15 Август, 2018 10:55 2 357

Турция освободи гръцките граничари (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • турция-
  • гърция-
  • алексис ципрас-
  • граничар-
  • войник

Пускането им на свобода е акт на справедливост, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас

Турция освободи гръцките граничари (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Турски съд нареди да бъдат освободени двамата гръцки войници, арестувани през март на границата, в очакване на техния процес, съобщи Анадолската агенция.

Двамата войници бяха арестувани през март, след като преминаха границата между двете страни и навлязоха, както казаха, по невнимание в "забранена военна зона".

Турското правосъдие ги обвини в опит за шпионаж. Случаят силно напрегна и без това сложните им отношенията с Атина.

Турция освободи гръцките граничари (ВИДЕО+СНИМКИ)

Турция освободи гръцките граничари (ВИДЕО+СНИМКИ)

Освобождаването от турски съд на двамата гръцки войници, арестувани през март на границата и намиращи се оттогава в затвор в Одрин, е акт на справедливост, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Освобождаването им ще допринесе за укрепване на приятелството, добросъседството и стабилността в региона, се казва в съобщение на Ципрас.

Въпросът за двамата гръцки военни бе поставен от президента на ЕС Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на президента на Турция Ердоган по време на срещата им в България, припомня АФП.

В туит късно снощи Юнкер изрази задоволство от освобождаването на двамата гръцки военни. "Турция няма защо да се страхува от европейските си съседи. ЕС ще продължи стратегическите си отношения с Турция", като се надява да види "демократична, стабилна и просперираща страна", написа той в момент на трудни отношения между Турция и Запада.



Свързани новини


Новини по държави: