Белият дом забрани Huawei и ZTE

15 Август, 2018 19:06
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10585
Автор: Георги Касабов

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с който се забранява използването на китайски смартфони на територията на Белия дом и други правителствени учреждения за период от две години. Решението е продиктувано от опасения, че китайските апарати създават риск за сигурността.

Забраната ще засегне най-вече ZTE и Huawei. Американските власти "вдигнаха мерника" на първата компания още преди години и дори я "изгониха" от САЩ за известно време. Huawei пък се опитва изобщо да получи достъп до щатския пазар.

Указът обаче затваря не само вратите на Белия дом пред китайските производители. Забраната важи също за редица доставчици и външни организации, които работят с правителството на САЩ. Според експерти това ще повлече след себе си съществени търговски негативи, тъй като американските служби работят с хиляди контрагенти.

Освен че по данни за първото полугодие Huawei е вторият по продажби производител на смартфони в света, компанията е един от най-големите доставчици на мрежово оборудване за корпоративни нужди като маршрутизатори, комутатори и други устройства. Те също попадат под ударите на забраната.

Представители на Huawei са изразили несъгласие с наложените ограничения и твърдят, че щатските власти не разполагат с доказателства за противозаконно събиране на информация в полза на китайското правителство, в каквото е обвинявана компанията.