Last news in Fakti

17 Август, 2018 18:50 5 580 21

Любчо Георгиевски към българите: Приятели, не губете Заев!

  • зоран заев-
  • македония-
  • любчо георгиевски
Любчо Георгиевски към българите: Приятели, не губете Заев! - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на близо три десетилетия се опитвам в Македония да въведа нов подход към българската политика, но и да инициирам ново четене на македонската история за отношенията ни с българския народ. През тези двадесет и осем години критиките ми бяха насочени най-вече към македонските митологии, лъжи или исторически фобии.

В този смисъл мога да призова моя личен принос към определена част от македонските граждани да променят своето съзнание, за да започнат без предразсъдъци да гледат на нашите български съседи. Ето защо сега си давам правото да извърша сериозна критика към българската политика към Република Македония. А именно, аз съм свидетел на прилагането на напълно непринципна политика, поставена напоследък от нашите приятели от източната страна.

За да бъде парадоксът по-голям, това се случва, когато като министър-председател на Република Македония дойде един прагматичен политик, човек, който с лекота подписа договора за приятелство с Република България, който постоянно дава доброжелателни изявления, че иска да бъде приятел с България, правейки огромни смели стъпки в тази посока; въпреки че в собствената си партия има голяма съпротива срещу неговата политика; въпреки че има огромна опозиция от страна на силната ВМРО-ДПМНЕ, която не престава да призовава за "сключения вреден договор с България"; въпреки че е изложен на критика за подписания договор от историци, журналисти и различни независими интелектуалци.

И нека не забравяме, че македонските социалдемократи са създали антибългаризма в Македония. И тъкмо поради това в момента, когато в западна съседка имате най-добрият премиер, който има разбиране и инициатива нещата с България да се развиват, ние сме свидетели на една крайна арогантност, наглост, демонстриране на напълно непознаване на вътрешните състояния в Македония и дълбоко подкопаване на позициите на своя приятел.

Събитията се движат сякаш на филмова лента. Първо беше измислен проблемът с името Северна Македония. Дали това име е застрашило българските национални интереси? Да не забравяме, че името "Северна" не изпълва с ентусиазъм македонците, а идва след три десетилетия трудни преговори с гърците. А когато стане необходимо да се промени името на държавата, е необходимо да се запази поне определено достойнство, аналогично на подобни примери в международната политика.

Съгласен съм, че някакви крайни националисти могат да злоупотребят с представката "Северна" с иредeнтистки цели, но същото тълкуване може да се прави и на името Горна или Вардарска Македония, а най-вече ако не се промени, а си остане Република Македония. Че това е най-убедително, го потвърждават нагласите на самите гърци, които в името Република Македония виждат най-големия иредентизъм.

Да не забравяме, че Република България първа призна името Македония на нашата страна, но и да не заобикаляме българските политици, които от три десетилетия мълчат за едноименното гръцко монополизиране на същото име. Колко лесно политиката на България позволява да се консолидира монополът на името Македония в интерес на гръцката кауза.

През ХIХ и началото на ХХ век България бори ли се с Гърция заради монопола на името на Македония? След това се появи проблемът с македонската православна църква. Съжалявам, че в нашия източен съсед мнозинството не разбра колко смело е направила македонската православна църква, като инициира Българската православна църква да я разпознае като църква-майка. Тази идея имаше привърженици, но имаше и много цинични и саркастични анализи.

Коментарите, които проследих: "нека бъде разпусната като църква и да се претопи в БПЦ" свидетелстват само колко малко е известно положението в Македония. След това по време на посещението на президента на Република Македония, Георге Иванов (чийто постоянен критик бях в продължение на десет години), се получи неудобство. Въпреки че пристига по покана на Република България, той се изправи пред грубо затворената врата на кабинета на премиера, което беше аргументирано с някои вътрешни македонски условия. За такава грубост в международната дипломация не съм чувал дълго време.

Трябва да се знае, че това не е само личен акт към определен политик, но и отношение към институцията на президента на съседна държава. Освен това станахме свидетели на няколко изказвания от моя личен приятел Ангел Димитров, който със своите основни позиции също така гарантира, че комисията по обща история скоро ще се провали, така че трудно ще се стигне до сближаване на нашите истории.

А до върха се стигна с изживяването с премиера Зоран Заев.

Отначало се замислих къде е неговата грешка?! Илинденското въстание било македонско? После дойде, сякаш координирано, клане от страна на най-големите български политици и голям брой анализатори и журналисти. Значи ли това, скъпи съседи, че имаме нова забрана за употреба, този път с македонското прилагателно?

Имаме ли някакви нови проблеми, които никога не са съществували, дори в българската историография? Сега, когато започваме да говорим за едно съществено сближаване, някой измисля проблеми, които не съществуват дори в най-крайните български среди. Нима тепърва трябва да се обяснява, че всичко, което се е случило на територията на Македония, може и се подразбира да бъде наречено македонско. Нима тракийските паметници на територията на България не са български?

Но проблемът не е само в географското определяне, но и съдържа съществено измерение. Ако Илинденското въстание е водено от организация, която се нарича македонска, ако крайната цел е автономия на Македония, не можем ли да го наречем македонско? Впрочем, ако Илинденското въстание не е македонско, защо през тридесетте години на ХХ век българската комунистическа партия притисна Коминтерна да признае македонската нация, което беше тяхна политика почти три десетилетия.

Ако Илинденското въстание не беше македонско, би ли имало днес самостоятелна и независима Македония с пълна подкрепа на нейните граждани? През 1900 година един от нашите съвместни писатели Войдан Чернодрински, роден в Македония и живял и умрял в София, написва драмата "Македонска кървава сватба“. В новото издание, как би било по-подходящо да се постави заглавието, само "кървава сватба" или "българска кървава сватба"? Същият автор през 1904 г. пише и драмата "Македонско въстание".

Забранявайки ни прилагателното "македонски", означава ли, че вече нито Охридското, нито Тиквешкото въстания ще ги наричаме македонски? А какво правим с македоно-одринското опълчение? Какво ще правим с единадесетата македонска дивизия? Какво ще правим с македонската имиграция в Америка, както я нарича и Ванче Михайлов, но и от Георги Пирински?

Как ще кръстим „Македонския научен институт“ и неговия вестник "Македонски преглед"? Как ще се справим с "македонските братства", съществували във всеки град в България? Или пък с Македонската патриотична организация /МПО/ в САЩ и тяхното издание "Македонска Трибуна"?

Скъпи приятели, във вашите ежедневни политически изчисления между правителството и опозицията представихте безпринципно Македония. Отворете вашите собствени историографии и ще срещнете хиляди места, в които се използва описателното прилагателно "македонско".

И накрая отново ще ви напомня, че в лицето на премиера Заев имате прагматичен приятел. Не си позволявайте да губите неговата привързаност, защото може би в момента той е единственият политик, готов да се извини за нещо, което не е направил погрешно.

Ако той падне, докато се появи втори като него, ще чакате две или три десетилетия!

И на края, оставете историческите декларации на страна, ами вижте, че на ГКПП Делчево - Благоевград има постоянно задръстване, а през уикендите и по празниците хората чакат и по няколко часа.

Тъй като теснината е изключително от ваша страна, отделете от бюджета 50 хил. евро, за да направите още една лента, така че гражданите да могат да пътуват и да общуват свободно.

Направеният специално за Агенция БГНЕС анализ е на Любчо Георгиевски, премиер на Република Македония /1998-2002г./ и създател на ВМРО-ДПМНЕ.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    20 10 Отговор
    Лошото е ,че сте били Българи в миналото.А сега ни мразите като как турците ни мразят.
    Да кажа ,че никои не Ви брой за нищо.Оправайте се клетва сте дали!!!!
  • 2 Българин

    15 17 Отговор
    Българите знаем. Но проруските безродни отпадъци работейки в интерес на мръсната руска кочина ще правят всичко възможно да предотвратят членството на Македония в НАТО и ЕС. Активирани са още преди 10 дни.
  • 3 Пацо

    19 6 Отговор
    Най добре ще е никой в бг да не се занимава с македонските ла...ни истории
  • 4 Иванов

    19 8 Отговор
    И как така един истински наш приятел от Бюрм се оказва създател на най- вражеската политическа сила спрямо нас българите? Ако това, което пише е откровено, значи този човек не е провидец, той не може ясно да си даде сметка за последствията на собствените си деяния. Е, да, но ние никога няма да забравим трите си национални катастрофи заради Македония и че точно тя се оказа гробницата на най- читавите синове на България! Четвърти път, няма да има, додея ни от бюрмаджийски лъжи и измами и ще си гледаме собствения си интерес. А ако някой там се чувства българин- да заповяда тук, добре дошъл е!

    Коментиран от #5

  • 5 Българин

    11 17 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    Ти си руска подлога Иванов, а руските подлоги никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Начо

    11 7 Отговор
    Май нещо е объркал адреса,много докачливи тия цървули.до вчера ни наричаха татари,сега,що някой нещо им казал.не си ли виждат оср...те гащи,че името си продадоха
  • 7 Иванов

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Бил съм, вярно е, но няколко руски шага ми отвориха очите и видях, че това ми е втълпено, мозъкът ми е промит и рашките ни обичат тъй, както вълкът люби агнето- да го изяде! Днес обичам само и единствено България, но не тази на мутрите и проруските олигархични свини, а тази на обикновените хора, като баба Дора от Шарково.
  • 8 goni

    4 4 Отговор
    Абе, заболя ме! Ама, ем е верно, па е и истина! Така е! Да му е... п.... м...!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ти безспорно

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    си соросоидна краварска подлога, подъл предател на Родината.
  • 11 Българофил

    10 3 Отговор
    Мизия, Тракия и Македония! Бяло , зелено и червено! Македония е географска област от България.Генетичният анализ доказа, че сме еднакви по гени. Какво повече?

    Коментиран от #12

  • 12 onq s konq

    1 8 Отговор

    До коментар #11 от "Българофил":

    След като и генът ни е същ,значи ВСИЧКИ СМЕ МАКЕДОНЦИ,населяващи ИЗТОЧНА МАКЕДОНИЯ.
  • 13 Българофил

    6 2 Отговор
    "Българийо, за тебе те умряха..." Вазов.
  • 14 Заратустра

    1 2 Отговор
    Приятелю, ние не те гоним, ела на море на Дюните, почини си, ето и Очите избега, ще има безплатни шезлонги. Вие полигиците се карате, съскате, впрягате ни в простотии, а после народите виновни? Не се коси, утре е БиренДен, по стара традиция се прощават греховете и се разпуска. Така и не разбрах що се карате? Ами щом се казва Маакедонияааа, (македонска наденица ке умрем за нея), защо просто не махнете Република и Северна и ще се пллучи? Аз съм българин и ми е кофти, че тук не се нарича България, а Царство, Народна Република, Република. Не се ядосвай, ела разпусни на Слънчев бряг и ще си нов.
  • 15 Заратустра

    1 3 Отговор
    Любчо, приятепю, измислих, кръстете се ЕМП. ЕВРОПЕЙСКА МАКЕдОНСКА пРОВИНЦИЯ. Нали ще ставате членки и членове на ЕС, вие ще сте провинция, като нас. Наш Винету назначен за гаулайтер над стадото к сме си Европейска Бълхарска Провинция. Приятелю, що се карате?
  • 16 стоян георгиев

    6 2 Отговор
    любчо, престани да играеш ролята на полубременната жена убавецо.и ти като тоя заев баев си много хубав в софия и много лош в скопие.за толкова години що не каза къв си бе любчо ?що не излезе в пряк сблъсък срещу антибългарите в македония?що избута напред наи-големите такива като никола груевски ,дето опорочи идеята на македонското вмор?що не се опълчи на блаже ристевски и на останалите сиви кардинали на сръбската пропаганда дето и днес командват македония?що?сега да сме подкрепяли заев щото въстанието било македонско!!!!!въстанието любчо бе българско,не македонско,щото в него участваха само българите от тракия и македония.само българите!!!!в него не участваха сърбите ,гърците ,албанците,турците и дори македонците от македония ,а само българите и малко пробългарски настроени власи .всички останали народности в тракия и македония бяха против въстанието или пасивни при неговото избухване.затова всички тъпотии как въстанието било македонско са пълен смях и съответно пълна лъжа и безотговорност към участниците в него и докато разните там зоранци и любчовци се държите като полюбременни жени няма да има коректни отношения с нас да ви е ясно!
  • 17 MT Гонтан

    1 1 Отговор
    Донякъде съм съгласен с това че в македония да си про български настроен е нездравословно. Но когато поемеш курс към ЕС и НАТО , трябва близане на дупета , дори и такава ляйняна държавица като македония има шансове , но не може да не си оцапате нослетата с кафяво ако искате нещо . За това драги объркани братя , започнете с фейдеросите които няма да ви се разминат . Толкова помия по нас , сега ще си изсърбате всичко , че даже ще питате и за още .
  • 18 да така ще е

    2 1 Отговор
    Така ще е.Никой от по долу пишещите не е разбрал за какво става дума в статията.Никой не разбира какво му коства на Любчо, на Заев
    и другите като тях да стигнат до тук.Защото нямат и понятие от Историята и преживяванията на хората занимаващи се с оправяне на миналото. Какво е било, народ в три -пет страни ,разделен умерзен и заблуден.История и време трудно се поправя и променя.
    Поклон пред тези двамата.
  • 19 К.Зотев

    2 0 Отговор
    Не само коментаторите тук, българските журналисти, българските политици, въобще хората, които трябва да култивират общественото съзнание, в голяма степен и в голямата си част не са подготвени нито с добро познаване на миналото, нито за спокоен и далновиден подход в настоящето. Много години емоционално вътрешно съм преживявал и съпреживявал темата за отношенията между България и Македония. Извинявам се на всеки, на когото му звуча поучително - на никого не мога да бъда ментор: но в тази тема трябва да се влиза с много такт, разбиране на проблемите и разбиране на другите, с много познания за миналото и много познаване на сегашното, но най-вече с уважение и самоуважение, с отговорност и любов. Струва ми се, че казаното от Любчо Георгиевски не се осмисля, а всеки бърза да изхвърли пред очите на публиката своята емоция. Обезпокоителното е, че се люшкаме като общество и държавни институции в мимолетни реакции. Да се работи в полза на хората без обидчивост и дребнавост, с уважение и по-голямо самочувствие, което ще рече да не се забатачваме в собствени страхове - те принизяват усилието да се изгради бъдеще на приятелство от двете страни на границата, не толкова между държавите- най-вече вече между хората.
  • 20 Не е ЛЮБЧО а е ЛюПчо !

    0 0 Отговор
    Той не е бугарина ! Родът му е от македонски.
  • 21 НО Е

    2 0 Отговор
    С български паспорт и РОДА у нас. Е КАРАЙ, голям ПРАЗ. Краси КАРАКАЧАНОВ, колко плескавици изпляска И колко реален труд хвърли. Затуй днес е министър.