пътя
  • 3 Точнего

    4 0 Отговор
    ''Всичко е точно''
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аз съм

    3 0 Отговор
    Дръж те си очите затворени и си мислете за нещо хубаво.
  • 6 Нафърфорий

    1 0 Отговор
    Пази Боже, сляпо да прогледа... нека си ги вземат милоните с тях на оня свят...мухааааа
  • 7 Краен

    4 0 Отговор
    Абе ,Иво ,абе Прокопиев , абе Слави , абе Трифонов , само Вие ще дооправите България !
  • 8 Усмивката

    0 0 Отговор
    ОЩЕ МАЛКО И ЩЕ СТАНА КОМУНИСТ....Ама съвсем честно.Каквото и да ни струва.Майче ,както пита риторично авторът ,ще е по печелившо....
  • 9 Диди

    1 0 Отговор
    И моите бяха затворени , но като ми влезе големия , те сами се отвориха !