Last news in Fakti

17 Август, 2018 10:30 8 833 26

"Гръмнали" четири диска, ама друг път

  • търговски регистър-
  • дискове-
  • админи
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цветан Такев, системен администратор

"Гръмнали" 4 диска. Така ли гърмят 4 диска бре? Един - зле, два - много зле, ама четири едновременно не е възможно. Освен, ако не ги е хванала "чумата". Системата на търговския регистър би трябвало да е следната - 2 сървъра, работещи в load balancing, всеки от който има RAID 1 на сторидж дисковете и на операционната система, Отделно - 2 NAS-a за backup, като всеки от тях пак работи в RAID 1. На диска с операционната система имаш едно Apache, PHP и някакъв SQL.

Това може и ръчно да се бекъпва при промяна на някои параметри или надграждане. Бекъпът на данните (сторидж устройствата) обаче трябва да е направен инкрементално на всеки час. Отделно трябва и една система за мониторинг, работеща на компютър втора ръка трябва да се инсталира, която преди инцидент, отдавна да е разпратила SMS-ите до админите.

По този начин, най-много за час, всичко ще работи отново. Всичко срещу сумата от около 90 000лв за хардуер. Какво се е случило (според мен) - "гръмнал" е някакъв основен диск на продъкшън сървъра им, след което с ужас са установили, че бекъпът отдавна не е работил. И сега, тъй като мина седмица, според мен се опитват да си възстановят данните в "Итема-В" от основния диск.

Ама за толкова терабайти става бавничко, както се и случва в момента. Дотук с великите бутафорни одити на ДАЕУ за информационно-комуникационната инфраструктура, дотук с високомерния "държавен хибриден частен облак", идва време да видим как е действала (ако въобще е работила) държавната широколентова линия за високоскоростен достъп до интернет, която да осигури свързаност между сървърното в Търговски регистър и резервния бекъп в Шумен.

Ама нали си имат поддръжка за милиони (Търговският регистър), дори една цветарска фирма им съпортва системите. Така че, предполагам, всичко ще е точно накрая. И пак идва въпросът, който преди 5 години си го задавах - по време на бума на отвличанията, откъде мутрите черпеха информация?! Отговорът - Търговският регистър. Най-големият нарушител на лични данни в държавата.

Всеки който иска, може да види имената, фирмите и оборотите им. Все едно да ти видят HIV статуса. Тия GDPR ги не лови, над това са. С интерес ще проследим какво ще се случи, защото това е един от най-големите гафове на държавата евър. А защо се е случил ли - защото 45 години, по времето на един строй, в който шуробаджанащината и конформизма се е развивал като рак, то не можеш да очакваш да се работи професионално от бивши номенклатурчици...

Коментарът е публикуван във фейсбук


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    75 4 Отговор
    Естествено,че това е поредната далавера...мутражни изпълнения за овчия народ. Имате мутра за шеф-какво да очаквате друго?

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    58 0 Отговор
    Дъното и продължаваме да копаем.
  • 3 Емил

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Статията е перфектна (само дето не разбрах приноса на Ингилизова?) и ти си прав, че всичко е далавера, ама ЗАЩО пак плюеш народа?! Като не си от "овчия народ" - какво си направил?! Ако говориш за избор - като те принудят да избираш между БСП и ГЕРБ (както ще стане на следващите избори) за кой ще гласуваш?

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 4 Наивник си

    33 3 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Еми защото народа заслужава съдбата си-затова...И не го разбрахте ,че със тези идиотски"демократични избори"-където ви замазват очите,нищо няма да стане. Какъв ГЕРБ и БСП те гонят бе човече...всичките на въжето за назидание на следващите...Ама било не демократично и било анти човешко--докато си играем на демокрация и на човешки права нямаме шанс-никакъв...Ако изборите решаваха нещо-те нямаше да се провеждат-казал го е умен човек-не аз...

    Коментиран от #6

  • 5 goni

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Приноса на Ингилизова е че я преписала!:) А, това за народа! Не обръщай внимание! Тия дето плюят са част от него!:) И обикновено от тях нищо не става!
  • 6 Емил

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Наивник си":

    Добре си си избрал ник-нейма!
  • 7 ИТ спец

    44 1 Отговор
    ТР регистър е една от най-гнилите организации през които се точат милиони от фирми за разработка и подръжката на системата им. По некадърна система едва ли може да се направи. Аз имам IT фирма с 10 души и 2 сървъра и информация от 2000 година. При хардуерен срив на 2 диска едновременно /досега ми се е случвало за 30 г. един единствен път/ подкарах всичко за 5 мин със загуба на инфомация от 1 час. И всичко това за около 10000 лв. със софтуера. А сега познайте по колко трябва да се умножи тази цифра за да достигне разходите на ТР от които се облажиха "наши хора"
  • 8 гост

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Защото всеки един от работещите в регистъра, одобряващите офертите, отпускащите милионите и криминалните деятели са народ. Всеки един от тях е част от народа. И щом малка част от народа точи и цака голямата част, то това е съдбата на народа. Никой не се противопоставя на това. Ако работиш там, виждаш какво се прави, какви бутаформи фирми взимат пари за нищо, тогава защо мълчиш и го допускаш? Ако го правиш, то няма как да се промени, ти ги покриваш и ти си част от това. Затова ти си част от народа, ти си част от измамата, ти си заслужаваш съдбата на овца, понеже си видял вълка и не си викнал по него, а си го оставил да си разгради двора и после да си хапва овце колкото си иска.

    Коментиран от #17

  • 9 Лимонад

    3 6 Отговор
    Акъли много... php, Apache ....
  • 10 Държавата на Боко

    36 2 Отговор
    Естествено, че властта крие истинската причина и се опитва да неглижира случая! Последствията ги чакаме тепърва ! Гарантирано от ГЕРБ !
  • 11 Студент

    18 4 Отговор
    Не случайно казвам че дъртата комуно-фашизирана паплач трябва да си бие камшиците от политиката,постоянно страдаме от нафталинените боклуци
  • 12 Ядеитн

    21 0 Отговор
    От модерни компютри не разбирам, ама зная едно - таквизе работи като тая не стават случайно. Некой е замислил или направил голема комбинация. Мой да е по-голема от КТБ - то. Стар кадър съм и ги поназнайвам таквизе работи.
  • 13 Гостъ

    15 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "защото 45 години, по времето на един строй, в който шуробаджанащината и конформизма се е развивал като рак, то не можеш да очакваш да се работи професионално от бивши номенклатурчици"... Те това е най-точната констатация на всичко което става тази държава. Браво Светле
  • 14 Пешо Сториджа

    12 1 Отговор
    Мутрите и некадърниците са в Лирекс.
  • 15 Ефтини сензации

    3 5 Отговор
    Баце турни си една твоя снимка, че в момента си търся сис админ, та като ми дойдеш да не те вземам! Като гледам кви си ги съчинил....
  • 16 ааааааааааа

    17 3 Отговор
    Цветане, и за тва ли ще обвиниш социализма? Смешен си. Теххически погледнато е точно така- прав си ,аз също съм сисадмин. Но да ти кажа кой е виновен - хората не струват. И в социализма и в капитализма ,българите са мързеливи и крадливи.По времето на соца имаше много строго правосъдие и полиция и за тва имаше повече ред. Народа е се тоя- прост,крадлив, мързелив.
  • 17 Емил

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Хлапашки етусиазъм! Такива като теб ги използват във всички революции! Власт се взима с нови идеи, а не с перчене, а нови идеи липсват!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Два проблема са:

    9 0 Отговор
    1.Калинките и
    2.Нашите фирми да крадат парички
  • 21 grade

    5 0 Отговор
    Захранването към тези дискове е изпушило, - сега това ще кажат.
  • 22 Стамат

    10 0 Отговор
    Сега ще се окаже че за последните 15 години поне .. определени лица и фирми които са присъствали като длъжници на държавата говорим за 16 - 20 млрд.вече няма да са длъжници.И не става въпрос за хиляди длъжници а за не повече от 20 .Само си представете колко пари са взели онези които са им направили тази услуга А кои ли са те тъна в блажено неведение.хаххаа
  • 23 програмист

    6 3 Отговор
    Големи вопли! Комунизма бил виновен! Абе, парцали недоучени... от 89 минаха 30 години хората от номенклатурата на цк на бкп са над 70 тия от цк на дкмс над 60... но те си вършеха работата и държавата се крепеше 30 години на тях ... сега те са в пенсия а вие големите НЕДОУЧЕНИ демократи сте перманентно насрани... никой не ви е виновен некадърници!

    Коментиран от #24

  • 24 choss

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "програмист":

    А кой друг, ако не комунизмът?
    Бойку - комунист, ЦеЦа - комунист парт. секретар, ЦвЦв комунист, Лилито - партизанска комунистическа внучка.
    Цялата герберска върхушка, която управлява България - комунисти!
    КОЙ друг е виновен, а?
    ЛУСТРАЦИЯ - това е спасението на Родината!!!
    Нито е закъсняла, нито неприложима или неморална!
    Напротив, поради това че през 90-те бе спряна, днес виждаме метастазите на рака, наречен Комунизъм!
  • 25 Стоян

    3 0 Отговор
    Хубава и точно написана статия, и само като добавим факта, че шефа на ДАЕУ е 70 годишен бивш военен става пределно ясно колко е компетентен за одити на информационни системи или пък изграждане на държавен хибриден облак... но така ще бъде като търпим политичеки назначения за замазване на корупция
  • 26 James

    0 0 Отговор
    Може да е гръмнал един и някой недодялан админ да е разменил останалите и да е опитал да възстанови масива. Продавам дискове от 10 години и съм се нагледал на тъпотии.