Last news in Fakti

24 Август, 2018 09:43 4 581 46

Гражданската отговорност скочила с 50% от началото на годината

  • гражданска отговорност

За близо 10 дни цените на полиците са се вдигнали с близо 30 лева

Гражданската отговорност скочила с 50% от началото на годината - 1

“Гражданска отговорност” отново поскъпна и при някои от големите компании вече е над 300 лв., пише в. “24 часа”.

За близо 10 дни цените на полиците са се вдигнали с близо 30 лева. В средата на август средната цена за масовите автомобили с двигател до 2000 кубика е била 270 лв.

От началото на годината застраховката се покачва и вече е с над 100 лв. по-скъпа от края на 2017 г.

Една от най-ниските цени за автомобил с двигател 2000 кубика е 282 лв., а сред най-високите е 321 лв. при еднократно плащане.

Поскъпването на задължителната застраховка се налага, защото премиите по полицата не покриват изплатените суми по обезщетения за нанесени вреди. Това показа анализ на Комисията за финансов надзор, който обобщи данни от 2012 до 2017 г. на застрахователите за приходите и изплатените обезщетения.

Друга причина за повишаването е решение на Върховния касационен съд, с което се разшири кръгът от хора, които имат право да получат обезщетение в случай на смърт. Досега можеха да търсят компенсация родители, съпрузи и деца. Обезщетение вече може да се иска от баби, дядовци, внуци, както и от всяко лице, което може да докаже, че е било емоционално свързано с починалия.

“Всички нови искове, които ще се появят, включително и по стари полици, по които не са изминали 5 години от датата на събитието, възлиза на над 200 млн. лв. По-реалистично изглежда над 800 млн. лв. допълнителен разход”, посочи бившият зам.-шеф на КФН Ралица Агайн. Тя допълни, че на регулаторите е възложено да направят анализ на разходите, които очакват да понесат след решението на ВКС и да предприемат действия, за да увеличат приходите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 крайно време е

    45 3 Отговор
    крайно време е гражданската да стане на ЧОВЕКЪТ-гражданин, а не на автомобил и да се определя индивидуално за всеки според това какъв шофер е, какви нарушения има , стаж и т.н. !
    караш нормално , се са ти съставяи катове, нямаш птп-та плащаш малко, джигит си плащаш скъпо!
    не е реално колата да носи отговорност, за шоферът си!

    така и ще отпаднат злоупотребите на коли с бг номера да се карат о чужденци

    Коментиран от #42

  • 2 доктор

    57 0 Отговор
    тази болест на застрахователите "алчност" се лекува с глад тоест никой да не ги храни и нещата мигом ще се оправят.това е .

    Коментиран от #10

  • 3 Пешо

    46 2 Отговор
    Лошо. Ако управляващите не предприемат адекватни мерки и то веднага - майка им жална.
  • 4 куку руку ку

    54 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Поскъпването на задължителната застраховка се налага, защото премиите по полицата не покриват изплатените суми по обезщетения за нанесени вреди. ПОСКЪПВАНЕТО СЕ ДЪЛЖИ ЕДИНСТВЕНО НА АЛЧНОСТТА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ. Защото дори не искат да изплащат щетите.
  • 5 Ефтини сензации

    14 41 Отговор
    Прекрасна новина!
    Но, трябва поне още с толкова да се вдигне цената за да може простолюдието да слезне от кофчезите си и да се качи където му е мястото в градския транспорт!!!

    Коментиран от #7, #11, #40

  • 6 Свински черва

    40 0 Отговор
    Как да стане като са оплетени здраво, тия дето ни прибират данъците имат интерес да плащаме, плащаме, плащаме.... докато измрем без пенсия.
  • 7 Мизирабъл

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ефтини сензации":

    Соросоидното простолюдие иска всички нормални хора да им се поведем по двете мозъчни гънки и да хейтваме всичко. Е няма как приятелю Плевнев, може би но в някой друг живот.
  • 8 Еничър

    27 0 Отговор
    Честито на всички печеливши.Наистина заслужаваме да ни мачкат така.Защото сме рая.
  • 9 Академик Неделчев

    26 3 Отговор
    То и битовата газ е скочила с 50% за една година,което засяга АБСОЛЮТНО всички,но на вас всеки ден ви пускат тема за ГО,за да ви отклоняват от другите дивотии в тази страна.
  • 10 НАТО ВЕЦ

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "доктор":

    Да де, ма държавата им е гарантирала хранилка със задължителния характер на застраховката. Публикувано във факти.бг: Друга причина за повишаването е решение на Върховния касационен съд, с което се разшири кръгът от хора, които имат право да получат обезщетение в случай на смърт. Досега можеха да търсят компенсация родители, съпрузи и деца. Обезщетение вече може да се иска от баби, дядовци, внуци, както и от всяко лице, което може да докаже, че е било емоционално свързано с починалия. - Това са пълни глупости. Ако някой заличи цяло семейство, естествено че няма как да се "обезщетят" съпрузи и деца. Обезщетяването следва да се извърши съобразно линията на "наследяване". Пък "емоционална връзка" винаги има, нищо че емоцията може и да е отрицателна. Ако не понасяш някого и той "претърпи застрахователно събитие", ще се наредиш ли за обезщетяване, а и кой съд ще го допусне?
  • 11 Доктора

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ефтини сензации":

    Драги ми селяко,аз не искам като поскъпне двойно ГО някой от простолюдието/разбирай ром/ без такава да ми удари колата,защото застрахователите ще се изхитрят да не плащат такива удари,вервай ми.А на един беден човек освен външната тоалетна друго няма какво да му вземеш.

    Коментиран от #23, #43

  • 12 Водач на МПС

    6 9 Отговор
    Крайно време е да се въведе и "Селска отговорност" за гостите на столицата.Преди няколко години като наближат почивни дни имаше задръствания на изходите от София, а сега са на входовете.
    Какво се случва не мога да си обясня.Съвсем се объркаха нещата.
  • 13 jambazina

    26 1 Отговор
    Основната причина за поскъпването е, че 250 000 балъци излязоха изведнъщ да си купуват нови застраховки, всичко останало са празни приказки.
    Още чакаме бонусите за примерни шофьори. Ама и това няма да стане, защото няма далавера, от 10 шофьори 9 са за отстъпка и само един за увеличение.
  • 14 бмв

    19 0 Отговор
    Ако се вдигне още 1 път ,аз лично повече няма да си направя застраховка, преглед или каквото и да е.Да ги видим тогава застрохователите.Колкото до кат ,първо ще ме погонят малко по улиците

    Коментиран от #18

  • 15 Шофьор

    17 0 Отговор
    КРАЙ спирам да плащам и аз, да чукна на дърво от 20години нямам пройшествие , отделям 💯 кинта за органите и това е.пък да става каквото ще.
  • 16 ба ги другарко

    15 4 Отговор
    на ви герб!
  • 17 СссереМ

    3 22 Отговор
    Малко е,трябва да стане задължително и каското,данъците да се вдигнат пропорционално на възраста и екостандарта на автомобила,стига вече с тия 15-20 годишни кютници по пътищата.

    Коментиран от #25

  • 18 ба ги другарко

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "бмв":

    никой няма да те гони понеже не им се занимава :) а и нямат много гориво в колата... просто се записва номера на колата и ти идва акта...
    навсякъде вече около нас има камери :( аз мисля да си купувам мотор до 1000лв и то няма да е с номер :) няма да му плащам данък и таксите, а ще си го карам близо 5 мес. :P моторите имат само отзад малък номер и никой не го вижда по принцип :) е, ако те спрат, тогава е големия бахур, понеже без книжка и номер... лошо :) ама то в мойто село няма фуражки мно' мно' ... а на пробето, от догодина нищо ня' му плащам... може би само една малка част от данъка... последователи няма да имам, знам :) по-скоро упреци, че съм престъпник и че заради такива като мен сме на това дередже и тем подобни :) обаче живота си е мой! аз решавам! да не сте безсмъртни случайно?а? от нисши смъртни твари, акъл и упреци хахахах беги марш!
  • 19 бмв

    12 0 Отговор
    Ти сигурно караш 30 годишна ама ,мрънкаш.То си е жива грешка в българия да взимаш хубава кола, с нашите пътища.Трябва всичките да си караме руските барутници или 30 годишни опелчета на газ без застраховки и те това е.
  • 20 ба ги другарко

    7 1 Отговор
    вие сте роби! давате се на системата и тя ви тъпче, и убива! не се противите? защо? защото сте бездушни вече! управляват ви престъпници, а вие сте решили да бъдете честни хахахаха
    аз за мене си вече реших - от догодина нищо няма да плащам по пробето СИ! то е мое, аз съм си на мама и тате, вие всички останали сте ми чужди! аз съм смъртен и ми остават я има, я няма няколко годинки жовотец и ще си ги изживея както аз си искам и по мои си правила! отказвам да плащам данъци и такси, ще плащам само за гориво и това е! даване на пари само за дрешки, ток, вода, храна, данъка на апартамент и т'ва е! пари от мен не чакайте за друго! ако имам последователи - оки, ако ли не, то оки :) все ми тая хах
  • 21 Filо

    6 1 Отговор
    Факти, стига сте плямпали едно и също. Не ви ли омръзна.
  • 22 ба ги другарко

    4 1 Отговор
    чудя се обаче защо си губя ценното време да пиша в сайт, който трие коментарите :) това вече е огромна моя загуба на време, мисли, действията ми стават безсмислени :) от сайта си мислят, че печелят от журкането на реклами :) блокер имам :) кепча с таймер кат' на рекепчата :) пишеш, мяташ, а то не се поства комента и пак пишеш кода, а рекламите се рифрешват :) много кофти, много алчност, която ще ви погуби! амин! 4ау! т'ва е последния коментар, който пиша тук! нито ще гласувам вече по коментари... сбогом!
  • 23 Ефтини сензации

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Доктора":

    Колко циганина познаваш, които да си плащат поне тока и водата, а какво остана за данъци и застраховки.

    Има лек за всичко, щом не иска да плаща, като го спрат без застраховка колата заминава за скрап на момента, циганина поне 10 дни в кауша без право на протест. И нека карат без застраховки. А умните хора никога не разчитат на ГО. Има си Каско за това!

    Коментиран от #24, #27, #38

  • 24 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ефтини сензации":

    Няма нужда даже да го спират , догодина първата камера покрай която мине , ще знае има ли застраховка , преглед и винетка , съответно и данък , а оттам нататък ще го чака патрулката !!

    Коментиран от #26

  • 25 НАТО ВЕЦ

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "СссереМ":

    Кой те знае и теб, каква бангия търкаляш.

    Коментиран от #29

  • 26 бай ставри

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Знам за един човек, който 2001 си купи чисто нов Мерцедес, от тогава не е платил нито един лев на мутренската държава, за нищо, даже и книжката му е изтекла преди години, а си кара всеки ден, колата се води на някакъв циганин, бил от северна България, каза, че са го спирали няколко пъти и давал по 20 лв на калпак, та какво викаш за камерите, там някакви устройства щели да следят за данъци и такси?????
    Много умни тия камери, пък и бюджета пълен, че са и без пари, ще напълнят улиците с тях.
    Ти нещо май взе да фантазираш, а тия патрулки не са ли летящи?
    Нищо няма да стане, с тия заплати полицаите масово напускат, няма да си мръдне пръста никой.
    Да не би само политиците и мутрите да имат право да не плащат, а???????
    Умряха вече изпълнителните и промити мозъци от соца, още някоя година хората ще плащат и после, кой от къде, НЕМА ПАРИ вече, каквото такова. Искаш или не искаш, пак ще си караме колите, дали застраховката е 1000 или 100 000 ми е през оная работа пич.
  • 27 бай ставри

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ефтини сензации":

    Кво значи, "умните хора" не разчитат на ГО? ГО е задължителна, разчиташ, не разчиташ, все тая, винаги я плащаш, а доколко ти върши работа, това е друга тема, но по добре да не опираш до нея. Значи, ако нямаш каско си прост? Голяма квалификация, няма що, всеки плаща, ако иска и според зависи, явно избиваш комплекси. Я са се похвали, каква кола караш, жена ти хубава ли е? Колко пари имаш в банката и къде живееш?
    Давай!

    Коментиран от #31

  • 28 НАТО ВЕЦ

    6 0 Отговор
    Като за начало, мога да си купя няколко таралясника за по 300-500лв и като ме спрат, директно им я оставям.
  • 29 СссереМ

    0 6 Отговор

    До коментар #25 от "НАТО ВЕЦ":

    При доход от около 13 мин. работни заплати в бг, според теб каква ми е колата?А точно ей такива 15 годишни кошници с ремонтиран ЕГР най ме дразнят в задръстванията,а газаджийките-подвижни бомби които смърдят от километри трябва да се забранят със закон и да се криминализират.

    Коментиран от #33

  • 30 2545

    2 0 Отговор
    ЛЕВ ИНС СА ЗАПОЧНАЛИ ДА ОТКАЗВАТ ПО АВТОКАСКО
    ПОЛОВИНАТА СЕРВИЗИ ЩЕ УМРЪТ
  • 31 СссереМ

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "бай ставри":

    Това си е негова работа,иначе колегата е прав,защо според вас инакомислещите избиват комплекси,а и така да е най-малкото ти си човека който може да му държи сметка.
  • 32 ХанкоБрат

    5 0 Отговор
    И аз както казаха някой преди мен спирам да плащам ГО, докато не ми докажат, че всеки циган има полица с платена ГО в нефалирала компания.
  • 33 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "СссереМ":

    Абе комплексиран цървул, ако заплатата ти беше такава всеки ден ли щеше да висиш по форумите да си показваш простотията за жълти стотинки.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 666

    0 0 Отговор
    gerb,gerb,gerb,gerb,gerb,gerb,gerb,gerb,genocid
  • 36 onq s konq

    1 0 Отговор
    Язе за глупусти пари не давам тека че ако ще и илядо да стане се ми е тая!У село никои ме не пита що имам и що немам по колата!Те тва е!
  • 37 Шумкар

    1 0 Отговор
    Пак ни водят за носа и ни бутат х в г-а. Докога?
  • 38 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ефтини сензации":

    Като се мислиш за толкова умен, ще обясниш ли на нас, простите, как каското ти ще покрие щети, причинени от теб, към трето лице? Въобще, знаеш ли разликата между каско и ГО?
  • 39 Бай Хой

    4 0 Отговор
    За бога братя - не плащайте на Тиквата от СИК 😁
  • 40 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ефтини сензации":

    По официални данни, в Бг има регистрирани над 4 млн автомобили. Над 2млн са на повече от 20г. Над 1.5млн са на възраст между 15-20г. Да те питам: ако тези коли спрат, както ти се иска, ти ли ще покриеш финансовият трап, който ще зейне?.... умньо.
  • 41 Freedom

    4 0 Отговор
    На 16.09.2018г., ще има национален протест, организиран от българите живеещи по цял свят, който ще се проведе не само в БГ, а пред всички посолства в чужбина. Излезте на улицата и покажете, че не сте доволни, стига само сте драскали пред компютъра в разни сайтове. Така трябва да се държат всички нормалните демократични хора, а не роби. Стига сте коментирали тази или онази партия - всички са едно.
    http://www.eurochicago.com/2018/08/protest-16/
  • 42 Кур1954

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "крайно време е":

    Крайно време е да се завреш там, откъдето си се пръкнал! Как ще карам без ГО, ако се води на собственик?-
  • 43 Кур1954

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Доктора":

    Ще му вземеш хуя......о
  • 44 Колю

    1 0 Отговор
    Който не плати рекета Гражданска и управленска безотговорност ,няма да му зареждат гориво на бензиностанциите. Автоматичнио ще изключват колонките. Ако не си платил данък въздух ще ти пускат 5 минути дишане на метан без пари. Чипове на бебетата вградени като на добитъка и щом свети компютъра зелено дължиш данък живот-сиреч жив си. Светне ли червено- не дължиш щото си умрел ,ама да му мислят родата до 9-то коляно. Жълто няма. За полуумрял пак плаща родата. Това ще го следи МВРКАТНАП на Гроб ,която е вечна и непобедима. Да живее 21 век и бъдещата каруцарска / АТВ / държава. Купете си мелнички за жито и фурничка за хляб ,щото....скоро няма кой да го докара и като си плати всичките рекети ,хляба пък няма кой да го купи. Вече е с 20 % по скъп или по-лек. Бисквити "трая.." са празни вътре от намален грамаж. И не само те. Стари опаковки ,ама вътре се търкаля някакъв дребосък . Къде отиваш ,може би ?

    Коментиран от #45

  • 45 Доктор Ох Боли

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Колю":

    .... ха ха ха......пак не си си пила лекарствата та усещам.... ха ха ха....
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове