Last news in Fakti

24 Август, 2018 09:11 3 225 16

Симеон Сакскобургготски връща "Врана", но взима над 1 млн. лв.

  • врана-
  • симеон сакскобургготски-
  • дворец-
  • реституция

Присъдената сума е за извършените ремонти и реставрация

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок трябва да върнат двореца "Врана", парка край него и целия комплекс от сгради на държавата, но след като получат 1 323 495 лв. за ремонтите и реставрацията им.

Това реши съдия Петя Алексиева от СГС. Становището ѝ бе очаквано, но то все още не е окончателно и може да бъде обжалвано, пише в. "24 часа".

Освен срещу бившия премиер и сестра му делото се водеше и срещу петимата им братовчеди, деца на леля им княгиня Надежда. Те обаче не са осъдени, тъй като в началото на делото през 2011 г. признаха за собственик държавата.

Комплексът "Врана" се намира в покрайнините на София.

Реституиран е през 2001 г. със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Тогава царските наследници даряват на Столичната община парка, като си запазват собствеността върху двореца и прилежащия му терен от 21 дка. През 2013 г. Столичната община отворя парка за посетители в събота и неделя.

Дворцовият комплекс се състои от централна сграда от 2013 кв. м, над 20 постройки, оранжерии, караулка, горска къща и др. Площта на парка е 992 дка.

Освен за собствеността държавата претендира и за над 6,9 млн. лв. обезщетение за 10-годишно неправомерно ползване на имота заедно с лихвите, които надхвърлят 1,5 млн. лв.

Съдът обаче отхвърля тези искове като недоказани.

Аргументът - имотът е паметник на културата, не може да се отдава под наем и затова действителният собственик не може да претендира пропуснати ползи.

Това е 5-ото от 6 дела за имотите на Симеон Сакскобургготски, което държавата печели. Както и по другите "царски" дела, съдия Алексиева приема, че "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция. Това означава, че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата.

Спорът по това дело, което на първа инстанция приключи за 7 г., се състоеше в това дали Интендантството е държавна институция. Според защитници на Симеон то е органът, чрез който царското семейство е участвало в гражданския оборот.

"Заради неприкосновеността на личността на монарха той няма как наравно с другите хора да сключва договори. И английската кралица не участва лично в гражданския оборот, а го прави чрез Интендантството", обясняват юристи.

По време на делото защитниците на бившия премиер и сестра му обявиха, че подобренията в стария дворец във Врана ( ловната хижа) и новата сграда са за общо 1 445 000 лв. Вещо лице обаче ги изчислява на 1 323 495 лв.

Съдът се съгласява със заключенията на други експертизи, че мазилките и характерните детайли по фасадите на стария дворец са реставрирани. За новия дворец, който е построен между 1909 и 1912 г., съдът също отчита подобренията.

Освен делото "Врана" в полза на държавата са решени и споровете за дворците "Ситняково", "Саръгьол", "Царска Бистрица" и стопанството "Врана", което се простира на 1414 дка на около километър от двореца и парка. Решенията за "Ситняково" и "Саръгьол" са и окончателни. И по тези дела ключова роля за успеха на държавата изиграва документите за Интендантството към цивилната листа на Негово Величество царя.

Засега делото за 16 500 дка рилски гори все още не е приключило на първа инстанция в Софийския окръжен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист1

    31 3 Отговор
    Докога ще ограбва България тоя, времето на монархията отдавна приключи
  • 2 Townboy

    26 4 Отговор
    Ще върнат всичко тия мишкари. Комунистите е трябвало да го очистят тоя боклук и сестра му а не да ги пращат по живо по здраво да се размножават.
  • 3 Вова

    30 3 Отговор
    Ключовото име тук е Стефан Софиянски - лицето предоставило имотите на царчето! Защо не го разследват за ощетяване на държавата в особено големи размери, чрез злоупотреба на властта дадена му?

    Коментиран от #5

  • 4 бау

    14 1 Отговор
    Ееее сега комарджията ще ги оправи на бързо!
  • 5 5ко

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вова":

    На времето се опитаха да го поосъдят за разни подобни злоупотреби, но нещо не станаха нещата. Измъкна се сух. Казват, че е жид. Ако е истина ... е то е ясно тогава.
  • 6 Бачо Киро

    24 0 Отговор
    А тъй да докаже произхода на тея пари? И той ли от заплатата? Щото гол дойде като дядо си ...
    Големи миндили тея дето го доведоха ей, а два пъти по-големи тея дето гласуваха тогава за него...
    Цар им се прищял... Той и цар не е бил, никога не е коронясван, ама дебилите се скъсват да се мазнят...
  • 7 мвр

    16 3 Отговор
    Той направи Боко секретар с изпросени ген.пагони от капитан и сега си връща жеста.
  • 8 Егати и присъдата

    17 1 Отговор
    Живяха в двореца 18 години безплатно, а сега и 1 350 000 да им наплати държавата. А държавните претенции за 16,5 млн. - неоснователни! То бива, бива...
  • 9 Дедо Грую

    10 1 Отговор
    Е сега моню ще вложи кинтите я на рулетка, я на блек джак, па може и на покер да фърли. Тъкмо няма да се налага да продава или залага двореца.
  • 10 аноним

    7 0 Отговор
    Не се притеснявайте Симеон има такава адвокатака че ще загуби.Ели влезе с предимство право от партията ожени се за правилното дете на правилния другар.Гъба куха
  • 11 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    9 0 Отговор
    Симеончоо на струга ли работи че извади милион за ремонти на неща де не са твой.
  • 12 ГосТ

    10 1 Отговор
    Т'ва е резултата от сатрапа стамболов-първа национално катастрофа с фердинант, втора с борис (втората световна ),тоя измислен цар и най неграмотният управлявал някога,като функция от измисления цар....к'во да кажа
  • 13 Ненормалник

    6 0 Отговор
    Комарджията боклук си получи заслуженото:-)
  • 14 👑👑👑👑

    6 0 Отговор
    А бе тоя комарджия не помне ли интервюто с КЕВОРКЯН
  • 15 Волговграски,,циганин,,

    1 0 Отговор
    Фашистка България
  • 16 гнида

    0 0 Отговор
    Кога ще си плати наемът за тези имоти които е ползвал в България ? По бързо да стане , защото така е честно ! Имам предвид , че е наборче на Маккейн и е добре да не се оставят неуредени сметки ! За да не се ОЩЕТЯВА България повече от неговото височайшо присъствие !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове