14 Август, 2018 15:51 5 292 2

Игра на нерви между САЩ и Русия

  • русия-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин-
  • оръжия-
  • пентагон

Вашингтон и Москва си отправиха взаимни обвинения за нови въоръжения 

Игра на нерви между САЩ и Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков изрази съжаление от решението на САЩ да прекратят финансирането по договора "Открито небе", предаде Reuters.

Преди това руският новинарски сайт РБК съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е разпоредил да спре финансирането на договора с Русия, който предвижда двете страни да допускат взаимно разузнавателни полети в своето въздушно пространство.

Рябков изрази съжаление и заради плановете на САЩ за разрастване на потенциала на системата за противоракетна отбрана в Европа, което според него личи от новия бюджет на Пентагона.

По думите на високопоставения руски дипломат Москва е готова за диалог със САЩ за новите стратегически оръжия, въпреки че американската страна се оттегли от Договора за унищожаване на ракетите със среден и малък обсег. Този договор бе сключен в края на 80-те години между тогавашния Съветски съюз и САЩ. Ден преди срещата през юли между президентите Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки Русия демонстрира "супер оръжия" - ново поколение ракети с ядрен и конвенционален заряд.

Игра на нерви между САЩ и Русия

Рябков обвини Вашингтон, че е нарушил друго двустранно споразумение - Договора за намаляване на стратегическите въоръжения, като е модернизирал своите оръжия.

Представителят на САЩ в Конференцията на ООН по разоръжаването изрази от своя страна загриженост от това, че Русия разработва оръжия като мобилна лазерна система, която да унищожава сателити в Космоса и пуска в орбита нов "инспектор за космически апарати".

Игра на нерви между САЩ и Русия
Снимка: БТА/АР

В изказване пред конференцията в Женева Илийм Д.С. Поблит, помощник-държавен секретар по оръжейния контрол, каза, че САЩ ще потърсят допълнителни доказателства, че "действията на Русия не съответстват на нейните думи".

По думите й стремежът на Русия да се сдобие с контракосмически потенциал "е обезпокояващ, предвид последните примери не руско злонамерено поведение".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мразя политици

    12 5 Отговор
    Така е, вие и двете страни сте много силни. Ние имаме силна политическа класа, най-якия бицепс за Шеф, но космонавтиката ни куца... Тук летят само цените, престъпността, държавния и частен рекет нагоре. И въпреки разбойниците ни на власт, успяхме да изстреляме 3 спътника, преди 29 години - Джендър 1, Джендър 2 и Джендър 3. Изключително качественни разузнавателни спътници с изкуствен интелект. Като срещнат щатски спътник вдигат щатски кодове за поздрав и разпознаване. Като видят руски спътник, пускат на машинен език "здравствуйте братушки!". Като срещнат израелски праскат здрасти на Иврит. Като срещнат китайски, праскат на китайски Слава на Дзинпин. И дотолкова се разви изкуственния им интелект от слагачество, че вдче забравиха, за какво са излъчени? Като нашите политици станаха - забравиха отдасна, за какво са на постосдте.
  • 2 зулус

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "е обезпокояващ, предвид последните примери не руско злонамерено поведение".
    Това като печатна грешка ли да го разбираме или буквално???