16-годишен хакна сървъри на Apple

19 Август, 2018 11:00
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2471
Автор: Александър Петков

16-годишен частен ученик в Мелбърн е хаквал сървърите на Apple в продължение на година и сега е изправен пред криминални обвинения, след като технологичният гигант, базиран в Калифорния, се е свързал с ФБР, за да съобщи за нарушението. Според доклада тийнейджърът се обявява за най-големия фен на компанията и смята, че е правил нещо добро.

По време на хакерските сесии, австралийското момче е изтеглило около 90GB защитени файлове, включително изключително важни оторизирани ключове, които предоставят достъп до акаунтите на потребителите.

Той е бил заловен миналата година от австралийската федерална полиция (AFP) след акция в дома му, но всичко е било пазено в тайна до момента, защото тийнейджърът е добре познат в международната хакерска общност и е можело да бъде изложен на риск.

"В дома на момчето са намерени са два лаптопа на Apple, чиито серийни номера съвпадат с тези на устройствата, които са влезли във вътрешните системи", каза прокурора по случая. Иззети са още мобилен телефон и харддиск с информация.

По време на акцията австралийската федерална полиция е открила серия от хакерски файлове и софтуера, който е позволил на 16-годишният тийнейджър да пробие сървърите на Apple многократно. Цялата информация е съхранявана в некриптирана папка, озаглавена "хаки хак хак".

В крайна сметка екипът на Apple за сигурност е открил присъствието на момчето в системите си и го е блокирал. Тийнейджърът казал на полицията, че е хакнал сървърите на компанията, защото "мечтае" да работи за технологичния гигант, който наскоро стана първата компания в света, струваща един трилион долара.

Apple не пожела да даде изявление за това, каква информация съдържат тези 90GB защитени файлове, нито дали клиентски профили са в опасност. 16-годишният, който се призна за виновен, сега чака присъдата си, която ще бъде оповестена през следващия месец.