Силно поскъпване на имотите в Австрия

23 Август, 2018 11:11
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5114
Автор: Милена Богданова

Със 7.8% са поскъпнали жилищата през първото полугодие на текущата година в Австрия, сочат данните на Централната банка на страната. За Виена увеличението е в рамките на 3.5% при 1.7% за същия период на миналата година, отчитат банкери.

Търсенето в австрийската столица е силно, а пазарът се развива за сметка на ниския процент безработица - 4.7%, силната миграция към Виена и стабилната икономика. След икономическата криза през 2008 г. предприемачите търсят сигурно място за влагане на спестените средства, а лихвените проценти по ипотечните остават на изключително ниски нива.

За потенциалните купувачи от голямо значение е транспортната достъпност, като днес те обръщат внимание на райони, в които само допреди няколко години въобще не поглеждаха. Що се отнася до купувачите на луксозни имоти, то те се насочват към западната част на Виена - 17, 18 и 19 райони. Последните два района са най-популярни за купувачите, които търсят стари къщи. През 2017 г. средната цена на сделките там е достигнала 2 млн. EUR на фона на 1.2 млн. EUR през 2009 г.

Чуждестранните купувачи са едва 10% от всички клиенти, които купуват жилища във Виена, като повечето от съседни държави като Германия и Швейцария. Броят им в последно време обаче расте. Все по-голям интерес има от граждани от Източна Европа, Хонг Конг и САЩ.