Last news in Fakti

23 Август, 2018 16:43 6 349 13

Как влияе цветът на колата при препродажба

  • употребяван автомобил-
  • втооричен пазар-
  • цвят

Цветът рядко се приема за рационален аргумент при избора на автомобил. Това обаче не значи, че предпочитанията на купувачите не влияят на търсенето и предлагането, а оттам - и на цените. Експерти от руския портал за търговия с употребявани возило CarPrice са анализирали данните от продажбите на най-популярните тригодишни коли през последната година и са установили някои интересни зависимости.

В хода на изследването моделите са разделени на четири ценови сегмента. Под внимание са взети само данните за реално осъществени сделки, тоест за действително продадени автомобили, а не просто за обявени цени.

В най-популярния сегмент до 500 хил. рубли (€6 396), в който попадат най-евтините модели на възраст до три години, не се наблюдават сериозни отклонения от средната цена в зависимост от цвета. Изключение прави само червеното - колите в тази окраска са малко по-евтини от останалите.

Жълтите коли по правило отпадат от статистиката. Купувачите веднага започват да подозират, че автомобилът е използван като такси, а това обикновено означава варварска експлоатация. Жълтото понижава автоматично цената с 20% и от CarPrice препоръчват на купувачите на нови коли да го избягват, защото препродажбата след време би била проблемна.

В сегмента от 500 000 до 1 000 000 рубли (€6 396 - €12 792) до голяма степен се наблюдават същите зависимости като при най-евтините. Има обаче и съществена разлика - тук червеният цвят не понижава, а повишава средната цена при препродажба, при това съществено - с между 5% и 10%. Червените коли рядко се купуват за служебни нужди и корпоративни автопаркове, което означава, че са по-запазени.

Сред употребяваните автомобили с цена от 1 000 000 до 1 500 000 рубли (€12 792 - €19 188) червеното също се ползва с популярност и продавачът може да прибере до 20% повече от средното.

При най-скъпите тригодишни автомобили на вторичния пазар с цена над 1.5 млн. рубли важи по-консервативен цветови "дрескод". Лесно се продават само коли в три цвята - бяло, сребристо и черно. Редки изключения са кафявите и сините коли. Всяко отклонение от тази палитра се отразява на цената в негативна посока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕШЕВ

    12 41 Отговор
    АБЕ ИДИОТИ,КВО МЕ БОЛИ МЕНЕ КОЛКО РУБЛИ СТРУВАТ В КОЧИНАТА АВТОМОБИЛИТЕ.. КАКВО ОБЩО ИМА КОЧИНАТА С ОСТАНАЛИЯТ СВЯТ - ОТГОВОР - НИЩО ОБЩО НЯМА..
  • 2 църна джамба

    15 2 Отговор
    Нищо не помага на продавачите на бйе ен вйе Е36, сделка има само, ако е лилаво с гаС, като цената може да достигне невероятните хиляа леа !
  • 3 Русев

    7 2 Отговор
    Ай сега почвайте да се карате кой цвят е най добър!Колко е скъпа и трудна поддръжката на сивите коли.Колко много горят зелените.И как белите гният най-много.Разбирковци!!!

    Коментиран от #8

  • 4 Шофьор

    4 3 Отговор
    Цвят кола не кара.Важно е техническото състояние.
  • 5 ала бала

    4 7 Отговор
    Двувратка такси нема у нас по закон! Значи жълт Корвет да го избягвам, че може да е било бакшиш? Или даже жълто "Ламбо"? Ушанки смотани кво да ги праиш.... ушанка и автомобилен специалист е като негър скиор.....
  • 6 onq s konq

    3 0 Отговор
    Мисля че цветът на интериора/тапицерията/ е дори по-важен

    Коментиран от #12

  • 7 Като гост

    3 7 Отговор
    Всички проблеми на България са свързани с Русия. Не ме интересува нищо руско, стига с таз пропаганда, това в Русия, онова в Русия, напишете нещо за Занзибар по-добре. Факти.бг=руски платен сайт.

    Коментиран от #10

  • 8 Коментара

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русев":

    Русев, майтапа на страна братле. Не знам до колко има зависимост, но съм имал два зелени автомобила (фиат и ауди) и двата се обелиха безобразно.
  • 9 Факт

    2 0 Отговор
    Най-бавно се обезценяват бозавите коли, защото не им личи ръждата.
  • 10 КККК

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Като гост":

    Жалко,че не си разбрал защо всъщност всеки ден се пише за Русия.В случая не плащат руснаците, а едни мущачи зад океана.Ако се съди по коментара ти, явно се справят успешно при това.Така,че пропагандата им цели именно хора като теб, дето не се замислят много над очевадни при това неща да бъдат настроени против Русия.Защо, сами си отговорете......
  • 11 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    НАЙ ДОБРО Е ЧЕРНОТО
    И ВИНАГИ ЩЕ СИ Е ТО
    СЛЕД НЕГО СИВОТО
  • 12 vasik atanasova

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    РАЗБИРАШ МУ
  • 13 Алфа Ромео

    1 0 Отговор
    Кефи ме виолетово син металик, тъмнозелен металик и червен металик.