21 Август, 2018 06:02 4 313 22

Македонски историк: Обща история не означава един народ – две държави

  • македония-
  • история-
  • обща-
  • народ-
  • българия-
  • петър тодоров

Днес няма история, която не е преплетена история

Македонски историк: Обща история не означава един народ – две държави - 1
Снимка: Shutterstock

Обща история не означава един народ - две държави, заявява историкът Петър Тодоров от македонския Институт за национална история, член на общата македонско-българска комисия по исторически и образователни въпроси пред македонската редакция на радио „Свободна Европа“, цитиран от македонското електронно издание „Фокус“.

„В обществото често политиците и историците използват термина обща история, като имам впечатлението, че той се използва според политическия интерес. По правило, като академична дефиниция, когато за определена концепция в историята като обща история се използват академични определения и националистически определения става „късо съединение“. Обща история не означава - "един народ - две държави", обща история Македония и България имат и това е историята, която принадлежи на историята на Османската империя. Също така, Македония и Сърбия споделят обща история от 1912 до 1991 г. в рамките на Югославия. Но Македония и България имат преплетена историята, друга концепция, използвана в историографията. Преплетена история означава, че нациите, империи, цивилизации, ако искате и комунизма, и капитализма не са изключващи се категории в историографията, напротив те възникват чрез взаимно взаимодействие и днес няма история, която не е преплетена история, " подчерта Тодоров, цитиран от „Фокус“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боже опази ни

    23 0 Отговор
    Българите, дали са в Македония, Бесарабия, Западните покрайнини или където и да е по света са недолюбвани от българските правителства от 1944 година и до днес.
  • 2 ГосТ

    22 0 Отговор
    Не им е лесно и на тея. Ама какво се пънат от девет кладенеца вода да вадат. Швейцария, защо не си измисля и тя история? А пък белгийците са много внимателни относно Франция,въпреки че и те някакви мераци показват.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Фермер

    19 0 Отговор
    Истината за македония от Ванчо Михайлов
    https://youtu.be/63MAnbvVu-8
  • 5 аналог

    15 6 Отговор
    "Могъществото на Русия може да бъде подкопано само ако от нея се отдели Украйна. Нужно е не само да се отделят, но и да се противопоставят двете части на единния народ и да се наблюдава как те се избиват един друг. Трябва само да се открият и подкрепят предателите сред националните елити и с тяхна помощ да се промени самосъзнанието на една част от великия народ до такава степен, че да намрази всичко руско, да се отвращава от своя род, без да го съзнава. Останалото е въпрос на време”. - Бисмарк

    "Македонците" са българските "украинци".

    Коментиран от #7, #17, #21

  • 6 Румяна Костова

    25 1 Отговор
    Как ли са звучали толкова академични думи на смешния македонски диалект,брей!Обща история по време на Османската империя,значи.Ами какво ще правим със Самуил,него как ще го пишем?Как него ще разманкедончат?
  • 7 Българин

    13 17 Отговор

    До коментар #5 от "аналог":

    Само руско мекере може да твърди, че македонците са българските украинци. Македонец=българин, докато украинец#руснак. Който повтаря подобни нелепости обслужва руските имперски интереси. Самота понятие македонска нация и език е руско изобретение, прегърна то от предателите русофили в България и довело до отродителската политика на БКП през 1946 година.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 нормален

    13 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Ами, явно Бисмарк е "руско мекере". Няма да се изненадам, ако и Александър Македонски се окаже "руско мекере", ако ни си вземаш редовно лекарствата.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Българин

    11 9 Отговор

    До коментар #8 от "нормален":

    Цитатите от Бисмарк и Чърчил са най-фалшифицираните от руската пропаганда, бе умник. Пълен фейк е цитага на Бисмарк.
  • 10 Психиатър

    7 9 Отговор

    До коментар #8 от "нормален":

    Русофилията не е нормално явление, а патология .
  • 11 Иванов

    16 1 Отговор
    Науката генетика обезмисля всякакви македонистки брътвежи. Кръвта е еднаква на българи и бюрми. А си е тяхна работа като какви ще се определят. Ние трябва да си защитаваме нашата история и аванта да не им даваме, както направи Бойо.
  • 12 Джудже

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Македонската нация е сръбско изобретение, в последствие, подпомогнато от коминтерна. Ти явно страдаш от параноя. Във всеки конентар, все руснаци ти се привиждат.

    Коментиран от #22

  • 13 пуста македония

    17 1 Отговор
    Имам лично обяснение защо македонците са такива тъ...пани. Защото всичко свястно през превратностите на времето(разбирай насилствено прогонени от сърбите) е емигрирало в България(учители, лекари, адвокати, офицери, свещеници ........) и там е останал този материал. Така, че това е положението и не очаквам съществени промени в бъдеще. Основен принцип на тези тъ...пани е "...и аз не знам как е, но и така не е....".

    Коментиран от #18

  • 14 ХанкоБрат

    11 1 Отговор
    Вече ми писна от вас македонци. Ако искате ставайте и марсиянци, но скоро ще правят курбан байрам албанците с вас, тогава да ви видим каква история ще напишете.
  • 15 перхидлолен руснак лайнар на копанка

    9 2 Отговор
    Тази комисия от наша страна си върши работата.Т.е дава копия факсимилета и тем подобни неща.Прави се одит от факти документирани в различни западноевропейски архиви например във Ватиканската библиотека и доста неща по българска история.
    Ако има в македонската комисия руски и про сръбски лайномети преговорите приключват и Македония ще и помогнем да си заслужи съдбата.
    Имаме поговорка: На лъжата краката са къси"
  • 16 Стоп

    14 1 Отговор
    Няма обща история, има българска история. Кога най-накрая някой от безродниците, които получават заплати от нашите пари ще направят нещо по този въпрос. Когато настъпи моментът да влизат в ЕС и не са признали че историята им е 50години, трябва цяла България да излезем на протест и да спрем това безумие. Ако ние, данъкоплатците не защити историята си, никой от безродниците в политиката няма да го направи. Вижте какво правят гърците!
  • 17 Иван

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "аналог":

    Пълна простотия в много тъпа кратуна ....
    Кога македонците са били по някакъв какъвто и да било начин подтискани или подлагани на насилие като част от Българската държава? Македония като нация е измислена точно от същите тези руснаци, за да отслаби българаската държава, разбира с в съюз с Австрия. Впоследствие братята сърби дотолкова ги заличават че и те не знаят какви са и се чудят какво да измислят само не ги разбирам защо го правят. Но на тъпи кратуни това им изнася.
  • 18 ОПУСТОШЕНА Македония

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "пуста македония":

    Избити са няколко хиляди, за едно две денонощия при помакедончването. Цвета на българската интелигенция в Македония.
  • 19 гост

    6 0 Отговор
    Тиквата да не дреме ами да къса договора докато е време.
  • 20 цианид за руското попче

    1 0 Отговор
    Руското лайнарче по интернационални теми се изказа... хихихих
  • 21 Усмивката

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "аналог":

    То е ясно че провокациите са ти от руска територия....като си толкоз начетен покажи поне един факт ,едно писано ..къда назад в историята накой някога се е именувал като македонец.Освен Александър Македонеца.Обратни примери бих ти предоставил хиляди.Последно бях в Благоевград .В градинката пред Старият град има паметник на воеводата ИчкоБойчев 1862-1960.„Аз съм МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИН и не отричам своята националност”
  • 22 Усмивката

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Джудже":

    Ти май се правиш на новоизлюпен.Да не би да не знаеш кой е коминтерна.Унгария,Чехия коминтерна ли ги нападна.
Новини по държави: