15 Август, 2018 23:29 2 546 9

Експерт: Скъпите горива доведоха до забавяне на икономиката ни

  • горива-
  • цени-
  • икономика

По-ниска безработица означава, че намаляват хората в България, коментира Григор Сарийски

Експерт: Скъпите горива доведоха до забавяне на икономиката ни - 1

Забавянето в ръста на българската икономика е нормално. Все пак то се случва на фона на търговска война и криза в съседна Турция. Това каза Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН, в студиото на телевизия "Блумбърг".

Сарийски посочи, че износът от България към Турция е намалял с 300 млн. лв. през последните няколко години.

"На практика България изнася всичко за Турция, но това, което оказа най-сериозно влияние за спада в износа, са горивата. Те ще се окажат и една от основните причини за спада в темповете на икономическия растеж не само в България. Високите цени на петрола и горивата ще се са причината за спадове в икономическия ръст глобално", смята експертът.

Нарастването с близо 20% в цените на въздушния транспорт той коментира, че се дължи както на високите цени на горивата, така и на увеличението на цените на нискотарифните компании.

По повод отрицателното търговско салдо на България за второто тримесечие на 2018 г. Сарийски каза, че то се дължи на неудовлетворението на местното население от български стоки и голямата му употреба на вносни. Той добави, че всъщност увеличенията на средната работна заплата в България реално подпомага чужди икономики.

"Българските потребители често не купуват български стоки, тъй като голяма част от предлаганите артикули по магазините изобщо не се произвеждат в страната, а са само вносни. Това е и структурният проблем на българската икономика", допълни Сарийски.

Според него спадът в нивата на безработица в страната значи, че в страната има все по-малко трудоспособно население, което си търси работни места.

"Показателят на безработицата не е еднозначен. Над 2 млн. българи са напуснали страната. Нормално е на пазара на труда да има все по-малко хора, търсещи си работа и компаниите да са все по-затруднени в намирането на служители".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек народен

    28 2 Отговор
    То наща икономика е така засилена, че бегай маани.
  • 2 Манчо

    20 1 Отговор
    Ние имаме Крадомоника не икономика
  • 3 Тях червеното знаме роди ги

    12 9 Отговор
    КОМУНИЗМА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ВРАГ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО !
  • 4 Колчо Слепеца

    7 0 Отговор
    Страхотно заключение ?
  • 5 Дякон

    10 0 Отговор
    Страхотно заключение то Дянков за това ви спря парите.След като съсипахте малкия и среден бизнес какво да правят хората .В България какво произвеждаме последно време и това което е останало се съсипва. Интересно какво мислят да правят с нас тия от Брюксел.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кълвач

    10 1 Отговор
    Шайката е в състояние да ликвидира много по големи икономики от българската! Само да има глупаци, които да им позволят да се намърдат във властта.
  • 8 Пою

    5 3 Отговор
    Обичайте си Русия роби такива. Обичайте ги докато ви брулят с цените, роби с робите.
  • 9 Гого

    4 1 Отговор
    България е Африканска държава и няма икономика или е някаква мижава поради факта че има корупция и се управлява от диктатор. Там където няма закони и има корупция страните са бедни сиреч като нашата!