Last news in Fakti

15 Август, 2018 11:06 3 412 72

Българското ВМРО е софийско полицейско творение

  • македония-
  • ес-
  • нато-
  • вмро

Що се отнася до поведението на официална София, то дори не се приближава до коректното държавническо

Българското ВМРО е софийско полицейско творение - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Господин Кекеновски, лидер на легията несъгласни, бранители на името и борци от първата линия на фронта за бойкот на референдума, в своята публикация отправи сериозни забележки към премиера Зоран Заев за неговото извинение към официална София, за неговия „лапсус“ в изказването, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско. Според Кекеновски това е срамен ход, но и слепота на всички, които стоят зад министър-председателя, пише Бошко Нацевски, пенсиониран журналист, кореспондент на вестник „Нова Македония“ в София от края на 70-е години, в материал за македонското електронно издание „Слободен печат“, публикуван без редакторска намеса.

Кекеновски, наистина ли ни мислиш за толкова недъгави, за да си позволиш, че можеш така лесно да ни влачиш за ушите? Заев не е идеален, още по-малко е гениален лидер, но за разлика от всички вас около него, има в себе си искреност и честност. Достойнство, с което повлече този народ зад себе си. Той сложи пръст в очите на престъпниците. А ето и сега си в някой друг отбор. Да не им споменавам имената, но много от тях, вярвам, че и вие искрено ги смятате за нискокачествена материя.

Голямата българска рана

Що се отнася до поведението на официална София, то дори не се приближава до коректното държавническо. Но, това им е едновековен маниер. Те са циници, които използват момента, когато и двата крака на Македония са в една обувка и премълчавайки този важен факт, ние избираме по-малкото зло, за да излезем от този балкански ад, на чието дъно ни завличат маргинални самообявени лидери и болни персони за някаква лична политическа печалба.

Българите удрят по всички звънци, казват първи ни били признали под конституционното име, а до днес ни смятат за част от тяхната територия. За част от тяхната история, а половината от нашето историческо, културно и духовно богатство са го откраднали и поставили в техния цивилизационен акаунт.

Когато през 1933 година е формиран екипът за отбелязване на 30-годишнината от Илинденското въстание, в неговия състав са изключително македонци, защото на българските власти им е било пределно ясно, че това не е българско въстание. Преди няколко месеца, Каракачанов, лидерът на ВМРО (българското), иначе софийско полицейско политическо творение, заяви, че в България има два милиона македонци, смятайки, че това са българи от Македония. Но на него му е повече от ясно, че това са македонци, голямата българска рана, която официална София прави опит да лекува с политическо насилие, асимилаторски методи и заплахи.

Те са предателите

Чел ли си историческата част от произведенията на Христо Силянов, историк, писател и Илинденец, за да видиш, че, когато Тодор Паница, съратник и верен другар на Яне Сандански ликвидирал дворцовите пионки и диверсанти в македонското революционно движение, Иван Гарванов и Борис Сарафов, реакцията на софийското правителство е следната: „С убийството на Сарафов е убита българщината в Македония“.

Така че, тя не е природен, генетичен наш белег, а инжектирана систематично, с помощта на перфидиите на българската дворец хегемонистична пропаганда. Тази българщина, драги Кекеновски, те, както и по време на управлението на Любчо Георгиевски, сънуват да я върнат отново и днес, тънко, законно, но подло, използвайки нашата политическа неизвестност, в която ни вкараха безхаберниците от детронирания криминален режим на Груевски. Заев не сгреши, когато каза, че Илинденското въстание е македонско, а извинението е изнудено с шантажите на София за възможно нейно вето за нашето приемане в ЕС и НАТО.

Предателството е на тяхна страна. Ние мълчаливо преглътнахме, когато на Илинден българският президент заяви, че Илинденското въстание било българско. Ние, господин Кекеновски, не сме нито слепим нито глухи за вълчия вой около Македония. Затова не стреляй с кьорфишеци по Заев. А ние не сме тесто, за да ни месят политическите печалбари. Мисля, от тридесет делии им е дружината, в която, за съжаление и моя изненада, си и ти, който си си продал душата на дявола.

Сега на нас ни е необходима трезвеност, хомогенност, мислене в една посока, за да се измъкнем от мрачните коридори на този лабиринт, в който сме вкарани. Да не го използваме за малки политически печалбарства. Този народ, въпреки многобройните отклонения, видя светлината в тунела!

Превод и редакция: Иван Христов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    21 1 Отговор
    Страшно е да се опитваш да си заличиш корените. Аз се чудя на тези заблудени души, когато албанците ги изтласкат и от Скопие, което неизбежно ще стане, на кого ще разчитат тогава ? На Гърция? На Сърбия? На Путин ? На кого ? Гледайте си вътрешните проблеми братя и сестри, а корените не се мъчете да ги вадите
  • 2 Горан

    3 21 Отговор
    Тоа е вистината. Бугарското Вмро нема ништо со оригиналот. После Солун вториот комитет е Кавадарци и после се редат други.
    Македонците сепак се нација, која не ја сакале ни Србите ни Бугарите ни Грцте. Македонија ќе живее и покрај сите овие глупости од заев, оти духот на Републиката од 1903 1944 е многу силен.
    Терајте си по патот и оставете не на раат.

    Коментиран от #3

  • 3 JPower

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Горан":

    Що рече....що пишеш на сръбски бре ???? Шиптарите, като почнат да ви пощипват, дека ще одиш??? Или ще се пресетиш,че дядоти е бил българин!!!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Горан

    3 12 Отговор

    До коментар #3 от "JPower":

    Јазикот е македонски. Регистриран во ОН од 1977. И грцте не го знаеја тоа па ципрас им казва сеа. Иначе австријците го регистрираа нивниот јазик во 2007. Македонскиот е сличен на бугарскиот, а не е српски оти нема падежи.

    Коментиран от #7

  • 5 Македонец

    7 6 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Шишко Каракачанов е създаден, поткрепен и назначен от държавните служби. Той е влах по род и няма нищо общо с организацията ВМРО или пък идеологията. ВМРО (СМД по това време) е създадено като културно дружество заради комунистическия режим който отнема основните човешки права на македонците в България и забранява регистрирането политическа партия на македонците. Основоположници са македонци. Целтта за насилното назначаване на Каракачанов от тайни вътрешни кръгове на ДС е получаване на провизии свързани с активите на организацията както за Каракачанов, така и за определени държавни чиновници. Само сградата на ВМРО на Пиротска в София струва милиони, дават се помещения под наем итн.

    Mакедонија на Македонците!
    Македонија вечна!
    Да живее Македонија!
  • 6 Македонец

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "JPower":

    Кой си ти да казваш какъв е бил дядото на някой който лично не го познаваш? Защо нямаш поне грам възпитание. Това е сеедно някой да ти каже че баба ти е разкрепостена.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Македонец

    2 13 Отговор

    До коментар #4 от "Горан":

    Бугарскиот исто така има падежи, обшто 4. Колку за информација. Така да Бугарите не може да претендираат за дијалект. Има Руски кругови што тврдат дека Бугарскиот е Руски дијалект, па од таму доаѓа тоа. Не можам да ги обвинам за досетливост во секој слушај.

    Убав ден.
  • 8 стоян георгиев

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Македонец":

    ти и тук ле се намърда бе убавец?нали ти казах да намериш поне един македонски революционер дето да се казва зоран .
    статията в този вестник ясно показва кви са настроенията в македония по отношение на българия и българите.описанието че сме цинични и подли ,докато тук си мислим, че помагаме на нашите македонски братя ясно показва кво е желанието и намерението на македонските политици.заради което ще си останете в калната дупка и ще идвате бая години още да ви изпитваме за български паспорти ,дали знаете кои е хан омуртаг и дали сте съгласни да сте негови деца!

    Коментиран от #10

  • 9 JPower

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Македонец":

    Имам рода в Струмица и у Сърбия в Босилеград. Една трета от българите са с корен , който е извън България, ЗА СЕГА!!!Не мой ми кажуваш, дека кой е!!! Щото не знам кой е по-прост, македонстващите или турчееещи се помаци.... Що Албанците ви викат,че сте българи??? И сакат да ви делят с България, не със Сърбия!!!

    Коментиран от #12

  • 10 Македонец

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Стояне, „братя" го приемам само ако е от сърце, а не лицемерно. За Омуртаг вече ти обясних. Турчин бил. Защо никой от съвременните българи не си кърщават децата с име Омуртаг? Ами щото е турско. Ако си толкова влюбен в него отиди си живей в Истанбул.

    Коментиран от #11, #27, #28

  • 11 JPower

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Македонец":

    Ти си по-зле от помацте!!! Да не си шиптър???

    Коментиран от #13, #26

  • 12 Македонец

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "JPower":

    Значи и ти си бил македонец. Нормално е. Половин от населението в България е с македонски корени. Сега си избиваш си агресията тук щото си бил малтретиран като дете щото си с македонски корени.
  • 13 Македонец

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "JPower":

    Ние македонците категорично не си кърщаваме децата с турски имена. Дано Стоян разбере. То и неговото име не е турско. Объркан съм.

    Коментиран от #15

  • 14 JPower

    5 1 Отговор
    По твойта ""логика"" Може и сърбин да съм, от Босилеград. Може и грък от Кукш или Дедеагач, може и турчин от Кешан, ама съм българин.Просто Запада реши да ни съкрати земите наполовина....Това може да го провери и китаец!!Казах ти ,че си по-прост от помак!!!
  • 15 JPower

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Македонец":

    В Македония, вече 70год.ви кръщават със сръбски имена....

    Коментиран от #16

  • 16 Македонец

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "JPower":

    Сърбия е също създадена от македонци. Македонци какъв то се обяви и ти. Но си приел вулгарни маниери и се наричаш вугар или булгар. Твое право си е.

    Коментиран от #17

  • 17 JPower

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Македонец":

    Вътрешната македоно-одринска революционна организация е национално-освободителна организация на българите в Османската империя. Организацията е активна в Солунския, Битолския, Скопския, Одринския и Цариградския вилает в края на XIX век и началото на XX век..... Македонец ---- НЯМА такова животно.....все едно Косово да е държава!!! Имало е подобни държавици на балканите, изкарали по 20-30год...

    Коментиран от #18

  • 18 Македонец

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "JPower":

    Прочети устава на втория конгрес на ВМРО, тя е партия на македонците! Стига с история. Македонците са факт! Спазвай основни човешки права. Не сме животни. Ти може да си биеш и жена си но не бива.

    Коментиран от #19

  • 19 JPower

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Македонец":

    Васка Зойчева....прочети за нея!!!

    "Па шта си ти?"На български означава "Какъв си ти?". Вазов написва това стихотворение след като сръбският престолонаследник Александър І удря плесница на едно момиченце в Македония, което на наглия му въпрос отговаря, че е българче.


    "Па шта си ти?" - такъв въпрос задава
    във твоя дом безочлив чужденец.
    "Па шта си ти?" - с такваз псувня смущава
    душата ти некакен пришълец;

    "Па шта си ти?" - туй питане навред -
    при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драга
    о, бъларино, сърбин ти полага
    и чака с начумерен лик ответ.

    Но ти пази се, прав ответ не давай.
    Кажи се португалец кюрд, сириец,
    лапонец, негър, циганин, индиец -
    но българин се само не признавай.

    Че тоз грях смъртен прошка там не знай:
    влече позор, побой затвор, изгнанье -
    невидени при прежните тирани.
    Скрий, че си българин в най-българския край;

    че си потомък Самуилов, на Атонский
    Паисий внук; скрий на коя си майка син,
    на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин,
    и езерата и горите македонски!

    Не споменувай Лозеград,
    Люлебургас, ни Булаир ужасни:
    ти би разбудил подозрения опасни,
    че на героите техни може да си брат.

    Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,
    дъбрава, езеро, река, рид, планина
    ще викат с глас през всички времена:
    "Тук българи са, българи от памтивека!"

    Април, 1913 г.

    Коментиран от #20

  • 20 Македонец

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "JPower":

    За какво ми цитараш пропаганден материял? Има живи хора. Те си знаят од прадедите си какво са. Не мога да разбера защо карате македонците да четат българска пропаганда. Тя е невъзпитана и целенасочена срещи основните човешки права. По-добре бъдете добри християни и спазвайте основните човешки права. Не бъдете животни. И не си бийте жените. Бугаро-турци.

    Коментиран от #21

  • 21 Кирка в капака

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Македонец":

    Глупости! Дядо ми беше от Дебър. Изключително кротък, благ човек. Единственият начин да го вбесиш беше да му кажеш че не е българин а македонец.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ВМОРО

    6 1 Отговор
    Имам въпрос до македонистите. Как така за 5 века османско робство няма ни един документ от преброяване или за данъци, в който да присъства народност "македонец"? Защо няма ни един вписан македонец по националност в архивите?
  • 24 ВМОРО

    3 1 Отговор
    Кой средновековен или възрожденски историк, пътешественик или хронист спомева за македонска нация? Кой?
  • 25 ВМОРО

    3 1 Отговор
    Защо например в Карнегиевата анкета, съставена от различни по националност европейски експерти, не е спомената македонската нация? Защо например Анри Пози също не споменава за македонска нация в книгата си от 1934 година "Войната се завръща"/"La Guerre Revient"? Защо няма ни един европейски или световен автор, който пише да пише за македонската нация?
  • 26 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "JPower":

    тия са много по-зле от помаците.тва е мръсната кръв на българите,но продадени много по-скоро за шепа динари или драхми.когато сърбите и гърците подлагат на геноцид македонските българи,читавите се прибират в българия зарязват къщи,бизнес,имоти,а мишонковците еи като тоя остават и придобиват всичко.наложило му се е само да си смени името и да тва че е българин,но на тия точно не им пука.сега когато палачинката се обърна и понеже се вижда ясно кво са направили отричат до последно и ни обявяват нас за виновни и лоши.еи тва са македонците дето сега ще ги приемаме в нато.ако бехме в обратна ситуация щеше да ни издавят в два пръста вода!
  • 27 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Македонец":

    ти на мен не си ми брат убавецо.ти си национален предател.аз такива бртатя нямам.омуртаг няма как да е бил турчин ,щото турците като народ се появяват доста след него.дано може да го проумееш ама едва ли!отвори википедията или която и да е история на турците и ще видиш че те като народ са създадени поне 300 години след смъртта на омуртаг.предвид познанията ми на много като теб съм сигурен че инфото дето ти давам няма да повлияе на умствените ти възможности и ще продължиш да шляпаш за тва че омуртаг е турчин,но ти и затова си на тоя хал!
  • 28 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Македонец":

    и пак те питам що съвременните горди македонци дето си знаете традициите си кръщавате децата със сръбски имена?що сте все зорановци,радмили,бранковци ,небоиши и т.н. лични сърби?отговори бе убавецо?що не си слагате имената като георги делчев ,дамян груев,васил чакаларов ,тодор александров,димитър талев ,димитър миладинов и т.н. македонски революционери и възрожденци?тва ли са спазените ви традициии? днес потомците на димитър талев са талески,на александър протогеров са протогер,а имената на политиците ви са бранко црвенковски,киро глигоров,зоран заев,радмила шикеринска...все сръбски имена ,все продадени души.и ще ми обяснява тои за традиции.знаш ли кво би направил дядото на заев ако е знаел че ще си кръсти сина зоран?щял е със сигурност да го скопи!ще ми обяснява за омуртаг ,а си кръстил децата със сръбски имена смешника!!!!същото е и с писменноста.превеждате железния светилник на македонски както и химна на вмро :изгреи зора за свобода.на македонски изгреи зора на свободата как е ?даже знамето на македконските революционери днес неможете да възпроизведете на македонската ви азбука.неможе да напишете свобода или смърт ,верую с което са умирали вашите деди,чиито кости и днес се търкалят непогребани или изровени от вас македонските патриоти по върховете на каимакчалан.тва сте вие вечните македонци!

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Истината боли много

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Браво Стояне!Много точно и добре казано!БРАВО!!
  • 30 Македонец

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    1. - Петар Драганов 1857 (Бугарин по потекло)- Македонија претставува засебна етнографска целина на Балканот.
    2. - Меѓу нас нема Бугари. Сите ние сме Македонци - Милан Матов 1908

    3. - Божидар Димитров (влах по род. Почина скоро)
    "По повод на многобройните запитвания какви сме по ДНК – траки, славяни, българи, искам за пореден път, но този път ясно и твърдо с големи букви:
    ВСЯКА СЪВРЕМЕННА НАРОДНОСТ (НАРОД) Е ИСТОРИЧЕСКИ СЪЗДАЛА СЕ КАТЕГОРИЯ, А НЕ БИОЛОГИЧЕСКА.
    Това означава, че и българската народност е създадена под егидата на водещата в тогава и до днес българска политическа идея. А тя е – един народ (нация), вяра, унитарно управление." С други думи иска да каже че болшинството на гражданите на България е с Македонски корен!

    4. -"Много пъти съм чувал от Македонците, че те не били Българе, но Македонци, потомци на древните Македонци." - Петко Рачов Славейков във вестник "Македония" издаван в Цариград година V, бр. 3 от 18.I. 1871 г.

    5. Изтъкнатият български историк Страшимир Димитров: "Скъпи мои земляци...Аз последователно съм изтъквал, че не можем да смятаме тюркоезичното българско население за анадолски пришълци, за чуждо тяло у нас. В своята маса те са коренно българско население.
    Османското нашествие заварва българската народност не само като славяноезична, но и със значителна тюркоезична част, обитаваща предимно източните предели на българската етническа територия.Именно,тези тюркоезични основатели на България са днешните български ту

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Македонец

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Македонец":

    5. Изтъкнатият български историк Страшимир Димитров: "Скъпи мои земляци...Аз последователно съм изтъквал, че не можем да смятаме тюркоезичното българско население за анадолски пришълци, за чуждо тяло у нас. В своята маса те са коренно българско население.
    Османското нашествие заварва българската народност не само като славяноезична, но и със значителна тюркоезична част, обитаваща предимно източните предели на българската етническа територия.Именно,тези тюркоезични основатели на България са днешните български турци." /Димитров, Стр., Тюркоезичието, стереотипите на мислене и националното помирение, Раб. дело, бр. 7 от 01. 08. 1990 г./.

    Коментиран от #47

  • 32 ВМОРО

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Македонец":

    Написаното от проф. Страшимир Димитров е политически мотивирано. По времето на комунизма в България се проведе престъпното безумие "Възродителен процес". Целеше се турските, циганските и помашките малцинства(последните са етнически българи-мюсюлмани) да се влеят в доминиращото българското мнозинство и да бъдат претопени и асимилирани. Професор Димитров имаше дейно участие този процес. Разни други пък професори преди него имаха дейно участие в създаването на македонската нация. Разни други професори пък след него бранеха и все още бранят невероятни тези. Някои, обслужвайки чужди интереси за пари, а други - напълно безплатно.

    Коментиран от #34

  • 33 ВМОРО

    1 0 Отговор
    Полковник от Българската Армия Борис Дрангов(родом от Скопие): "В смъртта няма нищо страшно, защото е сладко да се мре за България."

    Коментиран от #36

  • 34 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "ВМОРО":

    Спокойно, не е само той. Редица книги се издадени в София последните 20години по темата. Това че ти обвиняваш без доказателстава означава че си корумпитано герберче.

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "ВМОРО":

    Е този е платеник. Ама с македонска кръв. Както болшинството в България... Хаха
  • 37 ВМОРО

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Македонец":

    Открай време съм безпартиен. Дай нещо по темата!

    Коментиран от #42

  • 38 ВМОРО

    0 0 Отговор
    Британецът Артър Евънс също ли е "платеник"? Прочети писмото му до вестник "Таймс" от 30 септември 1903 година. Заглавието му е „Кои са македонците?“

    Коментиран от #43

  • 39 Незнаещ

    1 1 Отговор
    Никога не е имало македонски език, aнтичен македонски език е гръцкият. Него използват в античната македонска държава и Филип и Александър.През Средните векове жителите на вече географската област Македония говорят и използват българския език.Днес световни лингвистични институти, смятат македонския език за идиом (диалект) на българския. Понятието „Македония” в Античността се отнася до гръцкото с монархическа форма на управление.През римския период Македония е име на римска провинция. През VI век името изчезва.Името Македония се връща на европейските карти от европейските хуманисти чак в XVIII-XIX век. В тази географска област живеят преобладаващо българи и малко турци, албанци, цигани, но не и македонци.А македонските „историчари” и политици натякват често, че „македонските революционери” се борели за автономна Македония, т.е. за независима македонска държава. Вярно е, само че чрез малко съществено уточнение – автономна държава на българското й население. Иначе казано, втора българска държава. Етнизирането на понятието „македонец” ще стане чак след 1944 г. Дотогава името „македонец” е означавало просто българин от географската област Македония. Затова българските власти не бягат от понятието „македонец”. Дори военни части получават това прилагателно – Македоно-Одринско опълчение. Пета Македонска армия, 3, 4, 5 македонски полкове и т.н. Обратно – Сърбия гледа да изтрие това понятие поради обвързването му с българската същност. В периода на кралското управле

    Коментиран от #45

  • 40 Незнаещ

    1 0 Отговор
    В периода на кралското управление на Македония (1918-1941 г.) името Македония е изтрито от административната карта на Югославия и заменено с Вардарска бановина.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "ВМОРО":

    Дадох ти, а ти ми цитираш политически полтрони. Как да мисля че си неутрален? . Да си говорим по същността. Защо България не спазвала и не спазва основните човешки права на македонците презпоследните 100 години. За мен лично е глупаво. Турците ги признавате, македонците не! 21 век сме. Това ще ни обедини. А както знаеш, в обединението е силата.
  • 43 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "ВМОРО":

    Ти що не питаш Тереса Мей дали си Бугар или Турчин? Малко ми е нелогично твойто искане.
  • 44 ВМОРО

    0 0 Отговор
    Методий Кусев(родом от Прилеп) до Удроу Уилсън(президент на САЩ):„... предаването освободените земи в Македония и Добруджа на враговете, сърби, гърци и румъни, е един акт на висша несправедливост, който урони авторитета на огласените от вас принципи. Страданията на нещастните българи в тия новозаробени области са ужасни толкоз повече, че сърби, гърци и румъни, вършат жестокости, като че се намират под Ваше покровителство... За да не допуснете продължението на едно подобно заробяване от характер на висша неправда, с произтичащите от него разрушителни следствия Ви моли, господин председателю, със сълзи на очи един македонски труженик, 80-годишен старец, който носи на гърба си 60-годишна усилена непрекъсната деятелност за освобождението на българите и от духовното и от политическото робство ..."

    Коментиран от #46, #48

  • 45 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Незнаещ":

    Автономна Македония и България са две различни понятия. Чисто логически е невярно. Объркал си скоростите, незнаещ.
  • 46 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "ВМОРО":

    1. - Петар Драганов 1857 (Бугарин по потекло)- Македонија претставува засебна етнографска целина на Балканот. 2. - Меѓу нас нема Бугари. Сите ние сме Македонци - Милан Матов 1908

    Коментиран от #64

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "ВМОРО":

    не се хаби пич.тои много добре знае къв е .знае го по-добре от теб.тои знае че е потомък на предатели именно затова е толкова злобен и мотивиран в лъжите си.остави го на мен .аз знам как да се оправям с тях. сега ще ти цитира цитати дадени му от ману или македонската академия на науките на готово в които са извадени от контекста твърдения като македония на македонците или че някои някъде е казъл че е македонец.после като провериш и го хванеш в лъжа ще извади други такива текстове и т.н. и т.н.атакуваи го просто и конкретно ,защо е предал тои традициите на македонските революционери и възрожденци?защо ги е предал тои лично.щото те се правят на големи националисти ама всички до един са сръбски подлоги.кръщават децата си със сръбски имена имат сръбска култура и писменност и те тва много добре го знаят.та няма как да изисква ти да спазваш традиции от 1000 години като тои дори не кръстен на дядо си ,а на някоя сръбска фолк звезда!

    Коментиран от #49

  • 49 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Ти сигурно се казваш Владимир, също като Владимир Путин. Следователно си руснак. Хахаха

    Maкедонија на Македонците!

    Коментиран от #50

  • 50 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Македонец":

    аз се казвам стоян както се казваше моя дядо,а тои се казваше както се е казвал неговия,баща ми се казва георги неговия дядо също и т.н. при децата ми е същото.вие вечните за поколение си сменихте имената езика ,нацията и народа.от българи станахте македонци по народ и югославяни по нация,езика ви стана сръбски ,имената ви също.тва ли е вашата вечност?да не може да прочетете едно стихотворение от уж вашия поет никола вапцаров!!!!смях!на знамето на всяка мадонска чета пишеше сВобода или смЪрт.за вас тия думи днес са сЛобода или смрт.думи взети от знамената на едни други чети дето са ви палели селата точно след въстанието.тва се казва тотална липса на достоинство да лижеш топлите на тия дето са те клали и да си сменяш езика в тяхна полза!

    Коментиран от #51, #52

  • 51 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "стоян георгиев":

    Българин още не си станал, македонецо! Имаш македонско име. Омуртаг е българско. Има го и в Турция. Ако не ме верваш иди до Стамболо, па се убеди.
    Аре македонче, до скоро. И без булгарни обиди, окей?
    Ќе те почекам да пораснеш. Македонија на Македонците!

    Коментиран от #68

  • 52 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "стоян георгиев":

    Ето нещо от Вапцаров : ЗЕМЯ

    Тази земя,

    по която тъпча сега,

    тази земя,

    която пролетен вятър пробужда,

    тази земя – не е моя земя,

    тази земя,

    простете, е чужда.

    Коментиран от #53

  • 53 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Македонец":

    Нали се сещаш че Булгаристано не го осещал за сопствена страна. Прочети я цялата ако искаш. Ше видиш коя му е неговата земя. Турче такова!

    Коментиран от #69

  • 54 пуста македония

    2 0 Отговор
    Статистиката е голяма работа. Отваряш уикипедия на "македонски език" биография на Дамян Груев и там ситуацията е следната: съратници-82 от тях родени в Македония-76; родени в България-8; починали в България - 60; починали е Македония - 8; загинали в Македония -14. Как тоз Даме Груев се куртулиса само с българи бре братя македонци. Ами просто щото и той е българин. При Гоце Делчев е още по показателно. Четете ей, четете ама не на сръбски на "македонски" четете. Може и на български няма да ви е трудно.

    Коментиран от #56

  • 55 пуста македония

    0 0 Отговор
    За македонския език е даже смешно. Ако в България на правопис имаш слаб в Македония имаш отличен. Защо бре братя македонци пишете Люпчо, а не Любчо - името идва от любов. Защо Ратка бе братя, а не Радка и идва от радост и т.н.т. Ама така е рекъл великия макаденовед Блаже Коневски (завършил Софийския университет с ПИ - 3,14 като Благой Конев). Обичам ви.

    Коментиран от #57

  • 56 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "пуста македония":

    Това не знам от къде го извади: укипидия, статистика... Статистиката днес показва че Българите са щастливи ама ако ги питаш не са. Значи кой правил статистиката? - ГЕРБ. По-важно е за какво са се борили тези македонски великани: за автономна Македония без Булгаристан. Ай чао. Имаш 2ка. Чети повече.

    Коментиран от #67

  • 57 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "пуста македония":

    Щото когато го произнасяш го казваш ЛюПчо а не с "Б". При нас правилото е как го слушаш така и го пишеш. Не е като в българския. Обичай жена си и няма да си толкова огорчен. Освен това македонския език никога не е русифициран. Жалко че властодържците по това време са го променили и направили изкуствена извадка.

    Коментиран от #63

  • 58 пуста македония

    0 0 Отговор
    Статистиката си я направих аз, може да си я направиш и ти. Казах ти да четеш. Да ти кажа ли защо са се "тепали" македонските великани за отделна Македония. Казвам тепали щото са се тепали по между си. Погледни им биографиите - средна възраст 35 години. Тепали са се да бъдат ПАШИ в Македония щото България е вече държава има парламент, правителство ,армия ........Тука няма как да се ПАША тука най-много областен управител. Ти представяш ли си Яне Сандански да не е ПАША - аз не. Па вземи прочети на "македонски език" за македонската емиграция в България и беки ти светне малко. Вие го пишете не ние. Дай да си разменим адресите па да седнем да пием по една ракия има много да си говорим и то приятелски.

    Коментиран от #59

  • 59 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "пуста македония":

    Тука всички са светци! До ден днешен. Моля ти се. Ставаш все по несериозен. Помисли пак преди да пишеш или недей!
  • 60 Пуста Македония

    0 0 Отговор
    Ти не си македонец, ти си менте.Толкова години спя до македонка и ги познавам по миризмата. Ти си от България, някъде Банско, Разлог може би от Петрич от това там ОМУ Илинден. За разлика от теб аз съм от Велико Търново . Бъди здрав и чети по- вече.

    Коментиран от #61

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Пуста Македония

    0 0 Отговор
    Къде се загуби бе братко.? Доскуча ми. Сигурно четеш.
  • 63 смешник

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Македонец":

    Публикувано във факти.бг: Щото когато го произнасяш го казваш ЛюПчо а не с "Б". При нас правилото е как го слушаш така и го пишеш. Не е като в българския-------------а, на Любо как викате?? "Люпо", или както се слуша!? ..няма такава простотия...
  • 64 ВМОРО

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Македонец":

    Кой ти е изворът за Милан Матов? Кога и къде той пише това? Защо Милан Матов постъпва да учи в Битолската българска гимназия през 1896 година?
    Прочети труда на брат му Христо Матов - "Сръбскитѣ претенции въ Западна България" (Печатница „Просвѣщение”. — София, 1897 година).
    Ето ти малко цитати:
    "Въ тая статия искамъ да сподѣля съ читателитѣ нѣколко мисли за претенциитѣ, които въ най-ново врѣме поддигнаха Сърбитѣ върху оная наша страна, която етнографски се нарича Западна България, а археологически е позната подъ име Македония."
    "Но за жаль Македония е, безъ съмнѣние, най-злочестата българска страна."
  • 65 ВМОРО

    0 0 Отговор
    Защо Христо Матов преподава освен в Скопие и Сяр, в София и Стара Загора? Защо издава вестник "Санстефанска България" в Скопие през 1896/1897 година? Прочети труда му "Пропуснати случаи" - издаден е във вестник "Вардар" 1911/1912 година. Ще останеш доволен - гарантирам! Автогол си вкара, драги, с Милан Матов. Матови дават три свидни сина за единението на Целокупна България.
  • 66 ВМОРО

    0 1 Отговор
    Христо Матов (родом от Стуга): "Прѣди всичко трѣбва добрѣ да се помни, че претенциитѣ на Сърбитѣ въ Македония датиратъ отъ 1878 година, а именно отъ Берлинскиятъ Конгресъ. Тогава Гърци и Сърби, уплашени отъ новооснованата България, която се разрѣши отъ знаменитата въ нашата история дата 19 Февруарий, изявила въ Берлинскиятъ Конгресъ своето незадоволство отъ това и, основающи се ужъ на нѣкакво историческо-етнографско право, убѣждаваха свѣтътъ, че Македония е населена съ Елини и Сърби. Конгресътъ, безъ съмнѣние, и безъ това ше ни разединеше, тъй като дипломацията яко не гледа на наука и правда; тя прилага своятъ макиавеловски начинъ всѣкѫдѣ, гдѣто отъ мало-мало ѝ се удаде случай; но фактъ е, че отъ тогава насамъ Сърбитѣ, наши еднокръвни съсѣди, се явиха открити наши непримирими врагове. Истина е, че и прѣди 20—30 години е имало въ тоя или оня западно-български градъ по нѣкой сръбски учитель, во той е прѣподавалъ на български безъ никаква задна цѣль, като се е водилъ отъ единствената мисълъ — да помогне на своитѣ сродни братя."
  • 67 ВМОРО

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "Македонец":

    Драги, вземи прочети "Мемоар на българи от Македония от 27 декември 1917 година". Явно си любознателен. Информирай се кой го написал и кои са го подписали. Двойка е висока оценка за теб, ти си за редица поправителни изпити.
  • 68 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Македонец":

    няма как да не съм българин като баща ми е българин дедите ми бяха такива,били са се във воини в българската армия и в българските чети на македоно-одринската патриотична организация.и както ти казах тва е поне от 200 години.за тва време твоите са си сменили името три пъти .от българи са станали сърби после ,югославяни ,а сега македонци!омуртаг е живял преди 1200 години и както ти писах няма как да е турчин като тогава турци е нямало.
  • 69 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Македонец":

    я сега се опитваи да го напишеш тва на сегашната сръбска шльокявица наречена македонски език.
  • 70 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    към хората опониращи на македонеца.пичове тоя знае прекрасно къв е.знае го по-добре от всеки от вас,щото много ги интерасува националните предатели историята.тои е чел та чел.така че не му даваите факти тои ги е чел всичките и знае много добре че е потомък на ренегати.за него и такива като него трябва да има лично отношение ,щото тои излиза от позицията че е нормален ,непреднамерен и толерантен,което е голяма лъжа.такива са всичките във вардарско.
  • 71 Македонец

    1 0 Отговор
    4. -"Много пъти съм чувал от Македонците, че те не били Българе, но Македонци, потомци на древните Македонци." - Петко Рачов Славейков във вестник "Македония" издаван в Цариград година V, бр. 3 от 18.I. 1871 г.

    Коментиран от #72

  • 72 Македонец

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Македонец":

    Нима тогава е имало Коминтерна! Хахаха... Несериозни сте... Смешници.