Как да санираме стария ми блок?

26 Август, 2018 22:00
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1984
Автор: Венцислав Михайлов

Това е блок 35 в Дианабад ( сн. 1 и 2). Едно време живеех там. Дълга история. Дядо ми имаше 4 декара земя наблизо. Компенсираха му я с половин апартамент, за който чакахме 15 години, но в крайна сметка се сдобихме не с панелен, а с полутухлен блок, изграден по метода на "пакетното повдигане".

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Юлиян Попов.

Аз открих там първата частна галерия в България (след закриването на почти всичко частно). Казваше се "357", от бл. 35 апартамент 7. Група художници не посмяха да дойдат на първата изложба, бяха решили, че това е капан и 357 е препратка към известния пистолет на Клинт Истууд. Историята е дълга и забавна, някой път ще я разкажа, но вчера минах оттам просто да видя какво става. Замислих се: как би могъл да бъде саниран стария ми блок и как би могла да помогне държавата. Стигнах до следното заключение. Блокът би могъл да се събори, заедно с няколко малки блокчета наоколо.

Там има 5 такива блока на куп. Обитателите биха могли да бъдат настанени в апартаменти за 18 месеца, докато се строи нов блок или 2 нови блока на освободената площ. Ако новото строителство заема площ 50% по-голяма от сегашното и новите блокове не са по 5, а по 12 етажа, след 18 месеца обитателите на стария ми блок ще могат да получат нови, модерно изградени и високоефективни апартаменти. Строителят ще си избие парите и ще получи прилична печалба. (Сметнете го ако не вярвате.) Ще има и пари за инфраструктура, в блоковете ще има бакалия, кафене, фитнес център, детска площадка и много зеленина. Новите блокове ще изглеждат като тези, които са на 500 метро по-нататък ( сн. 3 и 4).

Къде е ролята на държавата в цялата работа? Ролята на държавата не е в това да плаща за всичко, а да осигури закони, може би да плати за организацията, да плати за свързващата инфраструктура, може би да даде гаранции на строителя, ако не успее да продаде апартаментите за година, да плати за подготвителната юридическа работа и още няколко подобни неща, които ще и излязат вероятно около 5% или 10% от стойността на целия проект. Не 100%. Събарянето трябва да стане част от санирането. Не ми казвайте, че това е България и в България нищо не става или че откъде на къде държавата ще дава каквото и да било или че хората няма да се съгласят, защото на никого не вярват. Да сте чували за нещо смислено, което става лесно?