17 Август, 2018 01:27 1 588 1

Камчия е домакин на театралния фестивал "Szenarium"

  • камчия-
  • театър-
  • фестивал

Камчия посреща за втори път Международния театрален фестивал "Szenarium", който ще продължи до 20 август, съобщиха за БТА организаторите. През тази година в него се включиха водещи творчески трупи от канадския град Аврора и от руските Санкт Петербург, Краснодар и Екатеринбург.

Спектаклите, които ще се играят на сцените, се отличават с жанрово разнообразие - има класически, музикални, пластически, трагикомедии и дори пасторален фарс. Фестивалът е тържество на театъра, вдъхновението и приятелството, споделят организаторите. "Szenarium" е също и актьорска лаборатория, в която членовете на журито преподават тънкостите на своята професия на младите участници в събитието и на ръководителите на театралните студии.

Театралните трупи "Руски музикален театър", Театър на новия зрител "Синтез", Творческа работилница "Вендель", Театър на любителите на театъра "Шардам" и Младежкият народен театър "Игра" ще се състезават за златните медали в конкурсната програма. Миналогодишният носител на Гран при - Театър на новия зрител "Синтез" получи като награда гастроли в Германия.

"Фестивалът "Szenarium" е важен, защото за него пристигат колективи от различни страни по света - Канада, Русия, Германия, Италия, Прибалтийските републики и от Балеарските острови. Ще попитате защо? Защото театърът е такова средство, което сближава народи, което помага и работи като катализатор в обединението на различни нации", каза в обръщението си президентът на Фестивала "Szenarium" Арвид Книппенберг.

Журито на фестивала е съставено от театрални корифеи, сред които - Максим Разуваев - заслужил артист на Русия, актьор в московския театър "Съвременник", художествен ръководител и режисьор на "Театър ЖИВ", Наталия Коренная - кино и театрална актриса, която работи в театър "Маяковский" в Москва, Олег Голуб - актьор в театралната студия, режисьор на опери и мюзикъли, а също и телевизионен водещ на популярни предавания в Канал 1 на Русия. Сред членовете на журито са още Константин Килин - актьор, хореограф и пърформър в Италия и Лилия Макеева - актриса в театъра и киното с участие в над 45 филма, писател и радиоводещ.

С особен интерес се очаква изпълнението на фрагмент от модерния балет "La traiettoria del sonno" под ръководството на Константин Килин на закриването на фестивала.

Всеки ден до 20 август от 11.00 ч. и от 19.00 ч. в киноконцертната зала на детския лагер "Черноморски" театралните колективи ще играят спектакли на руски език. Входът е свободен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСАВ

    1 0 Отговор
    много благородно, браво на младежта , да ни радват с повече талант и благотворителност, посетила съмне ммалко такива представления и смея да твърдя,че наитина си струват
    :)