23 Август, 2018 14:16 10 548 44

Сръбската армия е най-добрата в региона

  • сърбия-
  • нато-
  • армия-
  • сили-
  • самолети-
  • балкански полуостров

Сърбите се хвалят с най-подготвената армия на Балканите

Сръбската армия е най-добрата в региона - 1
Снимка: БТА/ AP

Без излишна скромност Сърбия може да се похвали с най-добре подготвената армия в региона, придобила едни от най-новите оръжия, подчертава електронното издание на водещия белградски ежедневник „Данас“, цитирано от „Фокус".

Според експерти въоръжените сили на западната ни съседка са най-силните, в сравнение с армиите на страните от някогашна Югославия, макар почти всички от тях да са членове на НАТО. От редакцията припомнят, че в началото на седмицата Сърбия прие два ремонтирани руски МиГ-29, а през есента се очаква предаването на седем бойни хеликоптера Ми-35, други три Ми-17, а също и девет Еърбъс H145M.

Според военния анализатор Владе Радулович е факт, че в последно време се забелязват множество положителни промени в сръбската армия, свързани най-вече с ремонта, оборудването и модернизацията на въоръжението й. Така изглежда, че въпреки неспокойните времена, кризата и различните предизвикателства, пред които са били изправени въоръжените сили през последните десетилетия, развитието им тръгва в положителна посока.

Въоръжените сили на Сърбия превъзхождат по оръжие армиите на други страни от бивша Югославия. Най-близко до сърбите са хърватите, които също полагат усилия за модернизиране, но армията на Белград все още изпреварва тази на Загреб по редица показатели. „Не трябва да забравяме, че тя все пак и страна-членка на НАТО, което от своя страна дава предимство на Хърватия“, обясни Радулович.

Други страни от бивша Югославия, както и Албания, остават далеч зад сърбите, които не изостават зад страни като България и Унгария – също част от алианса. Директорът на Международния институт за сигурност Орхан Драгаш подчерта, че Сърбия разполага - без съмнение, с най-добре оборудвана армия не само в региона, но и в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    35 24 Отговор
    Сръбето да си не правят сметки без кръчмар, що ще пати п. им матерну!
  • 2 СссереМ

    27 28 Отговор
    Усташите ако ги нагънат и чорапите ще скъсат от бьеганиье.

    Коментиран от #15

  • 3 синя каска

    57 18 Отговор
    "По-лошо от война с англосаксонците е само "приятелството" с тях" - Бисмарк

    Сърбите, воюваха с тях и имат армия. Ние докато си "партнирахме", останахме без.
  • 4 Гел Парад

    18 19 Отговор
    Армията в БГ е в царството. В натоварена се водим - Първа джендърска.
  • 5 Иван

    27 14 Отговор
    Други страни от бивша Югославия, както и Албания, остават далеч зад сърбите, които не изостават зад страни като България и Унгария – хаха нашата смешна Българска армия къде е, че не се сещам?

    Коментиран от #9

  • 6 Гел Парад

    7 6 Отговор
    ЦАНК нот....
    В НАТО се водим
  • 7 хахаха

    18 10 Отговор
    Коментарите са излишни, поради простата причина, че съседните на Сърбия, армии, са членове на НОТО, респ. ползващи се от плюсовете на колективната сигурност!
  • 8 Застава Юго 45

    22 3 Отговор
    Хубаво.Много хубаво даже!Обаче с 5-6 наум!Ние докато бяхме във Варшавският договор,те спомнят ли си къде се скатаваха тогава?Или може би са позабравили някои ''подробности''?
  • 9 щурман

    13 11 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    В Афганистан - теляци на пазвантите на американския мак. И тук таме компаньонки.
  • 10 хахахах

    10 2 Отговор
    Е ква да е като остоналите държави нямат хаха
  • 11 Палко

    31 3 Отговор
    .....Публикувано във факти.бг: Орхан Драгаш подчерта, че Сърбия разполага - без съмнение, с най-добре оборудвана армия не само в региона, но и в Европа.
    А защо не и в света, ама си мисля, че Македонската е по-добра-)))))!!!!
  • 12 Българина

    25 12 Отговор
    но пък нашата е най зле, 50 танка бе акумулатори, 5 самолета без пилоти и два хеликоптера без картечници като се редуват в паданията докато накрая не сглобят от двата един селскотопански летящ трактор..... без ракети ц400 но пък единствените пушки които стрелят са на мисия в афганистан да помагат при износа на брашното към братските натовски страни

    Коментиран от #14

  • 13 Патриот

    31 7 Отговор
    Колко и да се заблуждаваме, най-добрата и опасна армия в Европа и Балканите е турската армия, многобройни, фанатизирани, добре подготвени, и добре въоръжени. Турция, е с най - голямата армия в Европа.

    Коментиран от #19

  • 14 Я виж в гугъл

    16 16 Отговор

    До коментар #12 от "Българина":

    Имаме 900 танка, бе пич. Образовай се малко!

    Коментиран от #20

  • 15 123

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Да нема пак избита 40 хилядна усташка армия като 44г.
  • 16 ба ги другарко

    10 12 Отговор
    наща е зле и това го знае всеки... 14000 дебели войници, 70000 тлъсти полицаи, 2 самолета, 2 хеликоптера, няколко граждански самолета, 100 танка, 300 бронирани машини, 100 артилерийски, няколко ракетки и това е :) смях! сигурно се разчита на гражданите, че ще тръгнем с голи тумбаци да защитаваме територията на държавна сигурност - мафията :) то хубаво, ама няма калашници понежи ги продадоха :)

    Коментиран от #22, #28

  • 17 ТОЧКАТА

    13 2 Отговор
    ...армия!!!Пфуууу..Ама си нямат чл.5 от НАТО... ....то пък ние като го имаме КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАМЕ????!!!!
  • 18 Бесен пес

    14 11 Отговор
    Евала бе .. Евала на Сърбите ! Хората знаят , силната армия , прави силна държавата ! А ние нека си седиме у НАТО .. Е верно разграден двор сме , ма па сме у НАТО .. хаха
  • 19 реалист

    14 8 Отговор

    До коментар #13 от "Патриот":

    Не бъркай многобройност с ефективност.Какво мислиш че Великобритания,Франция или Германия като са по малко бройки са по зле от турците?
    Така мислеха и арабите преди Израел за няколко дни да ги опука.

    Коментиран от #33

  • 20 Българина

    16 6 Отговор

    До коментар #14 от "Я виж в гугъл":

    Ти в склада ходил ли си? В казарма скоро влизал ли си? По оглозгана армия и по безпомощна е само тази на остров бали, но мисля че полицията им компенсира.....
  • 21 Vuicho Vanio

    15 8 Отговор
    Стига мрънкахте ве, кое и е зле на нашата армия. Като почнете с това уеднаквяване и всичко под общ знаменател. Армията ни е изградена от много добри специалисти и това за което я ползваме към момента - а именно задгранични операции тя си е чудна, за защита на родината не мисля че има въобще нужда от инвестиция в това - От кого да се пазиш 21 век ? Сърбите имат подкрепата на Русия единствено това им е силното в армията иначе са нива под БА, както и Гръцката армия е на много по-ниско професионално ниво от нашата - но пък там Армията е високо ценена и платена - Тук е всеки за себе си от към пари.

    Коментиран от #32, #34

  • 22 някой

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "ба ги другарко":

    Калашник има за всеки но да не ти се налага.Опре ли до там произвеждаме доста интересни играчки които се ползват и в момента в Сирия.Българското производство е едно от най качествените и атрактивно с добра цена.

    Коментиран от #35

  • 23 хахаха

    8 4 Отговор
    Имали били най-добрата армия в региона?!? А турската, която е втора по численост и въоръжение в НАТО, къде я слагат бракята србе?!?

    Коментиран от #25

  • 24 факти

    10 3 Отговор
    В региона има Гърция,Румъния,Хърватска,Унгария и България ако говорим за гранични държави.Освен с Хърватия и Албания с никоя от другите държави не могат да се мерят сърбите.Това че Путин им дал 2 самолета не променя нещата.Имат около 500 танка основно т55.Не знам дали и 20 000 им е армията.Само приказват да надъхват електората.
  • 25 любопитен

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "хахаха":

    Публикувано във факти.бг: Според експерти въоръжените сили на западната ни съседка са най-силните, в сравнение с армиите на страните от някогашна Югославия...
    Сега прочете ли?

    Коментиран от #26

  • 26 fakti

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "любопитен":

    Публикувано във факти.бг: Сърбите се хвалят с най-подготвената армия на Балканите
  • 27 CL500

    7 5 Отговор
    Напълно съм НЕсъгласен с мненията, с които само плюете и плюете нашата армия и вярвате на смешните сръбски твърдения. В типично техен стил пак са се самозабравили в самохвалството си, че и без покритие в случая. Работя и с хървати и знам, на какво са ги заучавали по времето на Югославия. Нямате си идея за какви промивки на мозъци и шовенизъм е ставало дума. Добре, че поне хърватите не са чак като сърбите с издухвацията си. Имали най-подготвената армия, че и в Европа, смяяях. Първо говорят за региона, после леко изключват и Турция, и Гърция. Ние може и да сме съкратили част от въоръжението си, но да не забравяме, че бяхме подготвени за директен сблъсък с Турция преди 89-ма и бая техника си беше съсредоточена тук, а сърбите си делиха въоръжението с хървати и т.н. А като цяло тяхното въоръжение не е по-ново от нашето. Дори да получат подаръците от Русия, ние като вземем новата ескадрила и новите бойни машини за пехотата, ще сме пред тях. А това ще се случи ...
  • 28 селянин

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "ба ги другарко":

    Имаш +,,за 70 000 ПОЛИЦАЙ-ей тва много фуржка,колкото един областен град,и чекат държавата да ги нарани,облече..даже ги осигурява и за,,вреден,,труд..а бе,я ги гледам по тубата,кък носът гориво у туби,ама не знам за тех ли е,или за некой,,обикновен,,човек, дека е закъсал на пъто..
  • 29 Колко да е добра?

    2 2 Отговор
    Не е по-добра от АОК
  • 30 гост

    5 3 Отговор
    Със летящите си москвичи сигура е най-добрата ...
  • 31 onq s konq

    4 3 Отговор
    Никой здравомислещ не се съмнява в тоталното превъзходство на Сръбската армия както в региона,така и в Европа.Защо обаче подозрително се мълчи относно ГОЛЕМИНАТА НА СРЪБСКИЯ СЛОН и НЕ Е ЛИ ИЗМЕСТИЛ ТИХОМЪЛКОМ ОТ ПЪРВОТО МЯСТО РУСКИЯ?
  • 32 СПОКОЙНО

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Vuicho Vanio":

    МОЙ ДА СА ГРЪМНЕШ, ВУЙЧОВОТО! ЗА ДА ПРЕКЪСНЕШ ФАНТАСТИЧНИЯТ СИ СЪН.
  • 33 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "реалист":

    Ами тогава да сведат армиите им на по един човек ама да е много , много ефективен. Лошото е само когато излиза в отпуск или болничен е че ще останат без армия !
  • 34 Borislav Popov

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Vuicho Vanio":

    Да бе - нашите са теляците на нато. Сглобяват и топлят банята. А поляците са готвачите. Няма по добри и специализирани от нашите !

    Коментиран от #37

  • 35 Borislav Popov

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "някой":

    Ама право казва човека - в склада няма. Всичко разпродадоха. Сега ако стане едно положение - ще раздават на 5 една пушка !

    Коментиран от #36

  • 36 Наско

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "Borislav Popov":

    Спокойно ако ти се ходи в армията автомат ще ти намерят даже и танк ще ти дадат.А складовете са пълни но изнасяме.За какво да държиш излишно оръжие след като армията е 30 000 човека.Но си има изчисления за резервистите така че автомат ще си имаш.
    проблемът е дали знаеш какво да го правиш. Дали знаеш да стреляш със "СТРЕЛА" например ,с РПГ,ФАГОТ или други преносими ракетни установки.
    Защото това ще ти трябва а тези неща даже ги произвеждаме.
    Нашата армия трябва да наподобява швейцарската и израелската донякъде.Хората трябва да са подготвени и за 24 часа от 30 000 да стане милион.

    Коментиран от #38

  • 37 CL500

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Borislav Popov":

    Напротив! Освен, че сърбите нямат някаква по-добра или многобрайна военна техника, то и войската им не смятам да е по-подготвена. Мина не малко време от войната там и тази боен опит вече е за пенсионерите им. А не знам да правят някакви кой знае какви учения, за разлика от нашите, които почти всяка година имат учения с натовки подразделения - и у нас, и зад граница. Това не е маловажно, защото така се тренират сценарии за съвременен конфликт, приучават се по-напреднали тактически задачи, а не онези неактуални 70 годишни тактики...
  • 38 CL500

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Наско":

    Е, милион няма как да стане и при пълна мобилизация, но поне половин милон, ако се мобилизират ще е добро начало и дори това никак няма да е малко число.
  • 39 1944

    8 0 Отговор
    стига сте плюли родината, еничарчета комуноидни. били сме ромеи, араби, сърби, турци, румънци, руснаци. корави сме, само политиците ни са предатели.
  • 40 За рульом

    4 1 Отговор
    Само като видях тоа ЗИЛ на бойното поле изпаднах в паническо бягство
  • 41 нервен

    11 0 Отговор
    еми то и през 1885 беше така ама ... бай ганьо ги е млатил с лопатата от Сливница до Ниш
  • 42 да го духат

    1 0 Отговор
    мегаломани като гърците, поне последните наистина си имат силна армия и са в нато
  • 43 Aba

    6 1 Отговор
    Тъпите сърби дори в global fire power са най зле на балканите ... Хаха
  • 44 Пешо

    3 1 Отговор
    Ма смех с тия сърби.
Новини по държави: