17 Август, 2018 17:20 2 231 9

Германия ще връща мигранти в Гърция

  • ангела меркел-
  • германия-
  • гърция-
  • мигранти-
  • бежанци

Берлин и Атина постигнаха споразумение за връщане на кандидати за убежище в южната ни съседка 

Берлин и Атина постигнаха споразумение, което ще позволи на Германия да връща в Гърция кандидати за убежище, съобщи говорител на германското министерство на външните работи, цитирана от АР.

По думите й двете страни са се споразумели по принцип, като остава да бъдат приключени преговорите само по още един документ.

Сделката се отнася за кандидатите за убежище, отговорност за които носи Гърция - тоест хората, които са влезли на територията на Европейския съюз първо в тази страна. Съгласно действащите правила в ЕС молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл кандидатът.

Говорителят уточни, че за да влезе в сила споразумението, трябва да се извърши размяна на официални писма.

Съответните преговори с Италия са в "много напреднала фаза", казаха още от Берлин.

Рим обаче засега демонстрира сдържаност по въпроса, като иска първо засилване на контрола по външните граници на ЕС преди каквото и да било споразумение за мигрантите, които вече са на европейска територия, отбелязва Франс прес.

Миналата седмица бе активирано аналогично споразумение между Германия и Испания.

Тези временни двустранни договори, чрез които засегнатите страни, се ангажират по-конкретно да приемат върнатите им мигранти в рамките на 48 часа, са необходими в очакване на евентуалното въвеждане на обща европейска система за предоставяне на убежище. Този въпрос обаче разделя страните членки на ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща подобен тип споразумение на европейско равнище, за да убеди своя вътрешен министър Хорст Зеехофер да се откаже от плана си за едностранно връщане още на границата на Германия на всеки кандидат за убежище, регистриран в европейската база данни ЕВРОДАК.

Що се отнася до постигането на споразумение с Италия, Меркел вее предложи да се ангажира лично с разговорите, ако това е необходимо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    21 1 Отговор
    Византийците за някое друго евро ще си сменят и името

    Коментиран от #2

  • 2 Работа и далавера

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Ами нашите продажници, това го правят само за погалване по къртуната....
  • 3 калиспера

    11 0 Отговор
    Ципурата отдавна продаде сънародниците си, но типично по византийски си мълчеше ! Като почнат да им ги връщат обратно и като им се изсипе милион паплач и тръгне по дворовете на обикновения грък е тогава, ще разберат бедствието! Обикновеният грък е доста глупав и необразован и не се сети, че след като Ципурата с лека ръка хариза 4-5 острова граничещи с Турция на имигрантите с лека ръка, ще подпише и документ с които да им върнат "инженерите" неиздържали изпита на баба му Меркел !

    Коментиран от #4

  • 4 Иванов

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "калиспера":

    Хитра е Ципурата, ся всички спорни с турция острови ще ги запълни с доктори и инженери. Яйце да хвърлиш, на учЕн ще падне. За смета на това Германия ще му опрости едни 150 милиарда евракис и те пари за ф35, петриът и джавелини. Може и някой боен кораб да купи или подводница. Иди го гони после.

    Коментиран от #7

  • 5 доко

    2 1 Отговор
    защо в гърция..в банкя е най добре
  • 6 Барчо

    5 0 Отговор
    Много интересен казус. Германците дадоха ход на тази мигрантска вълна, като поеха отговорността. Когато обаче се оказа, че това е невероятна простотия искат да прехвърлят друг да плаща сметката. Още по-интересно е дали има и един имигрант, който директно да е стигнал Германия. Значи един поръчва, а друг плаща.
  • 7 Барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    Византиеца е бил винаги византиец.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДОКО

    0 0 Отговор
    ГЪРЧОЛЯТА ЩЕ ЯДАТ БАХУРА КАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ЕЙ ОПАСНИ СА ТИЯ ЕВРОДЖЕНДЪРИ РАЗВАЛИХА КЕФА И СИГУРНОСТТА НА ГЪРЦИТЕ АМА И ТЕХНИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ПОДКУПНИ И ЛЕСНО СЕ НАВЕЖДАТ АЛЕКСИТО ПАК СЕ Е НАВЕЛ НА МЕРКЕЛ ЛЕЛЕ МАЛЕ Е ГЪРЦИ НЕ ВИ ЧАКА НИЩО ХУБАВО ЩЕ БЕРЕТЕ ПЛОДОВЕТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА АМА ТИЯ ПЛОДОВЕ СА ТОЛКОВА ГОЛЕМИ ЧЕ НЕМА ДА МОЕТЕ ДА ГИ НАТОВАРИТЕ НА КОРАБИТЕ ..
Новини по държави: