18 Август, 2018 08:10 7 453 50

Махмурлукът на един султан

  • турция-
  • султан-
  • реджеп ердоган

Реджеп Ердоган най-после влезе в суровата реалност

Махмурлукът на един султан - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато си мислиш, че си непобедим и имаш причини да го мислиш е нещо изключително приятно. Действа буквално опияняващо.

Лошото е, когато по някаква причина опияняващото въздействие поотмине и изведнъж разбираш, че главата те боли, а махмурлукът е доста тежък. Общо взето това се случи с турския президент Реджеп Ердодган.

Ердоган придоби влияние, което турски лидер не беше придобивал поне през последното столетие. Ердоган успя да наложи влияние над Европа благодарение на бежанските потоци. Той свободно демонстрираше, че не се страхува да влиза в битки със световните лидери.

Пикът на властта му дойде през тази година, след като спечели президентските избори и с преобразуването на турската държава в президентска република придоби абсолютната власт в страната. Ердоган буквално се превърна в султан. Човек, който имаше самочувствието, че държи всички козове в международната политика.

От една страна може да притиска Европа с бежанските потоци. От друга - може да преговаря по-твърдо със САЩ, заради американското ядрено оръжие на турска територия. В същото време той има и самочувствието на близък съюзник на руския президент Владимир Путин.

Ердоган буквално се превърна в султан. Султан, който може би виждаше връщането на времената на Османската империя. И някъде тук той прекрачи границата.

От няколко години се говори, че Турция изживява тежки икономически времена. От година се говори за увеличаваща се инфлация. Турската външна търговия пък отдавна работи на загуба. Самият Ердоган въведе система на шуробаджанащина в икономическия сектор, като много често поръчки получават хора от приближени до него кръгове. Върха на всичко беше назначаването на неговия зет Берат Албайрак за министър на финансите.

Сривът на турската лира просто беше последствие от многото струпали се фактори. Вероятно Ердоган разчиташе на т.нар. Турско икономическо чудо до 2013 г. Към днешна дата обаче неговите остатъци до голяма степен се поддържат от строителството и туризма. Турският туризъм обаче също понесе поражения след серията терористични атентати в страната отпреди няколко години и опита за военен преврат през 2016 г. Опасенията на хората трябваше да бъдат компенсирани с по-ниски цени.

Ердоган обаче продължаваше да се изживява като султан и да показва буквално арогантност пред европейските и западните лидери. Още през миналата година обаче той получи първи шамари след серия от търговски ограничения, наложени от Германия и Холандия.

През тази година Ердоган, опиянен от властта си, реши да влезе в конфликт дори със САЩ. Той обаче отключи пресата, от която очевидно се опасяваше. Истината е, че Доналд Тръмп не е онзи дипломатичен и дори прекалено гъвкав президент, който беше Барак Обама. Въпреки че Тръмп се опитваше да демонстрира близост с Ердоган на някои от срещите на върха на НАТО, той бързо обърна другия край на отношенията.

Първо дойдоха санкциите срещу турските министри, после дойдоха и удвоените мита върху износа на алуминий и стомана. Турската лира се срина тотално след продължила с месеци девалвация, а турската икономика вече не прилича на онзи гигант, който смяташе, че е.

Ердоган вероятно твърде много вярваше в приятелството с Русия. Истината е, че Русия е добър военен съюзник, който може да ти достави противоракетни системи С-400. В икономически план обаче нейните възможности са твърде ограничени и реално тя няма как да предложи щит срещу американския икономически чук.

Ердоган се заяде не с когото трябва и явно сега ще усеща последствията. САЩ може да свиват обръча постоянно, като икономическия ръст на страната й позволява да не се тревожи толкова за турските ответни санкции.

Лошото за турския президент ще дойде, когато САЩ решат, че просто икономическия натиск не върши работа. Дебатът за кюрдска държава е все още жив, като с определена финансова инжекция големият страх на Турция може и да се сбъдне и тя да се сдобие с нов съсед. Въпросът е дали Тръмп няма да реши да включи в икономическото менгеме и Европа?

Ясно е, че за Европа икономическа война с Турция ще е доста по-сложна задача, но ако европейските държави бъдат убедени да се включат, било то дори частично в натиска, в замяна на по-леки условия за търговия със САЩ, Анкара може да достигне до икономически срив.

Така Ердоган ще има огромен финансов проблем отвътре и потенциално огромен териториален проблем отвън. Така това, което не свърши военния преврат, може да бъде свършено от естествено дошло народно недоволство.

Сега султанът вече не е опиянен и лека полека се сблъсква с тежката ситуация в реалността. Ердоган вече започна да търси сближаване с отдалечаващата се Европа, но сближаването със САЩ ще трябва да дойде, комбинирано със запазване на относителното приятелство с Русия. Въпросът е има ли още козове в ръкава на лидера?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ghost

    36 53 Отговор
    Ходи си оправи правописните грешки първо!Не може да пише едно свястно изречение без пропуск,тръгнал президент на държава да критикува.

    Коментиран от #27

  • 2 Azа ба

    26 45 Отговор
    Те така му нераждат да пише от Ам. посолство
  • 3 Расулюлах

    21 53 Отговор
    Не знам защо Ердоган ги бави още ракетите и не ги прати по израил и саш?спада на лирата се дължи единствено на манипулацията по борсите...и всяка една валута може да бъде разигравана с помоща на няколко свръх компютъра
  • 4 Баш майстора

    33 9 Отговор
    Статията е що-годе вярна до някъде, но някак си останах с впечатлението, че е написана като разказ по картинки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Див селянин

    35 6 Отговор
    От написаното, разбирам, че това са коментари на различни читатели на сайта. Иначе са много точни и султанът ако няма козове, ще бъде бутнат от племето, което му гласува пълно доверие.
  • 7 АаА

    30 33 Отговор
    Това е пропаганда, която има за цел да втълпи че всички трябва да коленичат пред САЩ.

    Коментиран от #36

  • 8 Крадец

    26 49 Отговор
    Ердоган не се държи като султан !Ердоган се държи като патриот,който иска независимост на държавата си и ще го постигне !Зад него е неговият народ !Това,че заради външни причини има временни икономочески затруднения,не означава,че Ердоган няма да се справи и ще изведе Турция от американска зависимост !

    Коментиран от #28

  • 9 мимо

    19 16 Отговор
    КОГАТО ИМАШ ДА ИЗПЛАЩАШ СТАРИ ГРЕХОВЕ,ВСЕ НЕЩО ЩЕ СЕ СЛУЧИ.
  • 10 Хасан

    33 25 Отговор
    Най-накрая някой да покаже на тази измет, че трябва да си стои тихо в дупката. много на сериозно се взеха, а по мизерен народ от турския няма... не само фалит, заслужават кюрдите да ги превземат и да се приключи веднъж за винаги

    Коментиран от #13, #32

  • 11 Ю Кортес

    29 10 Отговор
    В момента Путин му гледа сеира.на Ердоган му остава бързо да тича първо при Меркел после при Тръмп и да целува я ръка я нещо друго
  • 12 Недоволен

    23 12 Отговор
    Те нали си имали алах тои сега да им оправя икономиката като са толкоз тъпи да търпят ердоган да си търпят последствията
  • 13 Хасан

    14 13 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Пак от мое име пишеш....Българина да види какво значи независима държава и незавтсим народ..както казва Маркс рано или късно капитала се сблъсква и поражда самоунищожаващ конфликт...какви проблеми могат да имат 8 милиона Холандия с 80 милионна Турция ..освен конкуренцията за петролни и газови залежи в Ирак и Сирия между турски и холандски енергийни компании..

    Коментиран от #21, #49

  • 14 Ердопутин е полезно говедо

    31 11 Отговор
    Турция е ненужна в този си вид след края на Студената война. За разнородно и останалото ѝ население ще е добре да се раздели на европейска, малоазиатска и кюрдски. Дано не стане по югославския модел.

    Коментиран от #15, #18, #29

  • 15 Хасан

    7 12 Отговор

    До коментар #14 от "Ердопутин е полезно говедо":

    Ами ако разделят Балканите на турски,немски и руски...а в България имаме по малко за всички
  • 16 Ismail

    13 22 Отговор
    Затова опашки на Капъкуле.
    В Турция има свръх производство на всичко.
    По скоро дните на доларя са преброени.
    От 20 те трилиона оборот на Сащ само 7 са от реалният им сектор. Другите 13 са покупко продажбите с долари. Когато след най кратко време БРИКС , Турция и още 5 държави , които в момента преговарят и мислят начин за търговия с местните им валути. Амепика тогава остава с най много 10 трилиона БВП.
    Това значи , че стават икономика по слаба от Япония и рухват. Затова в момента държат долара като резервна валута в света със силата на оръжието. При война с Турция , Сащ не могат да спечелят без ползване на Атомно оръжие . Още през 1974 при войната в Кипър, Сащ казват на Турция, че ако влезнат Сащ ще се намесят. Отговора е , намесите ли се 6та морска флотилия ще бъде потопена. Резултата е само санкции.

    Коментиран от #30

  • 17 гост

    13 16 Отговор
    "Султан"с това име го натресоха страхуващи те се,а иначе ,Той е лидер на собствената си страна!
  • 18 Ismail

    11 20 Отговор

    До коментар #14 от "Ердопутин е полезно говедо":

    В Турция може да има разнородност на народи. Но всички те се чувстват Турци, даже и босненците и вного помаци в Бг се чувстват такива за твое знание.
    С изключение на все още живещите в Турция между 6-8 милиона Кемалисти, фалшиви Ататюркчии гърци, арменци и юдеи. И нашите тъпи изселници алкохолици , наполовина помакясали , които са станали още първи душмани на Османската империя , от което свят да ти се завие. Застанали и те срещу Ердоган в името на това , което и те не знаят.
    Благодарение на Ердоган днес Турция има 10 пъти по силна армия от преди 10години.
    През 2016 Турция има изтос на оръжие за 900 милиона долара. През 2017 -6.9 милиарда.
    Ердоган знаеше за приближаващата опасност и по най бързия начин произведе собствени оръжия и увеличи армията от 600 хиляди на 1 милион. За твое сведение операция Маслинова клонка се проведе със само 2 процента от армията и бяха използвани местни боеприпаси 95 % по въздух и 92 % по земя. Убити най малко 5000 терористи срещу 52 войници.

    Коментиран от #22, #33

  • 19 ПЕШО

    13 2 Отговор
    В днешно време никой капиталист не иска реални войни.Реалните войни изчерпват бързо ресурсите на страните в конфликта.Но икономическите санкции са нещо друго, могат да продължат дълго.Много вероятно е появата на икономически коалиции.Това ще е краят на глобализацията.
  • 20 Мурат

    6 25 Отговор
    Нямате си на представа още колко козове има Ердоган ,Той разиграва картите , в най скоро време цял свят ще види че Османската Империя си е възвърнала Силите ,цял Свят знам че го усеща !!!

    Коментиран от #31, #39

  • 21 Асаня

    18 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    абе трол платен, ти няма ли да млъкнеш най накрая с тая проердовска пропаганда? като си толкова голям патриот, ходи живей в турция и плащай данъци, от 2 години вече писна на всички тука.

    Коментиран от #25

  • 22 Прокопий

    9 14 Отговор

    До коментар #18 от "Ismail":

    Все си мисля, че Ердотан е най-доброто което се е случвало на Турция. Такъв силен лидер дай боже всекиму. Дори американците с техните долари чувстват как не могат да употребяват вече Турция за своите цели.
  • 23 Хитлер

    3 11 Отговор
    Защо мьршолята постоянно рьчкз и критикува турция.ТУРЦИЯ балканското икономическо чудо .Турсите имат влияние и уважение по цял свят,а вие кадесте.Че има европеиси с които сам общувал не знаиат чесме в евросьюза.От ТУРДИЯ формират печалби от транспорт 35% транспортните фирми на источна Европа и БГ отделно Украина,Грузия,Азербаджан и много от ОНДЕ ЕУ и др.БЬлГАРИЯ печели от тарговия и туризма 27%.А ние какво даваме на Еврора и.света интриги, престапност,измами ипроститусиа,нищто стабилно,нищто добро. Обсьждаме проблемите на големите.Мишлето завидяло на КОТАРАКА ха ха ха хааа..
  • 24 Марони

    11 3 Отговор
    Всички диктатори по света са просто едни самозабравили се идиоти,облечени във власт!Ердо не е изключение!Ако чичо Сам не му види сметката,историята ще го направи.

    Коментиран от #26

  • 25 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Асаня":

    Недей да ме четеш..имаш това право..тука е като Хайдпарк..всеки си казва мнението
  • 26 Orthodox

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "Марони":

    Всъщност "чичо Сам" е най-самозабравилият се световен диктатор, но няма кой до му поиска сметка или да го ошамари. Освен Този, Който е над всичко. И това време рано или късно ще дойде.
  • 27 свободно мислещ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ghost":

    До помака-Росен.г-ко.Ти едно стих.от 2куплета не можеш да рецитираш а си тръгнал Ердоган да критикуваш.я си стой в кочината.гл-ако
  • 28 свободно мислещ

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Крадец":

    Точен коментар.ще има още много атаки от крамолите и йезуитите.но до края на год.ще говорим.Китай ще инвестира в Т-я.обед.ар.емирства.Катар даде 15.милиарда.това са приятели.А БГ.има ли приятели?
  • 29 свободно мислещ

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ердопутин е полезно говедо":

    Ердопутйо я се свий в кочината си.и мисли за зимата Г-ко
  • 30 свободно мислещ

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ismail":

    Ismail ефенди браво
  • 31 свободно мислещ

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Мурат":

    Браво Мурат.ние сме такива-главата ни е високо вдигната.но тези не могат да ни разберат.само турчин турчина може да го разбере
  • 32 свободно мислещ

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Защо се криеш под този ник?аааа разбирам това ти е в кръвта.мишок

    Коментиран от #37

  • 33 свободно мислещ

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ismail":

    Ismaile на тези изселници-burunlari Kalkti.но и без тях ще мине.ядат само свинско.пият.идват в БГ.и търсят нещичко по младомръсници са и Ердоган ги знае.
  • 34 свободно мислещ

    2 1 Отговор
    Защо се криеш под този ник?аааа разбирам това ти е в кръвта.мишок
  • 35 свободно мислещ

    6 2 Отговор
    Наведена глава сабя не я сече.бг.поговорка.вдигат данъци-мълчите.бензина скача.парното поскъпва.мафията си развява байрака/власта/застрах .скачат.олимпик фалира.да изброявам ли?пак мълчите.дядо Славейков -не народ а мърша,туй ще кажа и ще свърша.
  • 36 гаврата

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "АаА":

    Статията е хубава и отразява точно процесите, които стават. Това е най-тъжната вест в живота на Хасан и Иванчо - техният идол, гуруто на техните представи за съвършенство не се оказа на висотата на мечтите им. И сега гъжно и самотно хлипат пред сериала с Нур, бършейки сополи. Но такъв е живота... И аз бях така, когато Генерала ни излъга след избориге и се оказа плредното слугинче на чужд и местен враждебен интерес и поредния обслужващ олигарси чрез държавата машина, а и досега си е така. Но вярвахме по обещанията им, че ще е друго... Илюзиите рухват за миг. Ердоган иска да е еднолична слазт, но това опиянява диктатофите и се вземат за непогрешими и губят желание да слушат експертите. А това води до грешки. И грешкитеса факт. Света на илюзиите е лъжовен сват.
  • 37 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "свободно мислещ":

    Не се крия под тоя ник ..това мине е името Хасан Хаджиев
  • 38 Кумчо Вълчо

    1 1 Отговор
    А бе келеш какво те бърка Ердоган, защо не пишеш за нашият султан???????????????? Не ти стиска май.Пиклю ,няма топки а се дърви.
  • 39 седмото джудже

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мурат":

    И да разшири границите си с коварство или армия твоята османска империя, това няма да трае дълго. Тя ще бъде унищожена, за да се накаже коварството и арогантността на имперски воннолюбци. Не се радвай, на такава империя. Силата е сложно понятие. И слона е най-силен, но един малък Мангуст го проваля. Защото манията на такива като теб и Ердоган за турски или други тиранични империи, трябва веднъж завинаги да бъдат изкоренени, както и Велики Албании, Идил и други. Те спъват чосечеството от хилядолетия и трябва да се унищожат засинаги. Империите ще бъдат унищождни. Бъдещето е на човечните, разумни, справедливи и умерени хуманноиди, а не на разсилняли се алчни крадливи сдещи смъртчовекоподобия. Ако щеш вярвай. Аз не съм пророк. Нищо не съм.

    Коментиран от #40, #41, #44

  • 40 ГостО

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "седмото джудже":

    Така е джудже си и такова ще си останеш

    Коментиран от #42

  • 41 свободно мислещ

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "седмото джудже":

    Много си прав.само че има едно но.приятелю има закон в природата само помисли?една мъничка батерийка има два полюса-анод-катод.има бедни богати.черно бяло.още много примери.това е този пуст свят за съжаление.мн.здраве
  • 42 седмото джудже

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "ГостО":

    Зависи от гледната точка? И куршума е малък, но защо никой не го обича...? Големината е сложно нещо. Аз съм Малечко Палечко. Но ще порасна. Гледах, че с бизнес кредит малките ставали големи. И аз ще стана.
  • 43 Аборигена

    2 1 Отговор
    Що не пише нещо и за българина и българите ? Как се бориме ЗАБВСЯКА ЕВРО ТРОХИЧКА ??? Какви далавери вършим , как Кой ни върти на малкия си пръст. Как така сме най мизерници вжсвета ?
  • 44 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "седмото джудже":

    А защо не казваш същото за Германия ?и тя има имперски амбиции в Европа ..а за Русия?или Сащ?..
  • 45 Гост

    2 1 Отговор
    Другата седмица лирата, 10 стинки! По - другата 5000 % инфлацийкааа! Със "свети" Осман I отпред, право назааад и изотзааад! С много поЗДРАВИ от Тръмпиии! Хахаха. Кой сега е "султан" # 1?! Резациии, непоръбениии! Хахаха... Тръгнал Ердо да си го мери общо взето с живия "господ". Нещастник... Жалко за заблудения народец!

    Коментиран от #47

  • 46 стоян георгиев

    3 3 Отговор
    мислех че ние сме наи-зле ама има и доста позле от нас,след сърбите сега и турците ми го доказват.да се оставят заложници в ръцете на един ненормалник!!!!!абе комшу рипаите бе ,щото работата отива на тотална оси.ация!!!!
  • 47 свободно мислещ

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Много искаш ама нямаааа няма да стане.А ти стой си гумното пардон кочината
  • 48 сеги

    0 0 Отговор
    росенчу да напря дудук на султаня рану сабахлям!? и соту усеми мадурити дагибият ,отзаще ,даму напрайпак!!!
  • 49 333

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Коя тая турска енергийна компания, бе Хасане? Аз щото знам една холандска, Royal Dutch Shell се казваЗа турски нищо не знам. Къде отиваш да си ги мериш с най-големите? И Холандия не е 8 милиона, а 18, и въпреки, че е 5 пъти по-малко от Турция, БВП-то и е колкото на Турция. На Турция не и трябва Ердоган, а нов Ататюрк. Ердоган отдалечава Турция от идеите на Ататюрк. За това върви на зле Турция.

    Коментиран от #50

  • 50 Ааахааа

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "333":

    Не лъжи грубо, холандия не е 18 милиона ,айде на бас:+:?
    Грешни сметки и грешна визия за туркиш икономика, въобще не сте в час.Трябва да знаете че всичко е синджир марка, скъсашли една бръмка и ще пострада и Меркел и франция, англия плюс испания. Мислители че тези държави ще допуснат загуби на своите инведтиции???? Даже ще подпомогнат турската икономика щот нямат интерес да се срине лирата. Намаляват им се пичалбитееее, толково е просто. Европа е инвестирала огромни средства и ще уйдише на акъла на Трампчо ? Как пък не.Така че Ердоган много добре знае играта и не мърда и пръста си да подкрепи лирата, можеше да вдигне лихвите. Ама не , и няма да вдига оти е политически натиск а не е икономически проблем . Пасторчето ще го отнесе яко Brunsun.