Last news in Fakti

14 Август, 2018 10:49 7 665 14

От 2019 г. учителската заплата става 1300 лв.

  • учители-
  • заплати-
  • красимир вълчев

Първокласниците ще бъдат близо 60 хиляди

От догодина ще има увеличение около 20% за учителските заплати. Средната брутна заплата ще бъде 1300 лв. Това съобщи в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Има заложени 330 милиона за поетапно вдигане до 50% на възнагражденията до края на мандата на правителството. Очаква се заплатите да достигнат до 1500 лв. В момента най-големият проблем е недостигът на учители по физика и математика", каза министърът. В момента минималната заплата за учител е 760 лв., а средната възраст е около 50 години и обхваща най-големите възрастови групи. Това налага ангажирането на учители в пенсионна възраст.

По повод наближаването на 15 септември министърът съобщи, че в момента текат 850 ремонта, а над 500 училища ще бъдат обновени в следващите две години. Първокласниците ще бъдат близо 60 хил.
Вълчев коментира и кризата в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който иска да излезе извън структурата на БАН.

"Надявам се да няма прекъсване на дейността, въпреки че "искат развод", каза Вълчев. В момента седем секторни министерства използват данните на института.

"Около 15 милиона бяха предвидени за научна дейност, но 10% са стигнали до НИМХ. Това е така, защото се отчита предимно научната дейност, а НИМХ не е типичният научен институт", даде пример Велчев. Той заяви, че за следващата година ще се търси самостоятелност в рамките на БАН.

По време на следващото заседание на правителството ще се гласуват допълнителни средства. За БАН ще бъдат отпуснати половината от предвидените 65 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 srdtjh

    21 23 Отговор
    Ако е на калпак, това е поредната глупост. Половината даскали са за лудницата. Високи заплати само за млади и подготвени хора.

    Коментиран от #3

  • 2 Надувка

    32 6 Отговор
    Проблемът в образованието не са заплатите, а образователния ценз на преподавателите и назначенията на свои хора без образование. Проблемът на министерството е, че е просмукан от соросоиди и търгаши на писачи на учебници.
  • 3 Учител

    17 15 Отговор

    До коментар #1 от "srdtjh":

    Прав си, приятелю.
    Вие най-вероятно сте продукта на тези учители.

    Коментиран от #5

  • 4 ооо

    16 14 Отговор
    Заплатите са добри,но учениците които излизат от школата са по всякаква критика,учителите не им "дреме"гледат да мине часа,кой там,кой го няма,кой знае ,кой не знае,важна е месечната заплата.
  • 5 srdtjh

    14 7 Отговор

    До коментар #3 от "Учител":

    Не, приятелю. Вие сте доказателството, че съм прав. Сигурно сте един от тях.
  • 6 Завършил

    20 13 Отговор
    Заплатата на учителите трябва да се повиши над 2000 лв. Toва е унизително.

    Коментиран от #9

  • 7 Млад учител

    28 0 Отговор
    Аз, като един млад педагогически кадър мога да кажа, че наистина много завършили за учитили не работят по специалността главно и заради заплащането. Един учител трябва да се квалифицира постоянно и точно там идва и обяснението - от учител до учител има голяма разлика. Не трябва всички да са под общ знаменател!
  • 8 Голям прос

    7 5 Отговор
    На какво отгоре. Нямат ценз, по селата няма деца, образованието на ниско ниво. А другите ще духаме супата, защото не можем да си я купим
  • 9 DAS

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Завършил":

    Топлата вода е открита отдавна. Не може полицаят със недовършено или дадено средно образование да взима два пъти повече от учителя със висше образование. Германия защо търсят от други страни на ЕС полицаи - защото заплатата е много по ниска от тези с други професии със висше образование .
  • 10 Биде

    18 1 Отговор
    Брей! А дано ама надали! И един съвет поучителствайте2-3 месеца, сблъскайте се с реалността и безбройните проблеми идващи от хаоса на действителността и просветното ни министерство и чак тогава се изказайте!

    Коментиран от #12

  • 11 Георгиев

    5 1 Отговор
    ааааааа, Брутна..ясно! :)) Колко е важно как го пишеш / казваш..
  • 12 бузю

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Биде":

    Подкрепям напълно! Мама и тате "оттървали" детето и чакат учителите да го вкарат в правия път. Родителите не познават децата си , не говорят с тях , не им дават личен пример(или им дават лош такъв). Децата се възпитават в семейството , в училище учат и се социализират
    А " за млади и подготвени хора " - нали прочетохте по-горе , средна възраст на учителите 50г. За тези пари младите подготвени хора не стоят в България. И тези които завършват средното си образование , като виждат каква лудница е училището , да не са луди да стават учители.
    В КРАЙНА СМЕТКА НЕ СА ВИНОВНИ ДЕЦАТА И УЧИТЕЛИТЕ - близо 30г реформи в образованието ето до това доведоха!
  • 13 00359

    7 0 Отговор
    Разбира се заплатите на учителите трябва да бъдат достойни! - Такива трябва да бъдат на всички хора с добро образование! Аз обаче искам да Ви насоча вниманието към нещо друго! - Прави ли Ви впечатление, че тези при всеки проблем веднага излизат и почват да раздават пари!?!- То лошо няма, ама как ги раздават след като няма проектобюджет, а данните за събираемостта показва, че парите са събрани на половина. Сиреч, обещават нещо без да има яснота по проектосметката!!!! -Това говори ли за много изречени лъжи или за паника, че вече трудно овладяват недоволството! Аз обаче не ги виждам много нещата предвид ситуацията. Ако продължават с надуване, на заплатите на чиновниците при условие, че 1/2 от фирмите в страната са без персонал. - Тоест работят като ЕТ. Имаме емиграция от около 140 на ден. Жизнен цикъл на фирмите намален на половина ( от 10 на 5 години) и разбира се дългове и кражби на държавни средства... - Ще дойде моментът в който балонът ще се спука и всичките тези простотии на ГЕРБ ще трябва да се плащат!
  • 14 един

    4 0 Отговор
    Заплатите са ужасно нищожни за работа, които извършват учителите!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове