Last news in Fakti

13 Август, 2018 16:53 5 989 4

САЩ влагат глобите от VW в електромобили

  • дизелгейт-
  • глоба-
  • инвестиции-
  • електрическа мобилност-
  • сащ

Средствата от глобите, които Volkswagen плати в Съединените щати заради скандала с манипулираните вредни емисии на дизеловите си автомобили, ще бъдат изхарчени за развитието на електрическата мобилност. Парите ще бъдат инвестирани в замяна на остарелия дизелов транспорт, най-вече училищни и градски автобуси, както и за разрастването на мрежата от зарядни станции за електромобили, съобщава немският вестник Welt am Sonntag.

Заявки за получаване на средства от екологичния фонд VW Diesel Emissions Environmental Mitigation Trust, който е получил $2.9 млрд. от глобите, платени от немския концерн, са подали повечето щати, територии на САЩ и индиански резервати. Американското Министерство на енергетиката е разпределило суми от $8 до $423 млн., като 20 щата ще получат по над $50 млн. 22 щата вече са представили готови планове за инвестициите, а други 20 разработват такива.

Най-голяма сума (почти $423 млн.) ще получи Калифорния. Щатът възнамерява да използва средствата за модернизация на автопарковете на промишлените предприятия и техниката на товарните железопътни гари. Властите в Джорджия смятат да закупят електрически автобуси за летището в Атланта, а колегите им от Върмонт са разработили план за електрически транзитни и училищни автобуси. Столицата Вашингтон ще инвестира парите в електрически боклукчийски камиони и в премии за жителите и предприемачите в щата при покупка на електромобили.

В някои щати все още се водят ожесточени дискусии за какво да бъдат оползотворени средствата от VW Diesel Emissions Environmental Mitigation Trust. Споровете са най-горещи в три от щатите, за които са отделени големи суми - Тексас ($209.4 млн.), Флорида ($166.3 млн.) и Ню Йорк ($127.7 млн.). Заради Дизелгейт Volkswagen плати в САЩ глоби за над $20 млрд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г. Е. М.

    12 1 Отговор
    Ми евала им на щатите, ще направят нещо полезно с тези пари. Ако бяха в нас тия пари, щяха да потънат в някоя офшорна сметка и да продължаваме да си бръмчим с овехтелите дизели...
  • 2 Р-н

    7 1 Отговор
    Ето кво става vw и ауди са много добри ооооу .Добри във шашмите и манипулациите .Трябва да ги глобят и за двигателни дефекти кото TFSI. FSI. и други такива боклуци които предлагат на пазара, че като се чупят и за скрап не стават .
  • 3 GTE

    4 4 Отговор
    Сумите са мижави на фона на новината за бюджета на пентагона - 716 милярда, а военната техника не е екологична и замърсява сериозно, еле пък ядрена бомбандировка. Цялата работа е доста лицемерна някак си.
  • 4 Голям Салам

    1 3 Отговор
    Защо няма скандал за илюзията, че електромобилите и тези на водородно гориво са екологични? Ако зареждате електромобилът си с ток, произведен от въглища, то само увеличавате въглеродния отпечатък от това си потребление върху природата. Същото се отнася и за водородните автомобили. Докато добиете водорода чрез електролиза и го докарате в състояние, годно за използване във водородна горивна клетка със сигурност въглеродният отпечатък от това действие е по-голям от използването на един евтин конвенционален автомобил, работещ на нефтен газ например. Нека първи енергетика да мине на без въглеродно производство и чак тогава отваряйте приказка за екологични алтернативи на ДВГ-то. Всички тези в момента уж екологични возила съвсем не са такива в действителност, а са само екзотика и вероятно бъдещето ама де да видим!