15 Август, 2018 06:29 18 114 33

57 млн. лв. за съпругата на шефа на Държавния резерв

  • държавeн резерв-
  • станимир пеев-
  • магдалена пеева-
  • мултифорс а.с.
57 млн. лв. за съпругата на шефа на Държавния резерв - 1

Поръчки за 57 млн. лв. е спечелила съпругата на шефа на Държавния резерв. Концентрацията на обществени поръчки в една компания винаги е сигнална лампичка, особено ако работи в сектор, в който по принцип конкуренцията е висока. В тази роля е охранителната компания "Мултифорс А.С.", която е на съпругата на председателя на Държавния резерв Станимир Пеев - Магдалена Пеева.

Проверка на "Капитал" показа, че компанията й има над 100 договора на обща стойност 57.5 млн. лева за десет години. Името на фирмата сега стана актуално покрай нов договор за невъоръжена охрана с Агенцията по заетостта на стойност над 3.2 млн. лева. Пряк конфликт на интереси няма, но фактът е, че съпругата на висш държавен служител има струпване на договори с държавни ведомства и компании. Част от поръчките са с поръчител Министерство на отбраната, а резервът поддържа военните запаси.

Пред "Капитал" Магдалена Пеева обясни, че "Мултифорс А.С." изпълнява държавни поръчки за охрана още от 1995 г. и е специализирана в осигуряването на сигурността на по-рискови обекти. "В дружеството работят над 1100 човека, за миналата година печалбата е около 1 млн. лв., което е под 10% от приходите", заяви още тя. По думите й също така "Мултифорс А.С." е спечелила само малка част от поръчките, в които е участвала.

Любимият охранител

"Мултифорс А.С." е редовен победител в търговете за охрана на някои ведомства и държавни компании от 2007 г., когато е създаден Регистърът на обществените поръчки и тази информация става публична. Сред избралите я са министерствата на земеделието и храните, на транспорта, на отбраната, на икономиката, софийската областна администрация, НЕК, "Топлофикация София", УНСС и други. Дори през 2015 г. Агенцията по заетостта е сключила още един договор с нея за 2.2 млн. лева.

Периодично в медиите са се появявали информации за договорите на охранителната фирма и свързаността й с шефа на резерва, но последици не е имало. Разбира се, в това, че съпругата на висш държавен чиновник печели милиони от държавата, няма нищо незаконно. Фактът, че тази фирма е толкова предпочитана от множество държавни структури обаче, повдига въпроси.

С помощта на военните

Пеев ръководи Държавния резерв още от първия кабинет на Борисов. А преди това беше районен кмет на Панчарево.

"Мултифорс А.С." е създадена още през далечната 1994 г., като последният и лиценз за извършване на охранителна дейност в България е от 2004 година. Бизнесът й обаче се разраства значително през 2007 г., когато Станимир Пеев става кмет на столичния район, а София се ръководи от Бойко Борисов. За период от година и половина са сключени десетки споразумения с Изпълнителната агенция "Държавна собственост на Министерството на отбраната" за охрана на различни армейски обекти. От това "Мултифорс А.С." получава приходи за над 1.5 млн. лева.

В периода 2008-2009 г. основен възложител на дружеството на Магдалена Пеева става самото Министерство на отбраната. Приходите също се увеличават - до над 6.5 млн. лева. През 2012 г. следва още един договор за 1.8 млн. лв. с това ведомство, а последният такъв е от 2015 г. - за 671 хил. лева.

Общо "Мултифорс А.С." е взела над 10 млн. лева от структурите на МО.

УНСС и други

Първият голям договор на "Мултифорс А.С." става факт през август 2012 г. Той е за 3 млн. лв. и предвижда охранителни услуги в сградите на Университета за национално и световно стопанство за срок от 60 месеца. През 2017 г. дружеството печели нов 5-годишен договор с УНСС, този път за 4.13 млн. лева.

През 2013 г. клиенти на Магдалена Пеева стават Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (393 хил. лв.), Националният военноисторически музей (462 хил. лв.), както и областната администрация на Софийска област (388 хил. лв.).

Година по-късно пък идва и договорът за 1.8 млн. лв. с Министерството на земеделието и храните за физическа денонощна въоръжена охрана на комплексни и значими язовири.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anaslex

    114 4 Отговор
    "Щастието не е в парите. В момента имам 58 милиона долара, но съм точно толкова щастлив, колкото и когато имах 57 милиона."

    Коментиран от #4

  • 2 Снайперист

    71 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #25

  • 3 Боцмана

    3 77 Отговор
    Тая фирма бе създадена от един истински човек и преподавател в симеоново.Какво ги плюете хората те са си професионалисти.

    Коментиран от #6, #8, #10

  • 4 onq s konq

    42 6 Отговор

    До коментар #1 от "Anaslex":

    След като 1 млн горница не ти действа,логично е да опиташ с 2
  • 5 толерантен

    75 1 Отговор
    "По думите й също така "Мултифорс А.С." е спечелила само малка част от поръчките, в които е участвала." - Демек, малко й са 57млн. Даже сигурно се, че чувства ощететена. Пък, като се обърне палачинката, направо десидент ще се пише.
  • 6 балама

    90 6 Отговор

    До коментар #3 от "Боцмана":

    "Професионалисти", като Боко, Цецо, Цецка, Дилян, Калинка...

    Коментиран от #7, #15, #29

  • 7 Тях червеното знаме роди ги

    32 8 Отговор

    До коментар #6 от "балама":

    Тия дето ги изброяваш,не бяха ли от вашите-шумкари под прикритие?
  • 8 Кирка в капака

    31 3 Отговор

    До коментар #3 от "Боцмана":

    Истински ченгесар или най обикновен милиционер?
  • 9 combat 18

    51 7 Отговор
    Истински комунист! Браво!
    Герб, БСП, ДПС, Патриотите - КЛЕПТОКРАЦИЯТА НА ЧАЛГАРИЯ!
    Хора с право да крадат, казват им политици, но всъщност за най-обикновени червени боклуци.
  • 10 CUKOVSKI

    24 6 Отговор

    До коментар #3 от "Боцмана":

    VSICKO MI E YASNO SHTOM E OT SHKOLATA NA DS V SIMEONOVO.
  • 11 Бочко

    46 3 Отговор
    "Капитал" да проучат колко е всмукнал Бойко за хубавите поръчки на неговия човек от 90те и жена му... Главния рекетьор на България никога няма да пропусне такива големи залци...
  • 12 Vola

    48 7 Отговор
    Не е зле ясно да напомним на тъпите ко.елета, които във всяко зло виждат "комунисти", които били виновни по принцип. Да обясним за по-маломозъчните или зомбирани ни съграждани - и тогава и сега тези хора, за които намеквате, не са били комунисти, а и сега не са с ясни политически убеждения. Защото, за да си член на партия, означава да имаш някакви идеи и убеждения, а не да правиш пачки.Казвам го за тези, които очевидно нямат представа за какво иде реч. Та тези същите, дълбоко неуважавани дами и господа, са в политиката въобще по същите причини, поради които са били и в БКП - ТЪРСИЛИ СА КЕЛЕПИРА!!! Последното - отново за особените категории несрети, които ежедневно заливат форумите с помия и оплюване на "комунизма". А, и за сведение - комунизъм в Бг НИКОГА НЕ Е ИМАЛО. Имаше социализъм, което е по-различно, но несретите няма как да го знаят, защото трябва или да са живели по онова време или поне да са попрочели това-онова...

    Коментиран от #21

  • 13 kick

    56 1 Отговор
    От кмет на село - шеф на Държавен резерв, тъкмо се чудех, как пожарникаря не е замесен, но се успокоих, че той го е издигнал!
  • 14 Расулюлах

    23 0 Отговор
    Ебалосие
  • 15 Активен Борец

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "балама":

    Поне един ЧЕРВЕН да беше споменал , А те !!!!! Те са толкова много че направо ми се ПОВРЪЩА
  • 16 Дякон

    30 2 Отговор
    Другия пьт и дайте Дьржавата на Пеева да охранява .Маха ме военното правосьдното министерсво и всичко е точно.Вижте в Ромъни я какво правят хората.За болни деца и инвали и пари няма но за фирмички до власта е как ся наши хора.Е айде на терминала тогава до скор о.Няма шанс да се оправим хора.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 У лево е Крим

    27 1 Отговор
    Бизнесът в София върви... - Ето как! Спри държавните поръчки и този град ще умре от глад. В Румъния стачкуват срещу корупцията защото в Букурещ не са само държавни чиновници и фирми свързани с тях. В София 1/3 са наврени на някаква службичка, а другата 1/3 са фирми, които живуркат от приходи от обществени поръчки... - Е как да има протести? За това, май другите градове ще трябва да свършат работата!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 валиеркатааа

    28 0 Отговор
    НЕ МИ ТРЯБВА ДА ЧЕТА ПОВЕЧЕ, СЛЕД КАТО ПРОЧЕТОХ ТОВА
    - Публикувано във факти.бг: "Мултифорс А.С." е създадена още през далечната 1994 г., като последният и лиценз за извършване на охранителна дейност в България е от 2004 година. Бизнесът й обаче се разраства значително през 2007 г., когато Станимир Пеев става кмет на столичния район, а София се ръководи от Бойко Борисов. "
  • 21 Муха

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Vola":

    Браво! Каза им го! Писнало ми е да обяснявам! То сега и "демокрацията" "цъфти"... Причините същите! Едни ≥80%...
  • 22 Chukan Kirilov

    15 0 Отговор
    Да нямат някой служител случайно от ранга на Митьо Очите или Любо Чука?
  • 23 Свободен

    12 0 Отговор
    Само с коментари не става !!! Докато само хленчиме и гледаме като овце така ще бъде. СВОБОДАТА НЕ СЕ ДАРЯВА НЕ СЕ ПОДАРЯВА А СЕ ОТВОЮВА.
  • 24 Гост

    12 0 Отговор
    Виж, Бенчо Бенчев готвел революция, ама му взеха оръжията
  • 25 Иван

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Снайперист":

    Като не стана с редник киро,ще стане с този кадър на герб.заплюли са си ги тези 58 милиона и ще си ги откраднат другарите от герб.
  • 26 Позитивен гражданин

    10 0 Отговор
    Стига сте се заяждали с хората. Всичко е нормално и редовно. Участвала е в конкурси. Спечелила е. Всичките. Какво толкова ненормално има. Нищо нередни не виждам. Няма нужда и от проверки. Евала Винету, евала Цецо, евала лельо Цецке, евала и на Курнелия, машала и на тримата обединени пикатентропи! Пишете само истински неща - за корупцията в Румъния. Примерно.
  • 27 Евалата

    11 1 Отговор
    Бурж Дубай го построиха за 1,5 милиарда долара.Да подчертая обаче,че всеки материал в него е възможно най добрия и скъп в света.Бас ловя ,че за такива пари наште трубадури-политици тук не могат да построят и 50 метра сграда,просто защото мнооого се краде.
  • 28 Край

    5 1 Отговор
    Човеко е човек на Валентин Златистия от Правец. Нема стигане.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    Нали помните преди едни избори Боката как даваше инструкций на ГЕРБАКТИВА---ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИИИИИ!!!!Там му е цаката ,батко/братко и подобните са ги налапали...ВИЕ трябва да ги ОВЛАДЕЕТЕ,понеже и големи еврофондове идват!!!!....Ееее---овладяха ги с доста помощ отстрани за цветна революция .....улучиха си човека.
  • 31 Еничър

    0 0 Отговор
    Ере бе велик българин пиши нещо та да ни светнеш .
  • 32 Пламен

    0 0 Отговор
    Не разбирам, какво нередно има в охранителнта фирма и работата, която и е зададена? Спечелили са си работа на търг. Браво - отличен маркетинг!
  • 33 681

    0 0 Отговор
    Кради, кради, дедо Господ се е обърнал на страни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове