Last news in Fakti

16 Август, 2018 10:36 4 368 9

Ядрената война може да започне съвсем случайно

  • ядрена война-
  • русия-
  • сащ-
  • китай
Ядрената война може да започне съвсем случайно - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ, Русия или Китай могат напълно случайно да започнат ядрена световна война заради спецификата на системите на наблюдение и разузнаването, а така също и особеностите на разполагането на различните видове оръжие, пише "Актуално".

В свой анализ National Interest преди системите за наблюдение и разузнаване в страните са се използвали само за следене на изстрелване на ядрени балистични ракети. Сега тези системи се използват и за проследяване на изстрелване на неядрени бойни глави. Така съществува опасност от объркване за използване на ядрено или неядрено оръжие, което може да доведе до съответен удар от другата страна.

Освен това САЩ, Русия и Китай нарочно объркват опонентите си, като разполагат ядрено и неядрено оръжие на едно и също място. Например Русия разполага подводниците си с балистични ракети с ядрени глави, там където има подводници с обикновено оръжие.

Друга причина за катастрофа може да бъде липсата на специализирани военни спътници за наблюдение и премахването на остарелите системи за наблюдение. Например, в САЩ в момента се подготвят едва четири спътника Advanced Extremely High Frequency (AEHF), които изцяло ще поемат задачата за наблюдение над изстрелването, както на ядрени, така и на неядрени ракети, което е напълно недостатъчно в сегашните условия. Същото така скоро ще бъде преустановена дейността на американската система за спътникова връзка Milstar.

Според National Interest за решаването на тези проблеми страните трябва да разделят ядреното и неядреното оръжие или да създадат специални спътници, които ще могат да проследяват ядрените бойни глави, но да не реагират на обикновените. Ръководството на страните, обаче едва ли ще го направи заради големия финансов ресурс, който изисква подобно начинание.

По-рано сътрудници от университетите в Мичиган и Тенеси изчислиха, че ако бъде нанесен мащабен удар с ядрено оръжие по най-гъстонаселената китайска територия, това ще доведе до гибелта на 34 милиона души. Друга последица би било настъпването на ядрена зима, което ще повлече катастрофални щети на селското стопанство и ще повлече смъртта на стотици милиони души по целия свят, тъй като повечето от държавите няма да могат да изхранят населението си.

Русия и САЩ отдавна и многократно са превишили фаталния лимит от 100 бойни глави и разполагат с 14 хиляди ядрени заряда. Учените смятат, че американското правителство трябва да отдели повече внимание на търсенето на алтернативни източници на изхранване, които биха помогнали на хората да оцелеят след вероятно ядрена война в условията на ядрена есен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратег

    12 6 Отговор
    Може. Ким ако заспи върху копчето...

    Коментиран от #3, #6

  • 2 реално

    32 0 Отговор
    Тия американци живеят във виртуалната реалност ! При ядрена война няма да оцелее нищо живо на земята. Цялата земя ще се превърне в Лунен пейзаж.
  • 3 жив

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "стратег":

    Не ако заспи а ако го натисне ненадейно и ликвидира империята на злото сащ. Така ще спаси светът от унищожение
  • 4 Мир

    27 1 Отговор
    Аз не мога да разбера на кой малоумник може да му дойде в главата да пише такива черни негативни новини без никакъв смисъл и повод .Само да се стресират хората ,за това ви плащат , да мачкате народа, да не мисли за нищо друго освен страх.

    Коментиран от #5, #8, #9

  • 5 Рим

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мир":

    Лъжат баламите, че планираната отдавна ТСВ, ще започне случайно.
  • 6 Клецко Миролюбец

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "стратег":

    Тръмп, заспивай върху Мелани, а не върху червени копчета!
  • 7 гост

    9 1 Отговор
    Не може а точно така ще почне всичко случаино.Хубавото е че повечето няма да разбереме нищо
  • 8 Вакуум

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мир":

    Много добре разбираш! Американските войнолюбци искат да използват малки заряди трето /вероятно тествано при кулите близнаци/ и четвърто поколение ядрено оръжие, което нанася ограничени поражения и както си мислят не може да бъде разкрито.
    Парадоксът е, че първоначално е разработвано от руснаци ,а пък как ли при това конфронтиране си работят съвместно в космоса.
  • 9 панагюрския бик

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мир":

    абе тия ни льжеха преди врене че щел да свьрши светьт ,е па нема значение тва ,ние и без тва сме 150години назаде ,които бьрза да заминава нема проблеми никакви ,а па я са у моменто си се гьделичкам с копитата по коремо и си чистим ушите от кал ,ушна , и ми дреме на кардано кво ше става .