13 Август, 2018 13:30 2 874 9

Първият свеж полъх в НРБ след 1956

  • григор шопов-
  • държавна сигурност-
  • тодор живков

През 1968-ма, докато части на Българската армия се готвят да нахлуят в ЧССР по заповед от Москва, в София под лозунги за мир и дружба се провежда Световен младежки фестивал. Но не всичко протича според очакванията

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на Студената война съветската пропаганда се опитва по различни начини да разпространява сред младите поколения в целия свят както комунистическите идеи, така и разкрасени новини за живота при социализма. Един от най-дълготрайните проекти е Фестивалът на младежта и студентите, който се провежда през няколко години в столиците на страните от съветския лагер и Третия свят.

За столица на Деветия световен фестивал от 28 юли до 6 август 1968 г. е избрана София. Двата щаба на фестивала, ръководени от тогавашния шеф на Комсомола Петър Младенов (който в началото на 1990-те беше за кратко президент на България) и от зам.-шефа на Държавна сигурност Григор Шопов искат да превърнат събитието във витрина на успехите на НРБ. От пристигналите над 20 000 млади хора от 138 държави се очаква още да се обявят категорично против американския империализъм. Но плановете се объркват заради 400-членната делегация от Чехословакия.

Как ДС се бореше срещу идеите от Чехословакия

Официална Москва никак не е щастлива от идеята за „социализъм с човешко лице", която от началото на 1968 г. набира енергия в страната на чехите и словаците. Българската Държавна сигурност е наясно какви ще бъдат последствията, ако младежите научат от първа ръка за либерализацията на Дубчек, която среща огромна подкрепа в Чехословакия и в Западна Европа. Западните радиостанции вече от месеци информират за демократизацията в страната, за възстановената свобода на словото и премахнатата цензура. В ДС започват да пристигат доноси и за младежки брожения в София, които са отглас на събитията в ЧССР.

Така например по време на импровизирана дискусия в Софийския университет студенти поискали - в духа на новите идеи от Прага - член на ЦК на БКП да дойде в университета и да им обясни защо децата на така наречените „активни борци" ползват привилегии за влизане във ВУЗ и при назначенията след завършване. ДС арестува част от участниците в подобни дискусии, като трима студенти попадат в затвора, свидетелства шефът на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев. Той напомня, че Тодор Живков е сред най-активните подстрекатели за обединена агресия на съветския блок срещу Чехословакия, за да бъде свалено ръководството на страната и да бъдат смазани реформите на Пражката пролет.

ДС съзира опасността софийският фестивал да се превърне в младежка дискусионна трибуна за бъдещето на НРБ и на целия съветския лагер. Ето защо изпраща в Прага и Братислава свои агенти, прикрити като журналисти, за да получат от чехословашките служби за сигурност и от казионните комсомолски организации подробна информация за делегацията от ЧССР. Новините са повече от обезпокоителни. Оказва се, че с незначителни изключения гостите от Чехословакия са активни поддръжници на процеса на демократизация. Те са подготвили за София документи и анализи на Пражката пролет, сред които най-опасен за властта е прословутият манифест на чешките интелектуалци „2001 думи“. С пари на чехословашкото посолство в центъра на София е издигната трибуна за свободни изказвания и дискусии. Но печатните материали са конфискувани още на границата, а през първите дни на фестивала трибуната е унищожена по вандалски начин - въпреки протестите на чехословашката страна за нанесени материални щети от 60 000 крони. Допълнително от провинцията в София са командировани 1200 милиционери и 90 цивилни агенти, а в мероприятията по „охрана“ на фестивала се включва и армията с 1500 войници и бойна техника. От столицата принудително или „доброволно“ са изселени над 3000 бивши и настоящи „врагове на народа“.

Мерки срещу неподчинението

„Чужденците отказват да контактуват с членовете на българската делегация на фестивала“, гласи една от оперативните информации на ДС. И в това няма нищо чудно, защото повечето български делегати са членове на доброволните отряди на МВР и не знаят чужди езици. ДС специално подбира „идеологически и физически здрави“ млади хора, чиято роля е да освиркват и да свалят от трибуните всеки оратор, който засегне честта на съветския лагер или постави под съмнение успехите и правилната му вътрешна и външна политика. Приоритетна цел на ДС са младежите от Чехословакия. На проявите, изказванията и „провокационното“ им поведение са посветени над половината от огромния брой донесения и оперативни разработки, които изготвят агентите на ДС, внедрени сред участниците във фестивала. ДС препоръчва на концертите да не се допускат до сцената чехословашки изпълнители, а на „хипита“ в делегацията да бъде забранено нощем да излизат от стаите си. Конфискувани са и позивите на чехите и словаците за дискусия по проблемите на младежта в комунистическите страни. Самата дискусия е успешно провалена - с помощта на отрядници и оркестър.

Документите на ДС, посветени на Софийския младежки фестивал през 1968, са трагикомична моментна снимка на НРБ по онова време. В тях става дума не само за насилието над неудобните участници, предизвикало протести и скандали, но и за многобройни кражби от храната и средствата, заделени за участниците. "Независимо от същността, характера и резултатите от фестивала в София през 1968 г., трябва да се отбележи обаче, че заедно с Пражката пролет това е първият свеж полъх в НРБ в годините след Унгарската революция през 1956 г.“, заключава шефът на Държавните архиви Михаил Груев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 грантаджийче

    10 7 Отговор
    Същия пасквил е публикуван н още няколко български новинарски сайта.

    КОЙ

    КОЙ ПЛАТИ ЗА ТОВА

    и - защо?!?
  • 3 Брат ми

    11 12 Отговор
    Мръсни комуняги.

    Коментиран от #5

  • 4 селянин

    4 1 Отговор
    Две седмици след фестивала,войските на Варшавския договор-общо 250000 войници,нахлуват в Чехословакия и спират,,Пражката пролет,,Полските войници са най много след съветските-30 000бр.Б-Я е с 2177 и 26 бр.Т-34,обаче,,превземаме,,Банска Бистрица и Зволен,все обл.центрове,само с един убит и 29 ранени.

    Коментиран от #6

  • 5 PlimP

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Брат ми":

    ти определено не си наясно с капитализма и "демокрацията" и като видите дойче лайнели, ясна колко тряба да вярвате на написаното
  • 6 стоян георгиев

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "селянин":

    при въпросната операция лъсва готовността на българската армия за такива операции.оказва се че леитинантите ни не стават за нищо,а кашимерията ги боли фара за комунизма.въпросния убит е избягал пиян и загива при битов инцидент.после го изкарват герои!!!!българските части немогат да намерят бая време къде трябва да се дислоцират при положение че чехословаците само махат пътните табели.голяма част от техниката аварира както и се е очаквало,та както писах смях.
  • 7 Mpowered

    5 1 Отговор
    НРБ отдавна е в миналото! От мене да знаете,че с края на този строй а и преди него ние БЪЛГАРИТЕ изгубихме най-ценното качество което може да ни съпътства пред новите/демократични години и то е ЕДИНСТВОТО! ЗАБРАВИХМЕ КАКВО Е ДА СМЕ ЕДИННИ! Може би и заради това един ден ще изчезнем като нация.Дано не съм прав.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ..
  • 8 ОБЕКТИВЕН ДЕМОКРАТ

    6 2 Отговор
    Комунизъм ----- беше пълен фарс и за това фалирахме 3 пъти .
    Беше фалшива икономика ,разчиташе се на лозунги ,пропаганди и агитацийи.
    Но пропаганда ядели се ?
    БЕШЕ ЕДНА ИЛЮЗИЯ, ФАНТАЗИЯ УТОПИЯ МЕЧТА , НО УДАРИХМЕ НА КАМЪК И СЕ СРИНАХМЕ.
    А сърбите караха по друго яче, и не фалираха. При сърбите имаше частно и капитализъм , нещо като сегашните китайци .
    СЪРБИТЕ БЯХА СВОБОДНИ ДА РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА, А НИЕ БЯХМЕ В КОЦ ЛАГЕР ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА. Само партийците бяха с привилегийи и разкош , дори си имаха специални магазини за тях . И сега се опитват пак да ни върна в кошарата за да ни доят както преди.
    Сега наследниците на същите комунисти ни правят демокрация и капитализъм, но резултатите пак са плачевни . БЕЗ ЛУСТРАЦИЯ , МАКАР И КЪСНО НЯМА ДА ПРОГРЕСИРАМЕ .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.