15 Август, 2018 08:27 6 012 8

1000 българи зад граница горят с книжките си годишно

  • книжка-
  • кипър-
  • българи-
  • сащ-
  • африка

В Америка се изисква т.нар разрешително за шофиране, което трябва да се изкара допълнително, ако искаме да караме в Щатите

По около 1000 българи годишно се разделят с книжките си по цял свят заради това, че пътните полицаи в другите страни не познават международните закони. За това алармират различни организации и частни лица, които са станали жертва по пътищата извън България.

Според подписаната през 1949 година Женевска конвенция за движение по пътищата, както и Виенската от 1968-а и споразумението по Северноатлантическия договор относно статута на въоръжените сили българите могат да шофират почти в цял свят с издадените от страната ни свидетелства за правоуправление. Много пътни полицаи в различни страни обаче отказват да ги приемат и при проверка на пътя изискват легализиран превод или „разрешително за шофиране“, както е по законодателството на определената страна.

При липсата на допълнителен документ те водят шофьора за неправоспособен и отнемат книжката му. След това изпращат глобата до външното ни министерство, което от своя страна я препраща към българската Пътна полиция. Оттам пък следват дела от жертвите, които неправомерно са били лишени от документите си. Според неофициални данни това са около 1000 души годишно.

„Тези международни договори са обнародвани, ратифицирани и влезли в сила и имат предимство пред вътрешното законодателство, което им противоречи. В България се признават и са валидни чуждестранни национални свидетелства, които не са издадени от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария, като конкретните изисквания са в зависимост от държавата издала свидетелството, и статута на водача. Такива са правилата и за останалите страни, положили подписите си под тези конвенции и споразумения, но не всеки контролен орган на пътя ги спазва“, обясняват юристи цитирани от в. „Монитор“.

Те поясняват, че Женевската конвенция, която урежда отношенията между държавите, които обаче не са страни по Виенската конвенция, и я допълва, разрешава шофирането с наши книжки дори в страни като Алжир, Бангладеш, Барбадос, Бенин, Ботсуана, Буркина Фасо, Камбоджа, Канада, Конго, Кот д‘Ивоар, Кипър, Доминиканската република, Египет, Фиджи, Гватемала, Хаити и още 30 други, сред които и САЩ. Въпреки това в Америка се изисква т.нар разрешително за шофиране, което трябва да се изкара допълнително, ако искаме да караме в Щатите. То се представя заедно с българската книжка. Другото изискване, което също е против международните закони, е легализираният превод. Именно заради тези допълнения, които не би трябвало да са необходими на пътя, много българи се разделят с документите си ежедневно. Конвенциите предвиждат обаче и т. нар. особени случаи, при които трябва да се спазва „националното законодателство“.

За България например това е Законът за движение по пътищата, в който са предвидени ограничения по отношение на чужденците, дългосрочно пребиваващи у нас и имат признато за валидно чуждестранно национално свидетелство, което не е издадено от страна - членка на ЕС, или от Конфедерация Швейцария.

Ограничението се отнася единствено до срока, в който посочените лица имат право да управляват в България с чуждестранното свидетелство, отговарящо на изискванията за валидност в съответствие с приложимия за него режим. Така, когато чужденец, дългосрочно пребиваващ в Република България, притежава такова свидетелство, той може да управлява на територията на България до една година от датата на издаване на документ за пребиваване. След това, ако иска да продължи, той трябва да мине курсове и да изкара нова българска книжка. Подобни изисквания, засягащи само и единствено срока, има и в много други държави по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капитанчев

    13 0 Отговор
    Тука трябва да остават хиляди всяка седмица
  • 2 Гост

    22 0 Отговор
    Абе навсякъде т.нар. "държава" работи като рекетьор (законен) и върти "търговийка" със закони, с местни и чужди граждани! Цел - облагодетелстване на върхушката. Еб.м ти и закони и споразумения! Върви доказвай, че нямаш сестра впоследствие...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пешо Келеша

    16 2 Отговор
    С две думи : дреми им на к...ра за българите..........................не ни броят за хора , а като дойдат в България искат да им спазваме правата и обичаите...........цървули

    Коментиран от #5

  • 5 селянин

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо Келеша":

    В Мюнстер..работя нощем,карам с Б-Г,книжка и номера..като не прайш зулуми,немаш проблеми с полицайте,обаче съседите шваби гадни,оградили едно изсъхнало дръво с колчета,давам назад и закачих едното колче,обадили се веднага..и доидоо едни от съвето и сакат 500 евро глоба,я им казвам че не знам законите,и само тва ме спаси.
  • 6 Хпс

    5 0 Отговор
    Това е наш стар номер, но все още работи като часовник.
    Пиамидонка е май цялата ни държавичка, тука има тука я яма.
  • 7 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    Dura lex, sed lex !Това е постулат още от времето на вехтия Рим. Означава, че незнанието на закона, не те освобождава от отговорност !
    Това важи за целия цивилизован свят !! Друг е въпросът, каква е правната култура на редовия полицай някъде по света? Какъв е международния авторитет на страната, чиито представител е шофьорът ? Какви са допълнителните юридически "завъртулки" на дадена страна с единствената цел, да ти "събуят гащите"? и т.н. и т.н. Щом си в друга страна / друга къща/, там законите са други. Майната им на Конвенции, Договори Ратификации, Подписи на политици и прочие.Бъди сигурен, че помощ някаква от Тяхно Височество Чиновниците от Външно НЯМА ДА ПОЛУЧИШ !! Ослушай се, огледай се, вземи си нужнитеи тескерета и си карай каруцата !!!
  • 8 От САЩ

    4 0 Отговор
    Това за САЩ не е точно така. Българската книжка си е напълно валидна за престой до 6 месеца. Отделно от това има един куп туристи, които посещават САЩ и си взимат рент-а-кар с книжки от техните си страни. Недопустимо е да се счита, че книжките са невалидни. То тогава никой няма да може да вземе рент-а кар ако няма превод. Това просто няма как да стане и аз лично не съм чувал за българин, който е дошъл на гости в САЩ и да е имал проблем, че шофира с БГ книжка. След 6-тия месец нещата започват да стоят по друг начин.
    Отделно от това България е и страна по конвенция, която дава възможност ако теоритично, някой иска да обиколи Америка с българската си кола с БГ регистрация, то няма никакъв проблем да кара в САЩ с БГ номера. Аз лично съм виждал автомобил от Португалия, Англия и такъв с Френски номера от малкък остров до Канада, който е френска територия да шофират в САЩ с легален преден и заден номер, а не менте евро номер както си слагат много хора във Флорида където по пронцип не се изисква преден американски номер.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове