24 Август, 2018 01:32 2 152 6

Наследници на фабрикант искат в Страсбург близо 1,4 млн. лв. за провалена реституция

  • съд-
  • михалеви-
  • страсбург

Съдът призна, че правата им са нарушени и даде срок на държавата да се споразумее с тях

На правителството му остават два месеца, за да се споразумее с наследниците на габровски фабрикант от преди 1944 г., които над 70 години след като собствеността им е била национализирана, на практика не са получили справедливо обезщетение за нея. Претенцията им е за близо 1,4 млн. лв.

Това съобщава сайтът „Лекс.бг“

Казусът на семейство Михалеви стига до съда в Страсбург, който с решение от 21 юни 2018 г. признава, че е погазено правото им на собственост и дава четири месеца на правителството да се споразумее с тях каква компенсация ще им изплати.

Претенцията на наследниците на габровския фабрикант е за точно 1 396 668 лв., от които 506 000 лева са номиналната стойност на компенсаторните записи, които според тях им се дължат за сградата на фабриката. Тази стойност е изчислена от сертифициран експерт. Останалата част от сумата е лихва за забава от 2002 г. до 2017 г.

Пред съда в Страсбург правителството обаче твърди, че за сградата на национализираната през 1947 г. фабрика им се полагат 146 915 лева.

Дали двете страни ще успеят да се споразумеят, предстои да се разбере в края на октомври, а ако ли не, съдът в Страсбург ще трябва да определи справедливата компенсация на наследниците на габровския фабрикант.

Днес правителството съобщи, че ще им изплати присъдените от съда в Страсбург 1500 лева за разноски по делото, но засега не дава информация дали вече преговаря за обезщетението.

Казусът на Михалеви е странен, тъй като в продължение на години те вярват, че фабриката на дядо им е реституирана, а после изненадващо съдът обявява, че това не се е случило. Още през 1992 г., когато влиза в сила Законът за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти семейството иска от кмета на Габрово да отпише сградата на фабриката от регистъра на имотите държавна собственост. И това се случва на 28 август 1992 г., като през 1993 г. на това основание Михалеви получават нотариален акт. Така през 1994 г. сключват договор за наем с държавното дружество, използвало фабриката след национализацията ѝ и така до 2002 г.

Междувременно Михалеви получават обезщетение и за одържавеното им движимо имущество. Става дума за промишлено оборудване и материали, които са национализирани заедно с фабриката. Компенсацията е за близо 20 000 лв. в компенсаторни записи.

През 2003 г. държавното дружество, което използва фабриката, е приватизирано и новото му ръководство спира да плаща наем. То твърди, че сградата не е подлежала на реституция и през 2009 г. фирмата завежда дело срещу Михалеви, като твърди, че то е неин собственик.

Първата инстанция – Габровският окръжен съд, отхвърля иска. На 17 май 2010 г. Апелативен съд – Велико Търново обаче отменя решението, като заявява, че предпоставките за реституция на фабриката не са били изпълнени. Той заключава, че след одържавяването сградата е изменена по начин и до степен, които означават, че през 1992 г. тя не е съществувала в състоянието си отпреди 1947 г. Съответно за наследниците на габровския фабрикант не са настъпили правните последици на реституцията, а приватизираното дружество, което я използва, всъщност е неин собственик. Делото не е допуснато до касация.

Следва опит на наследниците да получат обезщетение в компенсаторни записи. През 2011 г. обаче сроковете за това отдавна са изтекли.

Така казусът стига до съда в Страсбург.

В решението си той посочва, че властите и държавното дружество, което използва сградата на фабриката, в продължение на много години са признавали факта на реституцията и са разглеждали Михалеви като собственици. При това положение фамилията не е можела да предполага, че реституцията не е извършена. Така тя не е имала основание да поиска друго обезщетение вместо имота.

„Едва през 2003 г. реституцията е оспорена за пръв път, а националният съд констатира, че не е извършена реституция едва през 2010 г. Този период от време е особено важен в случая, тъй като срокът, в който жалбоподателите подават искане за обезщетение съгласно Закона за обезщетяването, изтича на 22 ноември 1998 г. През 2011 г., когато те накрая подават искане за подобно обезщетение, искането им е отхвърлена поради изтичане на срока“, констатира съдът в Страсбург.

И заявява: „Пълната липса на обезщетение вместо реституцията на имуществото на жалбоподателите нарушава справедливия баланс между изискванията на общия интерес на общността и правата на жалбоподателите“.

Колко ще получат е въпрос на преговори между тях и правителството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ььььььь

    5 11 Отговор
    Ейййй ненаядохте се бре.....

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Ефтини сензации

    13 7 Отговор
    Крадливото комунистическо простолюдие какво ли не е откраднало и съсипало...
  • 3 onq s konq

    18 2 Отговор
    Всеки който има подобен шанс в живота тр да го реализира максимално,защото наследниците му няма да простят ако го проспи.
  • 4 Петър Андонов

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ььььььь":

    Надявам се,че нямаш предвид наследниците,нали? В противен случай просто завиждаш на хората. Те искат това,което им принадлежи и всеки трябва да се бори като тях срещу тази престъпна държава.
  • 5 Сократ

    10 1 Отговор
    Комунистът е завистлив и крадлив, а капиталистът е алчен и крадлив. Най-лошият вариант е комунист, станал капиталист. Държавата трябва да е регулатор. Но в България няма държава, има АНАРХИЯ.
  • 6 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ььььььь":

    Ами хайде да дойда да взема това, което си съградил и след това да ти върна няколко трошички, колкото да живуркаш? Ако смяташ, че това е ок, то за мен не е ок и всеки шанс да се удари тази престъпна държава, която зорлем ни карат да наричаме родина трябва да се използва. То затова, който си е тръгнал от т.нар. родина триж пъти я е проклел и е хвърлял камъни назад. Минаха времената дето пеемхме, че "вечно ще жалеем".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове