11 Август, 2018 20:16, обновена 11 Август, 2018 20:20 11 438 66

Да им се чудиш на румънците - време за отпуски, те тръгнали на протест

  • слави трифонов-
  • румъния-
  • протест-
  • корупция

Добре че корупцията е само усещане и не е прескочила при нас

Да им се чудиш на румънците - време за отпуски, те тръгнали на протест - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо протестират румънците?

Да им се чудиш на румънците – в месеца на отпуските и във времето за море, те тръгнали да протестират срещу правителството. И „тръгнали“ е точната дума, защото протестите в северната ни съседка са организирани от румънската диаспора – хиляди румънци са тръгнали от Италия, Испания, Великобритания и други части на Европа и света, и са дошли в Букурещ да свалят правителството.

Вчерашният румънски протест мина някакси телеграфно в повечето големи български медии (в интерес на истината само "Нова телевизия" имаше специален пратеник) и не стана много ясно за какво точно протестират румънците. Най-общо казано, те протестират срещу корупцията и опитите на управляващите социалдемократи да подчинят правосъдието. Да се протестира така мащабно за нещо, което нито се яде, нито се пие, от нашата камбанария изглежда доста невероятно. Да протестираш срещу корупцията е като да протестираш в името на това да се признаят резултатите от някакъв си референдум – вятър работа.

За какво по-конкретно протестират румънците?

- Протестират срещу управляващата партия на социалдемократите (съставена предимно от наследници на бившите комунисти), която гласува нови правосъдни закони и прие промени в Наказателния кодекс. С тези промени управляващите спасяват себе си - новите текстове частично декриминализират злоупотребата със служебно положение и намаляват наказанието за това престъпление. Промените дори дават възможност за амнистия на вече осъдени политици.

- Румънците протестират и срещу това, че лидерът на управляващите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки че има предварителна присъда от 3,5 години затвор именно заради злоупотреба със служебно положение.

- Румънците протестират и срещу отстраняването на Лаура Кьовеши от Дирекцията за борба с корупцията (DNA). Ръководителката на Антикорупционната прокуратура беше отстранена преди месец. Тя оглави Дирекцията през 2013 г. и по нейно време бяха постигнати множество осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта, като всяка партия получи представителство в... затвора.

„Корупцията може да бъде победена! Не се отказвайте!“ - заяви наскоро Лаура Кьовеши.
- Румънците протестират и срещу ограничаването на гласуването в чужбина. Да ви звучи познато? Румънците искат и електронно гласуване. Да ви звучи познато?

- Румънците, живеещи в чужбина, които изпращат всяка година над 3 млрд. евро на близките си в родината (да ви звучи познато?) протестират и срещу грозните нападки по техен адрес от страна на управляващи политици. Да ви звучи познато? Румънците в чужбина, които сега протестират, са наричани „лупенизирана диаспора“, на която Сорос плаща, за да дестабилизира страната. Да ви звучи познато?

Явно и оттатък Дунава живеещите в чужбина се мотат в краката на управляващите и пречат.

„Справедливост, а не корупция“ е един от лозунгите на протестиращите в Румъния. Добре че у нас корупцията е само усещане и все още не е прескочила телената ограда на границата с Румъния. Все пак, не е лошо нашите управляващи, за да не се заразим и с тая чума, да напръскат обилно границата с вълча урина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Coda

    194 29 Отговор
    Като народ българите са направо жалки, дори в сравнение със съседните държави. Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Турция.

    Коментиран от #34, #39, #50, #62

  • 3 Андрешко

    50 5 Отговор
    Абе устъй ма на мира че ма търси ЧСи то и не знам какво да му кажа .. че жив ма изяде.
  • 4 aazzssee

    51 5 Отговор
    Еееей, защо няма и гласуване за статиите, както и за коментарите?! Много добре ще се получи

    Коментиран от #6

  • 5 эндрюс

    66 13 Отговор
    Если полиция жестоко разгоняет народ на улицах . То это власть 100% коррупционеров ,бандитов и терорристов .

    Коментиран от #32

  • 6 Аз съм

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "aazzssee":

    Много си бърз.
  • 7 Ядеитн

    18 70 Отговор
    Нищо кой знай кво нема да направят мамалигарите. Ша повикат, ша покрякат и ша изядат още бая кьотек. После ша им са подхвърли некоя троха, колкото да кротнат. Тия дека си мислят, че народа свали Чаушеску да попреровят архивите и да видят кой-кого и как баш са правят таквизе работи...

    Коментиран от #42

  • 8 Елин Пелин

    28 1 Отговор
    Хитрец си ти, Андрешко!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ба ги другарко

    20 46 Отговор
    поумнели сме и затова вече не стачкуваме, понеже знаем, че нищо няма да постигнем и не си струва труда, който никой няма да ни го заплати, а и рискуваме здравето си, за да уем срещу уроди, на които изобщо не ни пука за нас, а на нас защо трябва да ни пука за тях и да им обръщаме внимание! т'ва е едно цяло изречение :) правилно съставено :) 'щот' съм поумнял :)

    Коментиран от #23

  • 11 1234

    95 10 Отговор
    Това е причината пътищата им да перфектни а доходите двойно на нашите... А ние спим или сме в гърция или за гъби
  • 12 Андрешко

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Елин Пелин":

    Беден човек , жив дявол г.н Грък Горчив

    Коментиран от #19

  • 13 S74Lk3R

    18 13 Отговор

    До коментар #9 от "antimediator":

    Па как не спомена и хората дето ти шушкат в ухото. Великите герой ГЕРБ.
  • 14 Защо

    48 23 Отговор
    Ама защо избирате комунисти, като после трябва да ги събаряте и да ходите на поправителен??? Румънци, сами сте си виновни.
    Ние, в България никога повече не бихме допуснали такава грандиозна грешка. То е ясно, че навсякъде комунистите са бандити и мафиоти. Вие чак сега ли го разбрахте??? Всички комунисти - аут от властта!!!

    Коментиран от #20, #22

  • 15 селянин

    16 10 Отговор

    До коментар #9 от "antimediator":

    Много добре знаем,другите по етажите от къде се налапаха с пари..от овците,ти ако не си на илачи,кажи кой дава пари на Слави,или сам си ги изкарва..отворко от карлуково.
  • 16 СссереМ

    4 23 Отговор
    Главчо,недей да умуваш че си тотал щета,прибирай се в дупката и кротувай.
  • 17 Гост

    12 12 Отговор
    Комуниста и издънката на комуниста са две различни неща.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Елин Пелин

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "Андрешко":

    А-а — Андрешко… Хитрец си ти-и-и! Всички станахте такива. Лукави станахте вие, селяците. Знаете само да лъжете и да хитрувате… И как се преструвате!

    Коментиран от #21

  • 20 А, ГЕРБ какво са?

    51 7 Отговор

    До коментар #14 от "Защо":

    Герб - Бивши комунисти и тяхните наследници. Комунисти и то от най лошите, от тези, които следяха враговете на партията и вербуваха доносниците.

    Коментиран от #31

  • 21 Андрешко

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Елин Пелин":

    Ум царува Ум робува Ум патки пасе г н Грък Горчив
  • 22 Избирател

    62 7 Отговор

    До коментар #14 от "Защо":

    Пич, ти май живееш в чужбина. Другарят Борисов, другарката Цачева и още доста от ГЕРБ все още си пазят партийните (БКП) членски книжки. Ако някой вижда кой знае каква разлика между партиите ГЕРБ и БСП или е дебил, или е финансово зависим от някоя от тях
  • 23 селянин

    29 4 Отговор

    До коментар #10 от "ба ги другарко":

    Ако видш мечка,у лозето на комшията..чакай я в твойто,румънците са сплотени,идват от целия Е.С.стачкуват с/у корупцията,а ние кви сме..овци,границата,докторите,съдебна система,горе по етажите..всичко е по мед и масло..знам че има будни българи,и те го показаха след концерта на Слави в Лондон..,,бис,, за боко три.
  • 24 Емигрант

    46 5 Отговор
    Румънците са на светлинни години от нас на тема Корупция Господа Идиоти от Бг.
    .Българите незнаят вече къде се намират ,в космоса ли или на къра..
  • 25 Гост

    12 4 Отговор
    Още сме в Комсомола. ☺
  • 26 БСП=ДПС=Евророма

    11 9 Отговор
    Звучи ми БСПознато...
  • 27 Далавера

    24 3 Отговор
    Станчо, представи си, че си някъде и се наслаждаваш на парите си, укрити от данъци! Би ли дошъл тук за да протестираш срещу корупцията? От такива като теб не желая акъл!!! БГ си отива, опростачването е тотално - ти имаш ли роля в този процес? Губи се!
  • 28 Подхуев

    33 8 Отговор
    Слави ако го сравните с онези мърши - политиците, барабар с подлогите назначени на власт - министри, и техният шеф - агента от ДС-Буда, е направил парите си с труд,а не с кражби на евро и бг парички от фондове и данъци.Слави иска да събуди малцината останали мислещи същества в тази територия, но е трудно, страшно страхливо и бедно население е останало да мъждука в БГ!Корупцията - не тя БЕГА от БГ, щото просто у хората нема никакви кинти за да корумпират с тях!В БГ има висша форма - ПОРЦИОННА система - още Стратега А.Доган им каза ..наща система!..кога ще ни стигнат Румънците, че и задминат дори,а!?Нас неколко Папи са ни галили по главъта..
  • 29 к'во плюете Слави

    36 7 Отговор
    - тъпанари, може да е всякакъв дългия, но сам е изкарал парите си и не е крал и мародерствал никого. Не злобейте, защото е напълно прав!
  • 30 Димитър

    32 7 Отговор
    Да му се чудиш на славито! Иска буден народ, а пее и продуцира чалга, от която народът затъпява и вегетира!
  • 31 СссереМ

    10 59 Отговор

    До коментар #20 от "А, ГЕРБ какво са?":

    ГЕРБ СА ПАРТИЯТА КОЯТО ВИ ИЗКАРА ОТ КАЛТА,ама вие сте като свинете-колко и да се чисти след вас вие пак мизерията търсите прости рушменчета.
  • 32 Голем смях

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "эндрюс":

    Какво каза,че нещо не ти се разбира българския?

    Коментиран от #51

  • 33 extremist

    20 0 Отговор
    СЛАВЧО , ТИ ЛИ СИ Я ПИСАЛ ТАЯ СТАТИЯ БЕ ПИЧ..ГОРДЕЯ СЕ С ТЕБ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    12 0 Отговор
    Знае ли се този дето ни помага днес дали не е този същия дето ни нападна нощес.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Аз съм

    1 1 Отговор
    Мамини сладки... ☺
  • 38 34дем

    4 15 Отговор
    Модерче, явно си някое рашистко педерастче и се мислиш за много хитро. Мисли същото, когото кирката пробие празната ти чутура!

    Коментиран от #44

  • 39 Българин

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Coda":

    Жалък си ти.
  • 40 Бългърин

    7 2 Отговор
    Жалки сме тука Всички
  • 41 ТОНИ

    9 0 Отговор
    Жалки и завистливи сме и те това е
  • 42 1914

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ядеитн":

    Леле колко си прост?!?!?!?

    Коментиран от #48

  • 43 Я.Петров

    22 1 Отговор
    Участвах в протестите срещу Бойко и срещу Орешарски. В България всичко е стани да седна. Тук няма държавници, а само продажници. Всеки ни оправи, ама така истински, че зад.иците ще ни болят за дълго. Народът не може да бъде излъган отново ще ви трябва старание.
  • 44 От Модерчето

    5 7 Отговор

    До коментар #38 от "34дем":

    На ербап ли се правиш бе тъпа путк.о соросоидна замирисала,да се опразня на майка ти в кофата ялова,на соросоидните педали идва времето ша знаеш,кирката в твойта тъпа кратуна ша са бучи !!!!

    Коментиран от #58

  • 45 ГосТ

    18 3 Отговор
    Абе, че и тоя е поредното менте е ясно. Само ментета яхат българина,обаче тея дето ми пишат, че криминалния бодигард на бае тошо бил антикомунист или са платени или имат много акъл в главата.
  • 46 MACEDONIA

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "34дем":

    При Чаеушеско има доста свободни места, кой е нареф сега ?
    А румънеца не е кати българина, първо ги пращат в рая или некъде там след това вицовете. Те и нашите си наоравиха закони за себе си, и ако някой протестира го имат за луд. Ами да ги търпим и това е, но да не даваме акъл точно ние хамелеоните и олигофрените. Така са ни яхнали нашите управители, че са сигурни и за по следващите избори. Айде наздраве
  • 47 Манаф

    4 5 Отговор
    Слави се омъжи , вече е в третия месец .
  • 48 Ядеитн

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "1914":

    Моим да пишуваме и културно, ама ми е кеф да дразня "учени" гражданя като тебе и прочее мушмороци. Яд ви е че кат съм дрът и от село имам доволно пара, имоти, изучил сам и сам си уредил дяцата, па вие повекето у градо драпате за едното ляб и за некой мизерен панел. А за румънско - както съм писал тъй ша стане, само гледайте.
  • 49 Марони

    2 6 Отговор
    Трифонов иска да е по-важен отколкото е във възможностите му да бъде!
  • 50 незнайко

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Coda":

    Искате да кажете, че СМЕ жалки. Осван ако Вие на сте БЪЛГАРИН !
  • 51 эндрюс

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Голем смях":

    Малко разбира . Аз русняк. Уча и пиша по български. Но когато се тревожа, аз се обърнах към руснака
  • 52 факт

    6 1 Отговор
    ТЕ СА НАРОД ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИТЕ-МЕКЕРЕТА НА ЧУЖДИ СИЛИ

    Коментиран от #54

  • 53 гост

    4 1 Отговор
    И този е мераклия за властта ...
    Много мераклии да " работят " за народа !
  • 54 Факт е

    4 5 Отговор

    До коментар #52 от "факт":

    Българите още ни МАНИПУЛИРА РУСИЯ ,затова тъпчим в омагьосан кръг !!!
  • 55 ХА ХА ХА

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "табсо":

    Умирам от кеф да чета тъпотията на руски подлоги !!
  • 56 АЗ БЪЛГАРИН

    12 2 Отговор
    СЛАВИ НЕ СЕ ПРАВИ НА ТОЛКОВА НЕПОДКУПЕН
    ЗАБРАВЯШ СРЕЩИТЕ ТИ С АХМЕД ДОГАН И ПАРИТЕ КОЙТО ТИ ДАВАШЕ ЗА ПЛАТЕНИ ПРОПАГАНДИ В НЕГОВА ПОЛЗА
    АЙДЕ ГЛЕДАЙ СИ БЕНДА И БТВ
  • 57 ВЪЗРАСТЕН

    7 2 Отговор
    НЯМА КАК ДА ПОВЯРВАМ НА ЧОВЕК, КОЙТО ИЗРАБОТВА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ , С ДОГАН Е ОПАСНО БЛИЗЪК , А ЗА КУРНИ ИЗОБЩО НЯМА СМИСЪЛ ОТ КОМЕНТАР !
  • 58 СссереМ

    5 2 Отговор

    До коментар #44 от "От Модерчето":

    Ще видим,ще видим кое къде ще се бучи,ама тоя път до 9- то коляно ще ви затрием,гадни комуноидни фашаги.
  • 59 ба ги другарко

    9 1 Отговор
    и кой да възстане? бабите и дядовците, които гледат децата ли? децата ли? 2млн. емигранти ли, които се връщат 1-2 пъти, за да си видят роднините и да си направят почивката на морето, и да си оправят зъбите и др. разклатено по съсухреното им тяло, прецакано от робският труд... 800хил. безработни ли, на които изобщо не им пука за нищо и знаят много добре, че нищо няма да постигнат с митинги... по-добре да продължават да си бездействат :)
    да чакаме подлогата на мафиотите, славчо да ни поведе?
    воленчо, крадецът? марешки ли? бсп ли? герб хаха тия уроди, които си цоцат евросредства и си пълнят политическите касички, и частни джобчета... че те всяка седмица постоянно лобират за тях си и ни прецакват, кой ще е тоя луд дето ще организира всяка седмица стачки? - кнсб, подкрепа ли? че те се оядоха яката, вижте им палатите! кой ще ни поведе? някое овчарче ли?
    е, по-добре да си стоя у нас, то с такива пишман водачи, не благодаря, не ми се пати и да ме бият навънка тъпи полицаи, назначени с връзки! те са в услуга на властта - дс, бсп, и др. партии...
  • 60 Българин

    4 1 Отговор
    Слави за пореден път е абсолютно прав. На който не му харесва-много му здраве.
  • 61 Бисер

    5 4 Отговор
    Слави,като шоумен си страхотен,но горко ни ако един ден управляваш България! Лошото е че много хора ще те подкрепят,без да осъзнават че нямаш нужните качества.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 гост

    5 3 Отговор
    Ние всички много разбираме и затова сме на това положение. Аз подкрепям Слави Трифонов, защото е истински и е време да изхвърлим боклука
  • 65 БУЛГАР,БУЛГАР

    2 2 Отговор
    КОЛКО ПЪТИ СЪМ КАЗАЛ СЕЛЯНИТЕ ДА СИ СТОИМ НА СЕЛО И ДА СЕ НЕПРАВИМ НА ГРАЖДАНИ И РЕВОЛЮЦИОНЕРИ.
    ЛУЧИНДОЛСКИЯ ФАНТОМАС КАКВО ПРАВИ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СБИРЩИНИ НА РАЗНИ ГРУПИРОВКИ?
  • 66 ШОПен

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Toko":

    И ти , и Слави сте от тези селяци , ама анонимно може всичко !