Автоматичният револвер Webley Fosbery

17 Август, 2018 10:23
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4030
Автор: Радослав Славчев

Револверът от снимката е една от най-оригиналните конструкции на късоцевно нарезно огнестрелно оръжие. Създаден е през 1896 година, а уникалността му се състои в това, че стрелецът извежда петлето само веднъж преди първия изстрел, а по време на изстрела цялата горна част (цев, горната част на корпуса, барабан и ударно-спусковият механизъм) се връща назад под въздействието на изгорелите газове от патрона и отката, пише security.bg.

При това движение релсата, разположена на неподвижната долна част на корпуса, завърта движещия се назад барабан с половин оборот, по същото време подвижната горна част на корпуса извежда петлето обратно назад. След това листовата пружина връща блока обратно напред в изходно положение, а релсата завърта барабана още половин оборот, в резултат патронникът застава успоредно на цевта и револверът е готов за нов изстрел, като всеки следващ вече се осъществява автоматично.

Въпреки тези си достойнства револверът не получава широко разпространение заради ред причини, между които трудностите, възникващи при засечка и откритият барабан, който често се замърсява. За успокоение на създателя си револверът намира топъл прием сред спортните стрелци и колекционерите.