Last news in Fakti

12 Август, 2018 16:53 7 163 14

Саудитска Арабия: Ужасяващ абсолютизъм

  • саудитска арабия

Въпреки многобройните цивилни жертви Саудитска Арабия продължава да воюва в Йемен. Воюва също и срещу своите беззащитни граждани. В Саудитска Арабия властва един деспотизъм, който е ужасяващ, коментира Керстен Книп.

Саудитска Арабия: Ужасяващ абсолютизъм - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Било грешка. Една от многото. Говорител на действащата в Йемен арабска военна коалиция заяви, че атаката била насочена срещу бунтовниците хуси. Вместо бунтовниците ударът засяга пълен с деца училищен автобус. 29 деца са убити. Други около 50 пътници, сред които и 30 деца са ранени. Грешката, която отне живота на много деца е симптоматична за безскрупулността, с която водената от Саудитска Арабия коалиция води войната в Йемен от три години и половина насам. В конфликта загинаха вече близо 6000 цивилни граждани. Над 9000 бяха ранени. 22 милиона души са зависими от хуманитарни помощи, а над два и половина милиона йеменски младежи вече не ходят на училище. Ден след ден Саудитска Арабия и нейните съюзници бомбардират целенасочено бедната страна и я вкарват в още по-дълбока мизерия.

Гражданите като маса

Досега коалицията не постигна много. Хусите, съюзени с най-големия враг на Саудитска Арабия - Иран, все още не са победени. Независимо от всичките жертви, Саудитска Араблия продължава да води задочната си война.

Военното и политическото командване нехае за смъртоносните атаки срещу цивилните граждани и продължава да бомбардира страната. Все едно дали става дума за удар в отговор на ракетно нападение на хусите срещу саудитска територия или пък просто без причина, бомбардировките продължават. Последният въздушен удар обаче е симптоматичен не само за военния подход на саудитското ръководство в Йемен.

Цинизмът пасва много добре и към подхода на държавата към собствените й граждани. Тя се отнася към тях като към лична собственост, като към маса, а не като към граждани с права. Само преди няколко дни саудитската държава арестува две млади провозащитнички, едната от които е сестра на хвърления в затвора блогър Раиф Бадауи. Причините за ареста остават неясни. Саудитски правозащитници смятат, че по този начин властниците искат да сплашат опозицията.

Диктаторска надменност

Показателна за безскрупулността на режима е и реакцията му на един туит, постван от канадската външна министърка, която остро критикува арестите и настоява за освобождавенето на правозащитничките. Саудитска Арабия изгони канадския посланик в Рияд и изтегли своя от Канада. Освен това Саудитска Арабия обяви, че ще замрази бизнес-отношенията и акедемичните програми между двете страни. Такива крути мерки само заради един туит? Рязкото поведение на Саудитска Арабия разкрива диктаторската надменност на режима спрямо всички инокомислещи. Както спрямо своите беззащитни граждани, така и спрямо други държави. Тази реакция говори за един абсолютизъм, който е ужасяващ. Един абсолютизъм, срещу който трябва да се борим. Депутатът от ХДС Норберт Рьотген има право, когато призовава ЕС и германското правителство да се солидаризират с Канада и да осъдят действията на Саудитска Арабия. За съжаление досега това не се случи. И това е срамно. ЕС смята себе си за общност на ценностите. Как обаче изглеждат тези ценности спрямо диктаторите, които седят върху огромните петролни полета?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чаршаф камилар

    58 3 Отговор
    Какви ценности, какви пет лева. Едва ли има по изостанал, мракобесен режим който така да потъпква най елементарни човешки права и ценности, но с парите от петрола купуват оръжие за милиарди и Америка предпочита да избягва темата за уж любимата им демокрация.
  • 2 соросоидни кърлежи

    57 5 Отговор
    Полза за човечеството от исляма няма...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хи их хи

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "БЕНЗИНДЖИЯ":

    Духай супата бе, крейзи!
  • 5 Димитър

    21 0 Отговор
    Ъ-ъ-ъ таковата...какви санкции наложихте на саудитите?
  • 6 Я виж

    13 0 Отговор
    А сте ги барнали а сте изяли някоя томахавка по кратуната.СА може да е тираничен режим ама е наш.
  • 7 стоян георгиев

    1 9 Отговор
    и на тия им се вижда края,но докато русия иран и венецуела клатят пазара на нефт,няма как да се натиснат шеиховете,но идва и тва време.преди 20 години кадафи и садам бяха непобедими идваха в европа и се дървеха,но им се разказа играта за секунди.тия камилари ги чака същото ,особено след тъпотиите дето натвориха с ислямска държава и ал каида,но просто не е сега момента!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 НАТО ВЕЦ

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    То бива демагогия, ма се оля...
  • 9 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    леле колко си злеее..кой мислиш че стои зад всичко това в близкия изток? Кой мислиш, че плаща на краварите да сеят "демокрация". Живей си в розовия свят и не се излагай по форумите.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Рейгън

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    тъпоумно парче като тебе няма как да знае истината нито за краварите нито за камиларите... аман от руски подлоги! Благословена велика Америка!
  • 11 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    няма демагогия тва е истината.европа и сащ са зависими от петрола и арабските шеихове осигуряват стабилността в предлагането.за сметка на това ние си затваряме очите пред простотиите дето вършат в страните си,но след появата на ухабитите и явното им финансиране от част от въпросните шеихове все по-често почват да се чуват гласовете на тези дето искат адекватно отношение към върпосните камилари!

    Коментиран от #12

  • 12 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Питам за един приятел?!:) Под адекватно отношение, какво разбираш?!:)

    Коментиран от #14

  • 13 ЗайоБайо

    2 0 Отговор
    Туй саудитата не бяха ли приятелите на меркел?
  • 14 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "goni":

    ами санкции и никва търговия с тях.тва е адекватното отношение ама няма как да стане след като другите в клуба на петролопроизводителите са иран,русия и венецуела.запада от двете злини избира по-малката.