Last news in Fakti

22 Август, 2018 10:43 2 791 14

Много гърци карали коли с български номера

  • коли-
  • регистрация-
  • номера

Възрастните шофьори са рискови, защото се забавя реакцията им

Много гръцки граждани си купуват български коли, тъй като всички такси и дори "Гражданска отговорност", са много по-евтини тук. Това заяви бившият автомобилен състезател Румен Дунев пред „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ по повод изказването на премиера, че стотици коли с български номера се карат в чужбина, но при инцидент застраховките им се изплащат от български фирми.

За Румъния беше по-голям този проблем, но след мерки на правителството, това драстично намаля, каза и Алекси Стратиев, бивш шеф на КАТ.

Да има периодични шофьорски изпити, защото при напредване на възрастта реакциите на хората се забавят, поиска Дунев в коментар на зачестилите инциденти на пътя и с възрастни хора. 13% от загиналите водачи са над 64 г., много са и инцидентите със загинали възрастни пешеходци, допълни Стратиев.

Възрастните шофьори са рискови, защото се забавя реакцията им, обясни Дунев. И даде за пример: нормалната реакция на водач на МПС е 0,4 секунди. Ако той не очаква инцидент - 1 секунда, а ако са изморени или възрастни - до 2 секунди, което може да е рисково,допълни той.

Ролята на семейството също е важна - те трябва да вземат ключовете на възрастния водач и да му осигурят друг транспорт. Това важи и за младия шофьор, където родителите трябва да преценят доколко са готови да седнат сами зад волана, смятат експертите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лимонад

    7 2 Отговор
    Най якото сега е Ако БГ обезщети гърците с български номера затова че имат ГО в гръцка фирма...
  • 2 Гост

    10 3 Отговор
    Дрън-дрън, та пляс!!! Или можеш да шофираш или не! Под можене да се разбира преценка на пътната обстановка /състояние на пътната настилка, пътни знаци и маркировка, наличие на спирки на общественият транспорт, училища, болници, пешеходни пътеки и т.н./, релефа на местността, състоянието и възможностите на автомобила... Онзи ден гледам, как левашки щеше да стане катастрофа... Двулентов път, след кръстовище със светофар. В дясната лента автобус, който естествено ще спре на спирката. Зад него колона автомобили. В лявата лента пак автомобили. Светва зелено. Всички потеглят. Автобусът спира на спирката, което е съвсем очаквано, както и факта, че автомобила след него ще предприеме маневра заобикаляне. Но в кратуната на шофьора в автомобила отляво такава мисъл не минава и съответно щеше да стане инцидент. Може да му е минала тази мисъл, ама нали той е с предимство, защо да се съобразява с останалите?! Типичен пример са неумение да шофира и не е във функция от възрастта!

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Публикувано във факти.бг: Дрън-дрън, та пляс!!!
    Та кой не може да шофира левия или десния водач??????????
    Аман от такива дет си мислят, че всички са им длъжни!

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 no name no face no number

    11 2 Отговор
    Кви периодичми изпити иска тоя, като има пари от баща му да си ги харчи, не стига, че за всичко цените се вдигат освен заплатите, та и изпити да плащат възрастните. Само глупости говорите. Всеко ден живея на пътя и основните нарушители, които спасявам са ЖЕНИ , от всякакви възрасти. Така, че нека малко се замисли. Грешка е помията да се изсипва върху хората , които не стига , че и пенсиите не им стигат за гориво, та и изпити да плащат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Естествено, че левият, ама ти как да го осмислиш?! Явно си като него! Не говорим за ДЛЪЖЕН, а за това да предвидиш конфликтна ситуация, да вземеш мерки, за да не се случи! Ето в това е майсторлъка на шофирането, а не в това да държиш "геврека" и да гледаш напред максимум до носа си! Апропо, това може ли е причината за 90% от катастрофите.

    Коментиран от #9

  • 8 Snail

    15 0 Отговор
    Мисля че това вече е смешно. 13% от катастрофите са от хора над 64 г. Проста сметка, 87% са под тази възраст. Май и те трябва да се явяват на изпит. Закона е за всички еднакъв. Стига с тия дискриминации и простотии. Честно казано по страшни са летящите дебеловрати на които никой нищо не може да направи и полицаите им стоят мирно.

    Коментиран от #10

  • 9 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    предвиждайки ситуацията да спра и да пропусна дясната колона ли??? какво става с колите след мен като се има в предвид, че са на къса дистанция. Едно е да предвидя ситуацията когато покрай пътя има деца и да намаля, друго е да предвиждаш простотии.То да не минаваш и на зелен светофар щото предвиждаш, че някой може да мине на червено.
  • 10 ИСКАТ ПАК ПАРИ ДА ДЕРАТ ОТ

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Snail":

    НАРОДЕЦА ЗА ОПРЕСНИТЕЛНИ КУРСОВЕ. ТОА ДУНЕВ ДА ГО ДУХААААА....
  • 11 Димов

    6 1 Отговор
    Зелената карта трябва да е платена. На когото му трябва - плаща си я и си кара извън БГ, където обезщетенията са солени. Който не я плати ще кара само в БГ, където обезщетенията не са като в ЕС.
    Грешно е зелена карта да се разпределя между всички застраховки и да се раздава уж безплатно.
  • 12 Jack Bauer

    2 0 Отговор
    Първо румънците сега и гърците карат коли с българска регистрация. Че то така ако върви в половин Европа ще започнат да си регистрират колите у нас.
  • 13 Нончев

    3 0 Отговор
    В България проблемът не е възрастта, а годността на водачите. На пътя е пълно с психичноболни, парализирани, епилептици и далтонисти. За кат.Б не се изисква дали си на отчет в Психиатриите. Отделно много психически неуравновесени хора използват педала на газта за да си лекуват лудостите и комплексите.
  • 14 Гого

    2 0 Отговор
    Поредната заблуда както вдигнаха цената на маслото ни обясняваха че първо Американците почнали да консумират много масло а после Китайците. Какви ли лъжи още ще избълва корумпираната сган.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове