19 Август, 2018 19:40 2 799 15

Министрите са ни вечни

  • цецка цачева-
  • министър
Министрите са ни вечни - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Противно на клишетата за август се оказа, че човек винаги има какво да научи през този дремещ и мързелив месец. По принцип осмият месец от годишния календар не предлага особено интересни и нови неща. Вечната непочивка на българския премиер отново е на показ, новините са пълни с полит коректни дописки за лятната отмора на депутати и министри. Някои катерят и хвалят до небесата местните уникални природни прелести, други обикалят села и паланки, за да се смесят с народа, трети са тръгнали по събори, четвърти задължително се снимат по патриотичното Черно море. София е приятно пуста, обикалят туристи, които й придават космополитна енергия, чешитите и налудничавите изпъкват на фона на поопустелите улици, емигрантите са отново тук, обикалят роднини и кръчми и убеждават наред колко ОК са нещата. Колективно броим дните до миризмата на печените чушки. Въобще, август.

С един-два неприятни контраста, и политически нещата са си в добре известния национален канон. Премиерът никак не почива, но перманентно обикаля всякакви строителни обекти и площадки по Черноморието. Ежедневното сбиране на медийната прислуга и разпорежданията пред камера се дефинират като управление. Има си го и традиционното отскачане до София за едно бързо заседание на МС, което се очаква да впечатли приятно разпусналата аудитория. Сидеров и Симеонов се гонят и псуват по баровете и кръчмите на морето. Явно тази година първият е твърдо решил да не повтаря грешката от предходни години и да остави целия публичен терен на втория. Милицията си блокира пътища на воля и се опитва да прави тапи, дори там където това изисква особено усилие сега. Върви поредното преасфалтиране на отсечката между Ректората и паметника на Васил Левски. Броим труповете по пътищата като тази година определена новост е пренасянето на касапницата по магистралите, които допреди няколко лета бяха по-сигурни.

Има обаче и някои отлики. Най-неприятен е контраста с протестите в Румъния. Техните гурбетчии вместо да се отдадат на традиционната годишна гурме носталгия и да се занимават със съществените летни битовизми взеха, че се изсипаха по площадите на републиката и погнаха правителството. Вместо да правят зимнина, да купуват евтини стоки за дългата емигрантска есен и да седят на дълги софри на ракия и салата започнаха да се бият с полицията. От друга страна, този контраст идва в удобно време и спокойно може да бъде игнориран в седмиците на пълна забрава и отдаденост на летни занимания. Това лято лъсна и друга истина от по-локален характер. Или по-скоро я препотвърди. Министрите в България са вече вечни! Например, сривът на търговския регистър и поредния проблем с работата на агенцията по вписванията по никакъв начин не се отрази на лятната почивка на ресорния министър. Цачева надлежно сезиралата т.н. „ДАНС“ и МВР и нещата приключиха. Подхвърляте някоя версия за технически проблем, който по нашите земи винаги се представя като природен, тоест извън обсега на управлението и политическата отговорност и нещата постепенно затихват.

Политиката ни е вече така конструирана, че на практика няма причина за отстраняване на министри. Каквото и да се случва, те в крайна сметка не са виновни. Ако е някакъв проблем „надолу по веригата“ го отнася съответното лице в йерархията. Ако е нещо по-техническо, просто го обявяваме за „божа работа“, „случва се“, „ не можем да ловим снежинките във въздуха“ тип обяснение. Ако е нещо по-политическо го отнася някой от заместник-министрите, те са вече тотално заменяеми, а и бизнес лобитата подават нови светкавично. По някакви иновативни управленски причини вече се махат и съветници, нищо че те нямат никакви оперативни функции. Друг модел за оцеляване на министри е просто да игнорирате първите им няколко гафа, да оставите опозицията постоянно да им иска оставката и така просто да банализирате всичко. После съответния траги-комичен министър става част от пейзажа и в един момент просто вече никой не се сеща да иска оставка. Нещо като Ангелкова. Или пък Цачева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    6 45 Отговор
    Като няма с кво да си пълните сайта,защо ви трябва да публикувате тези глупости?Или всичко що е критика(независимо дали е градивна и обективна) трябва да се види.
  • 2 любопитен

    48 4 Отговор
    Този мъж на снимката що е с червило?

    Коментиран от #10, #12

  • 3 Ахаха

    38 3 Отговор
    Така си е. Хартия ГРОБ задмина БКП. Едни ш същи лица вече 10 години са на челни позиции, само си сменят ресорите
  • 4 гост

    35 2 Отговор
    ЦЕЦКА МАКЛАУД
  • 5 заем

    25 2 Отговор
    трее да по тапи он цвинокиу и тиквония!
  • 6 Чифликчия

    20 1 Отговор
    Значи « казано честно, всичко ни е наред» !!!!
  • 7 Светлоносец

    28 1 Отговор
    Цецка Цачева (ЦЦ) е основополагащ пример по отношение името на статията. Сриват на Търговския регистър, не е основното доказателство за вечността на нашите министри, всъщност президентските избори е безспорен белег, че има лица в ГЕРБ, които са вечни в политическия живот на България. ЦЦ губи президентските избори по безпрецедентен начин, в родното и село не я подкрепят, включително 200 000 симпатизанти на ГЕРБ гласуват за Радев, но това не е причина тя да не е министър. "Глас народен, глас божи" това е вериото на Бойко Борисов (ББ), което повтаря след всеки гаф, както и делата му показват отношението към народа му. Примера за Делян Добрев (ДД) е абсурдно смехотворен. Безспорно е назначил роднини и съученици в местната власт в Хасково, който санират всичко в региона. Санирането е също толкова абсурдна схема на правителствата на ББ. Цената на саниран блок е около 700 лв. на м2 застроена площ , или с други думи себестойността на груб строеж на блок на акт 16. Но да се върнем на ДД, два пъти си подава оставката, за безспорния срам и злоупотреба, а неговите съпартиици не му позволяват. Всъщност министъра на външните работи Екатирина Захариеви (ЕЗ) е абсолютен гении в МС, тя е била министър или зам. Министър от 2009 до сега във всички правителства, но най-важното на различни министерства. ЕЗ би трябвало да познава лично цялата държавна администрация и цялото законодателство в България , или с две думи МИНИСТЪР ПО ВСИЧКО. За Владислав Горанов да не говорим, само
  • 8 Светлоносец

    25 2 Отговор
    .... Е нужно да припомним думите му с които напусна 42 НС " с тази заплата от 3000лв. не мога да издържам семейството си. Моите приятели станаха милионери" по спомен е цитата. Но заплатата от 3000лв. като министър на финансите е друго нещо. Нямаме нищо общо с Румъния , а през 80-те години им се подигравах ме. Възход и падение на една нация , за 30г. ни напуснаха най-кадърните, предприемчиви и интелигентни граждани на нацията, като смениха държавата.
  • 9 Еничър

    19 0 Отговор
    Вечни са със простотиите си.
  • 10 Манафов

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "любопитен":

    Вечната Амбър!
  • 11 Усмивката

    16 1 Отговор
    Затова ги сравних с боговете на Олимп.За народа не ги еня.А намесата по места е спорадична.Колкото да фърлят семето ....в буквален и и в преносен смисъл ,да посеят земята,с човекомразната им същност
  • 12 Ryty

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "любопитен":

    Щото е модерен джендър. Можеше да е президент ама тъчия материал не го сака

    Коментиран от #13

  • 13 sonia

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ryty":

    колко стряскащо звучи, за жалост е истина
  • 14 Бай Х

    7 1 Отговор
    Дърта калинка
  • 15 ДОКО

    0 0 Отговор
    КАКА ЦЕЦКА Е ВЕЧНА ..КАТО БАБА ЕГА И ОТ ГЕРБ ЗА СЕГА НЕМА И НЕ МОЕ ДА ИМА ОТЪРВАНЕ КАЗА КАКА ЦЕЦКА И ЩРАКНА С ПРЪСТИ..