17 Август, 2018 20:53 3 622 23

"Олимпик" дължи 9 350 000 лева на 197 551 българи

  • олимпик-
  • застраховка-
  • гражданска отговорност

Размерът на сключените полици е за близо 40 млн.лева

Българският клон на застрахователна компания "Олимпик" дължи 9 350 000 лева на 197 551 българи за прекратени предсрочно полици по "Гражданска отговорност", съобщи на извънредна пресконференция днес Ралица Агайн, заместник председател на Комисията за финансов надзор. Срокът на полиците на фалиралата кипърска компания изтичат днес в полунощ. Размерът на сключените полици е за близо 40 млн.лева, но много от тях на разсрочен план, затова загубите на шофьорите ще са по-малки.

КФН е уведомена от Кипърския надзорен орган за проблемите на "Олимпик" на 10 май и оттогава на фирмата е забранено да продава нови застраховки.

Едноличен собственик на застрахователната компания е испанецът Диего Гонзалес Алонсо, съобщи Ралица Агайн. По думите й той по никакъв друг начин не е свързан с България и с нашия регион, макар че "Олимпик" е оперирала само в Кипър и в България.

Ралица Агайн обеща КФН да обяви какво трябва да правят хората с прекратени полици, за да си търсят парите от компанията. По думите й това ще стане, сред като съдът в Кипър се произнесе по ликвидацията на фирмата и бъде назначен постоянен ликвидатор. Ралица Агайн каза, че хората ще си търсят сумите от Кипърския гаранционен фонд на застрахователите, но се проверява, дали и с какви суми, "Олимпик" е участвала в нашия Гаранционен фонд.

Агайн съобщи, че от понеделник до днес над 57 000 души застраховани в "Олимпик" са си купили полица "Гражданска отговорност" от друга компания. Застрахователните посредници ще работят тези дни с удължено работно време, за да успеят да се справят с повишеното търсене. В близките дни КАТ няма да глобява шофьорите с невалидна полица на "Олимпик", съобщи още тя.

Повишаването на цените на застраховката в последно време е свързана с недостиг на премии и съответно на пари за изплащане на обезщетенията, посочи Агайн. Повишението е във връзка с едно тълкувателно решение на Върховния касационен съд отпреди няколко седмици, което разшири значително кръга на лицата, които имат право да получат обезщетение при смърт. Досега обезщетения имаха право да получават само най-близките - съпруг, деца, докато от сега нататък, обезщетения могат да получават братя и сестри, баби и дядовци, лели и чичовци, както и други емоционално свързани с починалия лица.

Безспорно това ще се отрази на цената на застраховката и всеки застраховател трябва да направи свой собствен разчет за това с колко допълнително ще му се увеличат разходите при изплащане на обезщетение, посочи тя. По думите й застрахователите трябва да осигурят допълнително най-малко 200 милиона лева, но много по-вероятно около 800 млн.лева за допълнителни обезщетения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор ДЖАГЕРС

    22 2 Отговор
    ЛЪЖА Е. ГАРАНЦИОННИЯ ФОНД НИ ОГРАБИ .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ххххх

    31 5 Отговор
    Олимпик не беше ли на СИК. ???
    9млн са джобни за Боко и Маргините

    Коментиран от #21

  • 4 Да така е!

    21 3 Отговор
    Олимпик е фалирала но да върне парите на хората!
  • 5 ПРЕЦИЦАЛОТО

    18 2 Отговор
    А парите дето ще се снесът хората за нови застраховки, колко милиона са?

    Коментиран от #15

  • 6 Гост

    14 0 Отговор
    Дължи, дължи, какво да дължи?! На табелата от двете страни на името, двете фигури изобразяват горе - долу какво дължи...
  • 7 .....

    19 0 Отговор
    Вече горе-долу ми става ясно как и защо е допусната тази компания да събира пари от българите, но не знам ( а и нали точно сега дисковете се скапаха нещо) кой я управлява, кога е регистрирана , ЗАЩО тази новина не се появи, когато е станало ясно какво следва и каква в случая е ролята на КФН ( освен да съобщава)?
  • 8 СИКолиемпиец

    7 3 Отговор
    Тия 197 хиляди да се наредят да опашка и да духат.
  • 9 Иванов

    9 1 Отговор
    За мпс, които се управляват само на територията на България да отпадне задължителният статут на ГО и всеки да прецени сам, дали да се застрахова или да кара пиян и дрогиран на свой риск, а после да не може да събере пари за да се откупи пред честния съд с условна присъда и минимум кръвнина!

    Коментиран от #10

  • 10 хах

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    Представяш ли си да се откажат да вземат пари?! Те се чудят и въздуха как да ни обложат. По- скоро, за шофьорите, които не са се ползвали от това през годината, цената да е по-ниска следващата. Но няма да стане, най-много да я вдигнат още. А фалирали компании, дружества и т. н. май те първа предстоят и според мен наред са пенсионните.
  • 11 Блато

    11 0 Отговор
    Поредната измама в тая кочина. Защо се налага хора платили редовна Го да плащат отново понеже някаква си фирма уж фалира Ла.. А ако утре стане прецедент и друга фалира пак ли се плаща? Айде няма нужда. Д
  • 12 Гошо

    12 0 Отговор
    А Боко и Делян дължат 6млрд. от КТБ
  • 13 Lol

    4 0 Отговор
    СИК
  • 14 Наблюдател

    12 0 Отговор
    За случая Олимпик е виновна изцяло Българската държава,КФН или
    други служби. Коѝ им позволи на тези да работя тук? А може би
    чиновниците участват в заговор против собствения си народ !!!!!!!!!!
  • 15 777

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПРЕЦИЦАЛОТО":

    197551 средно по 250лв. =49387750лв.
  • 16 Шоо

    2 5 Отговор
    200000 души в Олимпик! Какви са тия, аз изобщо не съм ги чувал?
  • 17 Фаруко

    7 0 Отговор
    Новият тип гражданска: изворна или минерална ГО
  • 18 браво краво

    3 0 Отговор
    има да взимам някъде 50лв., от този клон на мафия, но нали разбирате, че 90% няма да ходим никъде, а направо ще платим новата вноска, това е целта на процедурата, затова тези свине предложиха тази година най ниска тарифа , лапни шаран, а държава отдавна я няма, има едно крадливо сдружение на престъпници,които ни управляват.
  • 19 Хммм

    1 0 Отговор
    А те другите не са разни офшорки.Чак смешно.Нали са все мутренски фирми.Дали застрахователи или пенсионни все са на разни острови.Грабят известно време с помощ от държавата и изчезват.
  • 20 FUCK OFF

    1 0 Отговор
    ИМА ДА ЧАКАТ ХОРИЦАТА ДА ИМ ВЪРНАТ ПАРИТЕ....ХВАНИ КЬОРАВИЯ ,ЧЕ МУ ИЗВАДИ ОЧИТЕ....
    МОШЕННИЦИ...
  • 21 ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ххххх":

    На СИК е, но по тази тема упорито се мълчи...
  • 22 Точо

    2 0 Отговор
    Ралица Агайн отдавна трябваше да я сменят нищо не прави освен да позволява да се вдигат застраховките.
  • 23 иван

    0 0 Отговор
    Преди две години един застрахован в Олимпик уби баща ми заведохме дело и аз майка и сестра ми платихме 12 000лв държавна такса в съда и 15 000лв на адвокат,а още няма дата за делото и сега адвоката каза,че ще спечелим делото но пари може и да не видим,защо никой не казва как да постъпим и какво ще стане,а и гаранционния фонд си изми ръцете при все че в материалите по делото има талонче от него,значи е събрал пари от Олимпик и трябва да ни обезщети, а сега ни пращат в Кипър,с две думи на майната си.Татко имаше ипотека и сега майка не може да я плаща и от сряда заплашва да се самоубие,ако това стане.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове