Last news in Fakti

19 Август, 2018 07:30 3 709 30

19 август 1934 г. Хитлер става фюрер

  • хитлер-
  • германия-
  • трети райх-
  • нацизъм

Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия

19 август 1934 г. Хитлер става фюрер - 1

На 19 август 1934 г. в Германия се провежда референдум. Близо 89,9 % гласуват в подкрепа за създаването на поста фюрер – обединяващ правата и задълженията на канцлера и президента, който се заема от Адолф Хитлер.

Година по-рано той става канцлер, след като неговата партия получава мандат да състави коалиционно правителство като най-голямата политическа сила в парламента. На 2 август 1934 г. тогавашният президент Паул Лудвиг Ханс Антон фон Бенекендорф унд фон Хинденбург почива.

Това открива пътя пред Хитлер да проведе референдум.

Непосредствено след това гласуване Хитлер въвежда диктатура, като използва държавния апарат, за да смаже всяка съпротива. Не бива да се мисли, че този процес се свежда до постепенно ерозиране на гражданските права или на правата на обвинените криминални престъпници. Всичко става много бързо и често пъти нацистите дори не си правят труда да се занимават със съдебни дела.

Много от политическите им противници са смазвани от бой или направо избивани. Въпреки това в предвоенните години Хитлер има искрената подкрепа на повечето германци, защото успява да намали безработицата и да съживи икономиката.

Тогава Хитлер поставя Германия на пътя на завоеванията, който ще доведе до Втората световна война. Първите си териториални придобивки спечелва практически без бой. Англия и Франция, улисани в собствените си икономически проблеми, така отчаяно се нуждаят от мир, че не се намесват, когато Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия, нито когато негови войски окупират Рейнската област и строят там укрепления (март 1936 г.), нито когато със сила анексира Австрия (март 1938 г.). Те дори приемат мълчаливо (септември 1938 г.) анексирането на Судетската област, добре укрепения граничен район на Чехословакия.

Международното споразумение, известно като Мюнхенски пакт, на което англичаните и французите разчитат да донесе „мир в наши дни“, оставя Чехословакия с вързани ръце и само няколко месеца по-късно Хитлер завзема останалата част от страната. На всеки етап той хитро съчетава аргументи в полза на действията си със заплахи, че ще започне война, ако желанията му не бъдат изпълнени, и всеки път западните демокрации отстъпват кротко. Англия и Франция обаче са твърдо решени да бранят Полша, следващата цел на Хитлер.

Той бърза да вземе предпазни мерки, като през август 1939 г. подписва „пакт за ненападение“ със Сталин — всъщност агресивен съюз, с който двамата диктатори се разбират как да си поделят Полша. Девет дни по-късно Германия напада Полша, а след още шестнайсет дни същото прави и Съветският съюз. Въпреки че Англия и Франция обявяват война на Германия, Полша много скоро е разгромена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ханс

    13 1 Отговор
    На печелившите - честито!
  • 2 Среднощен кошмар

    53 1 Отговор
    Не му трябваше тази воѝна. Трябваше да изчисти Европа от циганите , педерастите и комунистите и да се кротне.

    Коментиран от #9, #11

  • 3 БУК

    40 2 Отговор
    ГОЛЯМ!!!
  • 4 Лекар

    40 1 Отговор
    Лекувал е евреи и седерасти.
  • 5 Alfa Romeo

    35 3 Отговор
    Велик ден! Велик човек!
  • 6 Хихихи

    29 7 Отговор
    Трябвало е да обедини сили със Сталин, а не да го напада. Ако беше станало така, сега света щеше да е друг......
  • 7 СссереМ

    19 15 Отговор
    Бушмените да се благодарни че Хитлер отложи със 6 седмици нахлуването в ссср-а заради южните балкани,иначе сега в москва щяха да шпрехат,и добре че американците им дадоха технологии и оръжия,а от запад го беше подкарал Чърчил.

    Коментиран от #10, #18

  • 8 Kcaniba

    9 14 Отговор
    Фашизма е дете на комунизма!
  • 9 Фюри

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Среднощен кошмар":

    Забрави да добавиш и чифутите. Иначе си абсолютно прав!
  • 10 гост

    11 12 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Това дядо ти ли ти го е разказал? Онзи дето рашките са го забременили по това време?
  • 11 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Среднощен кошмар":

    Не е възможно това защото саш са подстрекатели на войни и е невъзможно това което си написал
  • 12 Вени

    3 9 Отговор
    Ох мамо ка са изсраххххх
  • 13 преписвач

    14 0 Отговор
    Как беще то...ааа, ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР!

    Коментиран от #14

  • 14 Враца

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "преписвач":

    Не паметник ,а много такива!!!!
  • 15 Инвеститор

    5 3 Отговор
    Национал-социалистите се облякоха в кафяви униформи и започнаха да пребиват социалистите по улиците на Германия. Не след дълго битите социалисти смениха цвета и станаха национал-социалисти. Кафяви отвън, червени отвътре. Социализмите, кафяви и червени, са пагубни за бизнеса и чистата печалба, дават властта на безработна некадърност която разбива икономиката и разрушава човешкия живот. Примери: Германия 1945, СССР 1989, Венецуела 2018. Те трябва да се излеят в отходната канализация на историята и да си останат там.
  • 16 Orthodox

    7 6 Отговор
    Безспорно Адолф Шикългребир - Хитлер е бил изключителна личност с силни лидерски качества, способна на едромащабни дела в човешката история. Моето лично мнение обаче е, че е бил издигнат на този пост от световното еврейство, също като неговия аналог в СССР Йосиф Джугашвили - Сталин, та двамата да настроят един срещу друг двата най-силни гойски, християнски и арийски народа в Европа - германския и руския, и да ги сблъскат във взаимноунищожителна война. Което и стана с огромен брой жертви и от двете страни. Стара и изпитана тактика на юдеомасонството - да конфронтират чрез хитри задкулисни ходове ненавистните им гои, та те да се изтощават и унищожават едни други със собствените си сили и ресурси. Впрочем, има доста основателни предположения за еврейския произход и на двамата лидери, които споменахме, а и в близкото им обкръжение и правителствата им процентът на евреите е значителен. Впрочем, тъкмо затова си мисля, че са несъстоятелни очакванията на фона на сегашната ислямизация на Германия да се появи "новият Хитлер". Навремето той беше поставен от щатската еврейска върхушка, за да съсипе, а не да въздигне Германия, а в наше време съсипването на същата страна става по други начини и нов фюрер не е нужен. А ако се появи някой наистина патриотичен немски лидер, опитващ се да попречи на разпадането на германската нация чрез друговерци и другородци, просто ще бъде елиминиран с всякакви средства.

    Коментиран от #17

  • 17 Orthodox

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Orthodox":

    Съжалявам за механичната грешка при изписването на първоначалната фамилия на Хитлер - Шикългрубер.
  • 18 Обективно

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Да войниците на Сталин щяха да са по-малки със 6 седмици-направо деца.

    Коментиран от #19

  • 19 СссереМ

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Обективно":

    Москва беше на косъм,и точно две седмици не му достигнаха на Хитлер,а и войските които прати там щяха да бъдат на източния фронт,а че аборигените в последния момент получиха помощите от САЩ е друг въпрос,тогава вече всичко щеше да е закъсняло.

    Коментиран от #22

  • 20 По обективно

    0 4 Отговор
    Ако случайно ,и чисто хипотетично разсъждаваме Вермахта беше влязъл с армиите си -група армии център ,и гр.арм Север в Москва то две седмици по късно 1 200 000 руски войници щяха да осъществят най грандиозният чувал на германците затворени в руската столица.Сталинград в огромни мащаби с двете немски армии,и още тогава войната щеше да свърши.А така голяма част от германците успяха да избягат и да се спасят от обкръжението.
  • 21 Чичо АДИ

    11 1 Отговор
    ОХ че хубав празник ХАЙЛ ЧИЧО Няма да те забравим липсваш ни !
  • 22 Съвет

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "СссереМ":

    Ти, господин Сссерем, постоянно мечтаеш за това какво щеше да бъде, АКО ... Ако, господин Сссерем, кат е в куку, и мирише. Не си баба Ванга нито Нострадамус.

    Коментиран от #24

  • 23 Ото Флик

    10 1 Отговор
    Хитлер не се е съгласявал и не е подписвал Версайски договор за да го нарушава,подписаха го страхливи предатели и дезертьори продали се на еврейската паплач за жълти стотинки. Хинденбург и неговото обкръжение доведоха Германия до катастрофа,която Хитлер беше длъжен да оправи
  • 24 Тра ла ла

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Съвет":

    Че баба Ванга и Нострадамус какви са? -Мошенници,открили начини за слава и лесно печалбарство
  • 25 Българин

    11 2 Отговор
    Това е единствения човек в историята застъпник и благодетел на всички българи и би трябвало всички да сме му благодарни. България се прекланя пред нашия велик съюзник и настоява за паметник в негова чест
  • 26 Bubbles

    14 0 Отговор
    Ще го търсим тоя фюрер, наследниците му превърнаха Европа в мюсюлмански кенеф.
  • 27 Оберщурмбанфюрер

    9 1 Отговор
    Zieg Heil!
  • 28 Снайперист

    10 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 29 KROMAZON

    3 1 Отговор
    Най-великият!!!!
  • 30 Аве Адолф

    3 1 Отговор
    АВЕ АДОЛФ ..... вечно в нашите сърца .
Новини по държави: