Last news in Fakti

23 Август, 2018 16:47 2 683 22

Корнелия Нинова: Чума няма. Оставки за Порожанов, Валентин Радев и Борисов

  • чума

Да се провери дали не беше акция за източване на европейски средства

„Когато казахме, че няма доказателства за чума, ме питаха кой ще понесе отговорността, ако чумата плъзне из страната и аз я разнасям с маратонките си от двора на баба Дора по цяла България. Отговорих, че аз поемам отговорността, ако пламне чумата. В политиката това означава да си отида, ако съм причина за чумата. Сега кой ще поеме отговорността и кой ще си ходи?“ Това попита председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя е категорична, че отговорност трябва да поемат трима души – министър Порожанов, министър Радев и премиерът Борисов. „Днес министър Порожанов се опита да прехвърли всичко върху директора на агенцията. Ако ще има правила и ред в държавата, а ние искаме и ще ги наложим, просто трябва да се спре с този цирк“, подчерта тя. Нинова обясни, че за Търговския регистър отговорността пое бушонът - председателят на регистъра. „Г-жа Цачева си седи – не знае нищо. За фалита на „Олимпик“ отговорността пое Ралица Агайн. Председателят на Комисията не знаела, а Горанов със самочувствие обяснява, че няма проблем. Сега всички стрели се насочват към г-н Илиев от Агенцията по храните. Стига вече!“, отсече председателят на БСП.

Тя припомни, че на три заседания в парламента, два извънредни председателски съвета и едно в зала на тяхно изслушване, Порожанов и Радев са убеждавали народните представители, че има чума и единствените мерки, които трябва да се предприемат е да се избива всичко наред. „Нашата позиция остава и до сега – да се дадат доказателства, да не се убиват предварително животни, да се изолират под карантина, да се изчакат вторите проби, ако тогава има доказателства, да се действа. Дойдоха пробите и чума няма. Двамата министри да си ходят веднага за това, че избиха животните на хората, че съсипаха Странджа и толкова семейства“, каза още Нинова. Тя припомни и думите на Борисов: „Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Нинова с козичките ми прилича на Меркел с мигрантите. Завиждам й как гали козички по главички“. „Нашият премиер са го галили папи и патриарси по главичката. Надявам се някой ден някой прокурор да го погали по главата“, коментира лидерът на левицата. Тя припомни и думите на Цветанов, с които я обвинява за чумата по животните: „Целта й е да свали ГЕРБ с преврат“. „Превратът стигна до официалната информация на френската лаборатория, че в изследваните зони няма чума. Два месеца след началото на проблема няма умряло животно от чума. Единствените умрели са убитите животни от режима Борисов“, каза още тя.

Нинова подчерта, че още тогава е подала сигнал до главния прокурор за отмяна на заповедите, с които бяха извършени тези действия и за извършени престъпления от длъжностни лица. „Получихме отговор, че прокуратурата отказва да отмени заповедите, но не казва и дума по отношение на извършени престъпления от длъжностни лица. Затова вчера я обжалвахме и искаме информация дали има извършени престъпления и от кого за разрушаване на собственост, влизане с взлом в домовете на хората, причинени материални и емоционални щети“, заяви Нинова.

Тя допълни, че в близките дни ще посети Ямбол и Странджа. „Ще се срещнем с хората и ще организираме и подпомогнем желаещите да подадат искове в тяхно лично качество за претърпените щети в български и европейски институции. Трябва да се знае, че който извършва престъпление, трябва да си носи отговорност. Всеки лично трябва да си поеме отговорността“, категорична е тя.

Нинова подчерта, че остават много въпроси защо се случи всичко това, когато специалисти, ветеринари, институтът към Министерството на земеделието обясняваше, че няма доказателства за тази болест. „Ще искаме по всички законови начини да се провери дали с тези действия са искали да прикрият получени субсидии от фиктивни земеделски стопани за фиктивни животни. Да се проверят по дати действията на министър Порожанов дали всичко това не беше подготвена акция за източване на европейски средства от държавния и европейския бюджет“, каза още тя. По нейните думи министър Порожанов е променил заповед 20 дни преди да тръгне чумата, а след това се е появила и обществена поръчка на фирма на компютърни специалисти, които да вземат пари, за да правят проби. „Сигурно щеше да има и други обществени поръчки, ако не ги бяхме спрели“, допълни Корнелия Нинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 скептик

    10 15 Отговор
    Хвани Нинова, удари Борисов, патреотето и Марешки сами ще паднат.
  • 2 НАТО ВЕЦ

    34 9 Отговор
    Има "чума" г-жо Нинова. Чам "ГЕРБ". Фулминантна форма.

    Коментиран от #4

  • 3 nvgn

    17 30 Отговор
    Госпожо природно бедствие , избори се правят на 4 години. Иначе държавата затъва перманентно.
  • 4 НАТО ВЕЦ

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    Техническа грешка "Щам", а не "Чам".

    Коментиран от #7

  • 5 Активното мероприятие приключи

    25 5 Отговор
    То чума,че няма хубаво,ама и животните ги няма вече.
  • 6 юрист

    11 16 Отговор
    Нинова, абе ти защо не знаеш какво е юридическото съдържание на специализирания юридически термин “вземане“? Нали уж беше отличничка на моето уни- как така не си учила какво е вземане по дисциплината “Облигационно право“ и не знаеш нищо за облигационното правоотношение, та чак изиска съдът да постанови какво точно се разбира под “вземане“ в чл.565 от КЗ? Чакай да те питам, г-жо юрист- а знаеш ли какво е престация?:):):)
  • 7 куку руку ку

    16 11 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО ВЕЦ":

    И чам става. Я какви са дърва герберчетата.
  • 8 Циганката

    18 2 Отговор
    Чумата да ви тръшне - да ви тръшне дано!
  • 9 Аз съм българин

    18 2 Отговор
    Чума има и това са всичките 240 глупаци в парламента време е за евтаназия
  • 10 Философ

    10 17 Отговор
    Ако Борисов си тръгне всички Българи ще го закъсаме много яко!

    Коментиран от #11

  • 11 НАТО ВЕЦ

    9 7 Отговор

    До коментар #10 от "Философ":

    Бойко, ти ли си?
  • 12 Те бастисаха Държавата и окрадоха Родина

    5 3 Отговор
    А Чумата,която живе в Дтагалевци?
    А Чумата, наречена БСП ? А Чумата - Герб?
    А !?
  • 13 ХА ХА ХА

    6 5 Отговор
    ПРЕГЛАДНЯЛА (за власт)КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА !
  • 14 Filо

    6 3 Отговор
    Како Кури, има ли по- голяма чума от тебе ма? Разбира се, че въпроса е риторичен.
  • 15 месара

    7 3 Отговор
    ......... Само в първите седмици след 9 септември 1944 г. в България жертвите на терора са между 16 000 и 20 000 - тези данни изнесе президентът Желю Желев на 1 февруари 2011 г. по време на отбелязване годишнината от смъртните присъди на т.нар. Народен съд......... да кажете нещо по въпроса другари?

    Коментиран от #20

  • 16 Ааахааа

    5 1 Отговор
    Е КЪК ДА НЯМА ЧУМА? НАЛИ Я ВИЖДАМ ГОРЕ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Свинаря

    4 3 Отговор
    Интересно ми е,кога Гергов ще и намаже ските на мазната лелка от село Крушовица?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 НАТО ВЕЦ

    4 2 Отговор
    До модераторът: Щом си ми изтрил поста, бъди така добър да премахнеш и обидата за здравия разум, на която съм отговорил. Дори ника на постналият го е причина за отговорът ми. Няма нужда политкоректно да крием историята за касапските изстъпления преди 1944 година. А може би греша и да колиш е позволено, щом не си "комунист"?!
  • 22 НАТО ВЕЦ

    2 1 Отговор
    Даже не бях написал името на изверга, дето е клал децата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове